Σάββατο 26 Απριλίου 2014

Η ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΤΗΣ ΝΔ ΚΑΙ ΟΙ ΚΡΥΠΤΟΔΕΞΙΟΙ

άρθρο του Μανόλη Κοττάκη


Χρόνια τώρα παρακολουθώ την συζήτηση που γίνεται στον χώρο της Δεξιάς για την μεταμόρφωση της σε ένα κεντρώο κόμμα και έχω ορισμένες παρατηρήσεις υπό μορφή ερωτήσεων :



– Τι σημαίνει << κεντρώος ψηφοφόρος >> σε συντηρητικούς καιρούς;

– Ποιές είναι οι διαφορές του από τον δεξιό ψηφοφόρο ;

Πριν απαντήσω σας ζητώ να κάνουμε ένα πείραμα . Τι άποψη λέτε ότι έχει ο

κεντρώος για την Θρησκεία και την Εκκλησία ; Ακολουθεί τις παραδόσεις ; Τι νομίζει για τους παράνομους μετανάστες ; Για το όνομα της Μακεδονίας; Για τις απολύσεις στο δημόσιο τομέα ; Για τις ιδιωτικοποιήσεις ; Για τον τρόπο που διδάσκεται η Ιστορία στα σχολεία ; Με εξαίρεση τα ατομικά δικαιώματα για τα οποία οι κεντρώοι έχουν ένα βαθμό ευαισθησίας παραπάνω από τους δεξιούς , οι απόψεις των <<μεσαίων >> είναι σήμερα κατά βάση συντηρητικές. Το νοητό αξιακό κέντρο έχει μετακινηθεί πρός τα δεξιά , γι αυτό και τόσο μεγάλη συγκέντρωση δυνάμεων στα νώτα της ΝΔ. Ποιες οι διαφορές- ομοιότητες του κεντρώου από τον δεξιό ; Καπιταλιστές είναι και οι δύο χωρίς αμφιβολία, στην ελεύθερη οικονομία πιστεύουν. Ο δεξιός όμως θέλει την παρέμβαση του κράτους. Ζητά κανόνες γιατί αυτοί προστατεύουν τους άξιους από τους μέτριους . Ο κεντρώος όμως, παρτάκιας κατά βάση, αναζητά τις ευκαιρίες, εκεί που το κράτος απουσιάζει ....
Ο δεξιός πιστεύοντας στην έννοια της νομιμότητας διστάζει να εκμεταλλευτεί το κενό της νομοθεσίας για ίδιον όφελος. Ο κεντρώος ποτέ. Εκτός από καπιταλιστές , κεντρώοι και δεξιοί είναι αμφότεροι πατριώτες , διαφορετικά όμως.



Η κοσμοαντίληψη του κεντρώου έχει ως βάση την ικανοποίηση των εθνικών μας δικαίων στο μέτρο που αυτή μπορεί να ικανοποιηθεί από τις διεθνείς συμμαχίες της χώρας : Όπου δεν μπορούμε να επικρατήσουμε, ας συμβιβαστούμε . Ο δεξιός διαφωνεί με αυτό τον ορισμό . Θέλει πατριωτισμό στο μάξιμουμ : Υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας. Περηφανεύεται που η παράταξη του δε βαρύνεται με Ίμια και Καστελόριζο. Οι πλέον προφανείς διαφορές ενός κεντρώου και ενός δεξιού είναι η αντίληψη τους για τον ιδεολογικό τους χώρο . Ο δεξιός δεν θα φύγει ποτέ από την παράταξη του. Πόσοι μεγαλονεοδημοκράτες προσχώρησαν στο ΠΑΣΟΚ από το 1981 ; Ελάχιστοι . Ο κεντρώος, φεύγει. Σκεφτείτε ότι ο Γιάννης Λούλης , του μεσαίου χώρου , έχει τώρα καλές σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην πραγματικότητα ο κεντρώος είναι ένας κατά 70% κρυπτοδεξιός << παλάντζας >> . Κέντρο για τη ΝΔ πρέπει να είναι ένα μόνο πράγμα : Η υπεράσπιση των θέσεων της με μετριοπαθείς τόνους. Πρόβλημα της δεν είναι οι απόψεις της αλλά οι τόνοι της, καμιά φορά και η αισθητική της . Ήπια συντηρητική ισχύς είναι το μυστικό . Όχι η μετάλλαξη σε κάτι που δεν είναι και δεν θα γίνει ποτέ.


Μανώλης Κοττάκης