Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

Kώστας Παπαθανασίου: ΩΡΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – ΩΡΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ

Όσο περνάει ο χρόνος συνειδητοποιούν όλο και περισσότεροι Έλληνες την υποκρισία πού κρυβόταν στις δημόσιες αντιπαραθέσεις των εκφραστών των βασικών πολιτικών σχολών, πού μέχρι σήμερα «κυριαρχούν» στην Ελλάδα. 

Από τότε πού εμφανίστηκε η κρίση στη χώρα οι πολιτικές της δυνάμεις (εκ του αποτελέσματος ανεπαρκείς και κατώτερες των περιστάσεων) κάνουν προσπάθειες να πείσουν τον αποσβολωμένο Έλληνα πολίτη, ότι τάχα η κάθε μια έχει τη «μαγική» συνταγή της εξόδου από τα αδιέξοδα. 
Τα αποτελέσματα των πολιτικών τους τα ζούμε καθημερινά και η πολυπόθητη ανάπτυξη της οικονομίας θα πάρει πολλά χρόνιαγια να πραγματοποιηθεί και σίγουρα με διαφορετικό πολιτικό προσωπικό. 
Οι προηγούμενοι κυβερνώντες...
..κατηγορήθηκαν, εν πολλοίς άδικα, από τους σημερινούς, ότι εφήρμοσαν τυφλά τις λεγόμενες μνημονιακές πολιτικές και οδήγησαν στην ύφεση την οικονομία, στην ανεργία τους νέους και στα χιλιάδες λουκέτα πολλές επιχειρήσεις. Αυτές τις μέρες καταρρίπτεται και ο μύθος της «αποτελεσματικής και υπερήφανης» αριστερής (με ολίγο από λαϊκοδεξιά) διακυβέρνησης.
Αφού, λοιπόν, απομυθοποιήθηκαν οι «εκλεκτοί» του λαού, τι μέλλει γενέσθαι; Ποιο είναι το αύριο για τους δοκιμαζόμενους Έλληνες; Ποια η προοπτική για τη μελλοντική πορεία της κοινωνίας στο επικίνδυνο και απαιτητικό διεθνές περιβάλλον;Ακόμη κι αν ψηφιστούν τα μέτρα της συμφωνίας από τη Βουλή θα μπορέσουν να εφαρμοσθούν από μια ρημαγμένη κοινωνία, όπως η ελληνική;
Απάντηση δεν μπορώ να δώσω. Μπορώ απλώς να σημειώσω εμφατικά ότι επιβάλλεται τώρα να γίνει πράξη η περιβόητη εθνική διακυβέρνηση. Η σημερινή κυβέρνηση έχει χρέος να βρει τρόπους συνεννόησης με τη λελογισμένη Αντιπολίτευση και να σχεδιάσουν από κοινού το Ελληνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης. Όσα μνημόνια κι αν ψηφισθούν και εφαρμοσθούν στη χώρα, αυτή δεν πρόκειται να ορθοποδήσει αν δεν υλοποιηθεί συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο θα δεσμεύει Κράτος και Πολίτες στις ευθύνες και στις υποχρεώσεις πού απαιτούνται, ώστε η Ελλάδα να γίνει σύγχρονο Ευρωπαϊκό κράτος, με κυρίαρχο στοιχείο το Σεβασμό. Σεβασμό στους θεσμούς της Πολιτείας, στους πολίτες, στους Νόμους, στους εταίρους, κλπ. Μέχρι στιγμής δεν διακρίνονται βήματα προς την κατεύθυνση της εθνικής συνεννόησης. 
Εύχομαι πραγματικά η αναγκαστική προσγείωση του ΣΥΡΙΖΑ στη σκληρή πραγματικότητα να οδηγήσει τους λίγους λογικούς και σοβαρούς του σημερινού μετριότατου πολιτικού δυναμικού της χώρας, ανεξαρτήτως κομματικού σχηματισμού, να συνεργαστούν για την ανάκτηση της αξιοπρέπειας της Ελλάδας, πού πρέπει να προηγηθεί της όποιας αναπτυξιακής πορείας ακολουθήσει η κοινωνία της.

(άρθρο που δημοσιεύτηκε σήμερα στην εφημερίδα ΔHMOKPATIA)

Ο Κωνσταντίνος Γ. Παπαθανασίου είναι Οικονομολόγος.