Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Απάντηση της Ντόρας


Η ανεξάρτητη βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη σχετικά με τα δημοσιεύματα και αναρτήσεις που αναπαράγονται σε διάφορα blogs και αναφέρονται στην στάση της ως Υπουργού Εξωτερικών για το θέμα της χρηματοδότησης από την ΥΔΑΣ του ΥΠΕΞ της αμυντικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, εξέδωσε την ακόλουθη απάντηση:

«Παρακολουθώ εδώ και μήνες την αήθη επίθεση που δέχομαι από συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης, όπως είναι το «Έθνος» και ο «Ελεύθερος Τύπος», τα οποία δεν διστάζουν να παραποιήσουν δεδομένα και γεγονότα και να χρησιμοποιήσουν για τις επιθέσεις και τις σκοπιμότητες τους και μείζονα εθνικά θέματα.
Υπάρχουν πολλά πεδία αντιπαράθεσης και κριτικής που αφορούν τη δράση μου στην εσωτερική πολιτική. Μπορούν τα κρίσιμα εθνικά θέματα να μείνουν έξω από αυτή την μικροπολιτική λογική.
Για την αποκατάσταση της αλήθειας σχετικά με το χθεσινό δημοσίευμα του «Έθνους της Κυριακής» και τη σημερινή αναπαραγωγή του από τον «Ελεύθερο Τύπο», για δήθεν απόφαση μου να... αρνηθώ ως Υπουργός τη χρηματοδότηση από τη ΥΔΑΣ του ΥΠΕΞ της αμυντικής συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της Αλβανίας, την οποία παρουσίασε με τον τίτλο «Κατόρθωμα Ντόρας: Έφερε τον τουρκικό στόλο και στην... Αδριατική», θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:
Η ΥΔΑΣ είναι υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών που υλοποιεί δράσεις και προγράμματα αναπτυξιακής συνεργασίας και βοήθειας στο πλαίσιο των διεθνών υποχρεώσεων που αναλαμβάνει η Ελλάδα απέναντι στη διεθνή κοινότητα. Οι χρηματοδοτήσεις της διέπονται από διεθνείς κανόνες όπως είναι αυτοί που επιβάλλει η DAC του ΟΟΣΑ. Θεμελιώδης δέσμευση για όλες τις χώρες είναι ότι αμυντικά ή εξοπλιστικά προγράμματα δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν από πόρους που προορίζονται για την αναπτυξιακή βοήθεια.
Τα δημοσιεύματα αναφέρονται σε μια δέσμευση της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο συνεργασίας των ΥΕΘΑ Ελλάδας και Αλβανίας. Το θέμα ήταν αποκλειστικής αρμοδιότητας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το οποίο υπέβαλε πρόταση χρηματοδότησης των εγκαταστάσεων στο λιμάνι Δυρραχίου μέσω της ΥΔΑΣ. Κατά την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας, την οποία επόπτευε ο τότε υφυπουργός Εξωτερικών κ. Στυλιανίδης, σύμφωνα με το πρακτικό της αρμόδιας επιτροπής (Ιούλιος 2005) ήταν νομικά αδύνατη η χρηματοδότηση στρατιωτικών εγκαταστάσεων από αναπτυξιακούς πόρους της ΥΔΑΣ, γιατί σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς δεν είναι επιλέξιμες δαπάνες.
Θυμίζω ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατάφερε να προωθήσει και να υπογράψει με την αλβανική κυβέρνηση τη συμφωνία για την υφαλοκρηπίδα, η οποία ακυρώθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας, επί των ημερών της σημερινής κυβέρνησης. Το κρίσιμο πολιτικό ερώτημα για τις σχέσεις Ελλάδας-Αλβανίας είναι τι έπραξε μέχρι τώρα η ελληνική κυβέρνηση στις σχέσεις μας με την Αλβανία για να φτάσουμε στο δυσμενές σημείο στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα.»