Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Μας τάχουν πρήξει με τα πετρέλαια που έχουμε!

αντιγραφή από Περιοδικό



Πέραν των «πραγματικών»(διαχρονικής ισχύος) εθνικών μύθων, υπάρχουν και οι εθνικοί φανταστικοί θρύλοι, που συνδέονται άμεσα με την εθνική μας ανασφάλεια. "Ιστορίες" που ξεκινάνε από κάποιο πραγματικό γεγονός και πολύ γρήγορα ανάλογα με την εποχή(όπως τώρα εποχή κρίσης) αναπαράγονται και διαδίδονται μαζικά και πεισματικά. Με έντονα τα στοιχεία του ...................
...........................
εντυπωσιασμού και της υπερβολής!
Έτσι είναι και τα πετρέλαια, τα διαμάντια, τα σπάνια ορυκτά και τα αέρια που έχουμε! Φτάνουν και περισσεύουν για να ξεχρεώσουμε, να ζήσουμε εμείς καλά και ακόμη τρεις τουλάχιστον γενεές. Για τις υπόλοιπες γενιές, δεν υποσχόμαστε. Όλο και κάτι θα βρεθεί. Πάντως τώρα ζοριζόμαστε, τώρα τα χρειαζόμαστε. 
Κάποιοι όμως δεν μας αφήνουν να τα χαρούμε. Οι «άλλοι» που είναι κακοί, ανθέλληνες, υποσκάπτουν από τα πανάρχαια χρόνια τον ελληνισμό και χαίρονται με την οικονομική μας κρίση. Οι «άλλοι»(εννοούν τους Εβραίους, τους Αμερικανούς, τους Τούρκους και τελευταία και τους Γερμανούς λόγω ναζιστικού παρελθόντος! ) θέλουν να μας τα πάρουν τζάμπα και βερεσέ. Μας μισούν! Εδώ δένει η σούπα της ακροδεξιάς και του εθνικισμού.
Οι ιστορίες για το βαθύπλουτο υπέδαφος που έχουμε έχουν κατακλύσει τα blogs. Τα έχουν πιστέψει και bloggers, μέχρι πρόσφατα πολύ καχύποπτοι. Ειδικά τα τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου, που πρέπει να είναι και τα μεγαλύτερα στον κόσμο, άντε δεύτερα. Τρίτα με τίποτα! Ευδιάκριτα τα στοιχεία της μυθοπλασίας και της κατασκευασμένης εθνικής σούπας.

Ας δούμε τι λένε οι «ειδικοί»:"Δυστυχώς αρκετοί στην Ελλάδα έχουν βιαστεί να μιλήσουν για συγκεκριμένες ποσότητες και ποιότητες πετρελαίου. Αυτό δεν είναι σωστό σύμφωνα με την πρακτική της αγοράς πετρελαίου. Μπορούμε να μιλήσουμε για προοπτικές, για ενδείξεις, αλλά δεν μπορούμε χωρίς δισδιάστατες και τρισδιάστατες έρευνες και γεωτρήσεις να μιλήσουμε για συγκεκριμένο τεράστιο απόθεμα εδώ ή εκεί."

Ποιός τα λέει αυτά; Ο άνθρωπος που χειρίζεται από το 1977 την υπόθεση της έρευνας για υδρογονάνθρακες στην Κύπρο. Ο κ. Σόλων Κασίνης, διευθυντής της υπηρεσίας ενέργειας του κυπριακού υπουργείου εμπορίου και βιομηχανίας.
Θεωρεί ότι κάποιοι στην Ελλάδα βιάστηκαν «να βρουν πετρέλαιο», χωρίς να έχουν γίνει δισδιάστατες και τρισδιάστατες έρευνες και επιμετρήσεις και να καταρτιστούν ενδεικτικά σενάρια. Πρόκειται για μια χρονοβόρα και κοστοβόρα διαδικασία που δεν έχει γίνει στην Ελλάδα και όπως είναι φυσικό το κενό καλύπτουν διάφορα μυθεύματα και οι παραλλαγές του!