Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

Σήμερα ο νέος αρχηγός στο ΠΑΣΟΚ

www.tovima.gr

Νέο πρόεδρο εκλέγει την Κυριακή το ΠΑΣΟΚ
Κορυφώνονται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ οι διεργασίες εν όψει της ανάδειξης νέου προέδρου του κόμματος, την Κυριακή. Η εκλογή θα γίνει από τη βάση και η ψηφοφορία θα διεξαχθεί από τις 9 το πρωί ώς τις 7 το απόγευμα.

Κάλπες θα στηθούν όπου και στις εκλογές για την ανάδειξη των συνέδρων. Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί με βάση το νέο μητρώο των μελών και φίλων του κόμματος και με βάση τους εκλογικούς καταλόγους. Το Μητρώο θα ανοίξει και την Κυριακή 14 Ιουνίου κατά τις ώρες της ψηφοφορίας προκειμένου να εγγραφούν και να ψηφίσουν νέα μέλη και φίλοι. 

Στόχος....

και των τριών υποψηφίων, της Φώφης Γεννηματά, του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου και του Ανδρέα Λοβέρδου είναι να εκλογείς να ξεπεράσουν τις 100.000.

Για την ανάδειξη νέου προέδρου απαιτείται ποσοστό 50+1. Σε περίπτωση που κανείς από τους τρεις δεν συγκεντρώσει το απαιτούμενο ποσοστό, τότε θα διεξαχθεί δεύτερη αναμέτρηση μεταξύ των δύο πρώτων σε ψήφους.

Η ανακήρυξη των τριών υποψηφιοτήτων έγινε στη διάρκεια του 10ου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, το περασμένο Σαββατοκύριακο. Η Φώφη Γεννηματά παρουσίασε 670 υπογραφές συνέδρων για την υποψηφιότητα της, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος 317 και ο Ανδρέας Λοβέρδος 300 υπογραφές.

Ο συγγραφέας Θανάσης Χειμωνάς δεν κατάφερε να συγκεντρώσει υπογραφές από το 10% των συνέδρων, όπως ορίζει το καταστατικό, και έτσι δεν μπορεί να διεκδικήσει την προεδρία.

«Έχω υπηρετήσει την ενότητα και τη συλλογικότητα του χώρου διαχρονικά, πάρα πολλά χρόνια, σταθερά. Έχω μάθει να δίνω αγώνες. Πιστεύω στη συλλογικότητα, πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αλλάξει. Δεν θέλω ένα ρετρό ΠΑΣΟΚ, γιατί κι αυτό προσπαθούν κάποιοι να μου το καταλογίσουν» δήλωσε η Φώφη Γεννηματά στον Βήμα 99,5, σημειώνοντας: 

«Πρέπει να κάνουμε ρήξη με τον κακό μας εαυτό κι ό,τι μάς πόνεσε στο παρελθόν. Αλλά βεβαίως υποστηρίζω ότι πρέπει να υποστηρίξουμε τα θετικά της ιστορικής μας διαδρομής και να γυρίσουμε σελίδα. Πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται μια νέα αρχή για να εκφράσει αυτό το χώρο και να μετεξελιχθεί σε έναν σύγχρονο φορέα της σοσιαλδημοκρατίας, με πρόταγμα τις μεταρρυθμίσεις και αντιμετώπιση των ανισοτήτων μέσα από αναδιανομή».

«Εμείς είμαστε μια νέα πολιτική γενιά, η οποία μπήκε στα δύσκολα. Ανέλαβε ευθύνες για το παρελθόν που δεν της αναλογούσαν. Δεν αναλαμβάνουμε όμως ευθύνες για αυτούς που πλούτισαν σε βάρος του ΠΑΣΟΚ και του ονόματός μας, σε αυτούς που με τις ιδεοληψίες τους δεν άφησαν να προχωρήσει ο νόμος του Γιαννίτση, ενώ σήμερα το ασφαλιστικό συνέβαλε στην κρίση. Άρα είμαστε αυτή η ομάδα, αυτοί οι άνθρωποι, οι οποίοι θέλουμε να μιλήσουμε για τα όνειρά μας» είπε στον ίδιο σταθμό ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Αναφερόμενος στον ρόλο αλλά και στο μέλλον του ΠΑΣΟΚ, ο Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε στον Βήμα 99,5: 

«Απενοχοποιείται η παράταξη, διότι αποδεικνύεται τελικά ότι δυο δρόμοι υπήρχαν: η στρατηγική εκτός Ευρώπης και η στρατηγική που χαράξαμε εμείς και προσχώρησε η ΝΔ και τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ. Άρα αυτά περί προδοτών που υποστήκαμε πέντε χρόνια, τώρα αποδεικνύεται ότι ήταν ψέματα και οι υποσχέσεις για μια άλλη πολιτική, απλώς δημαγωγίας, για να πάρουν την εξουσία ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Άρα απενοχοποιείται η παράταξη και αρχίζει να διαμορφώνεται ένα δίκτυο μετανοημένων που επανέρχονται στο δικό μας χώρο και από τις αλλαγές που θα κάνουμε, θα κριθεί αν θα επανέλθουμε σε πολύ μεγάλο βαθμό». 

«Το ΠΑΣΟΚ αυτοτροφοδοτείται. Εμείς πήραμε μια διπλή εντολή, πήραμε την εντολή της αντιπολίτευσης και όχι της κυβέρνησης, απορρίφθηκε το πρόγραμμά μας στις εκλογές, μάς έχει δώσει ο λαός ρόλο αντιπολίτευσης κι από το ποσοστό μας προκύπτει αυτό. Δεύτερον, την εντολή της ανασύνταξης των δυνάμεών μας. Περπατάμε και στα δύο» πρόσθεσε.