Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Καταγγελία Γ. Καράμπελα για το Γεν. Πολεοδομικό Σχεδιασμό της Λιβαδειάς


Αντιγραφή από Σείριος fm,
www.siriosfm.gr

«Έγκλημα» που συντελείται μέσω του νέου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Λιβαδειάς, το οποίο βρίσκεται ήδη προς ψήφιση στην Περιφέρεια Στερεάς, καταγγέλλει ο νομαρχιακός σύμβουλος Γιάννης Καράμπελας.
Συγκεκριμένα ο κ. Καράμπελας καταγγέλλει ότι περιουσίες πολιτών στην εκτός σχεδίου περιοχή και συγκεκριμένα προς τη νότια πλευρά της πόλης, θα καταστραφούν και θα μείνουν αναξιοποίητες από το χαρακτηρισμό της περιοχής ως ζώνη υψηλής παραγωγικότητας, που θα έχει ως αποτέλεσμα την απαγόρευση της δόμησης. Κάνει επίσης λόγο για προχειρότητα του ΓΠΣ που φαίνεται και από το ότι σε πολλά σημεία υφιστάμενα νόμιμα κτίρια έχουν μετατραπεί σε χωράφια.
Σύμφωνα με τον κ. Καράμπελα υπάρχουν ενδείξεις ότι τα σχέδια που εκπονήθηκαν από τους μελετητές δεν εκφράζουν την πολιτική βούληση του Δημοτικού Συμβουλίου, μίλησε στο ΣΕΙΡΙΟ για πιθανή λαθροχειρία, και εάν το θέμα δεν λυθεί άμεσα, θα χρειαστούν τουλάχιστον 10 χρόνια για να γίνει τροποποίηση.
Τέλος κάλεσε το δήμαρχο να συγκαλέσει άμεσα το Δημοτικό Συμβούλιο και να ανακαλέσει την παραλαβή της μελέτης του ΓΠΣ και τον φάκελο της υπόθεσης από την Περιφέρεια.
Ο κ. Καράμπελας πρότεινε επίσης
Να επανέλθει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο προς συζήτηση.
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι και οι Δημοτικοί υπάλληλοι να συνεργαστούν, ώστε να βρεθεί λύση και να σωθούν οι περιουσίες των πολιτών .
Να λάβουν ξεκάθαρη θέση το Επιμελητήριο και το ΤΕΕ και οι πολίτες που έχουν οικόπεδα εκτός σχεδίου να σπεύσουν να ενημερωθούν από τους μηχανικούς τους και από τις υπηρεσίες του Δήμου.
Σοβαρές ευθύνες επέρριψε ο κ. Καράμπελας στην Τεχνική Υπηρεσία του δήμου κάνοντας λόγο για επικίνδυνη «αμέλεια και άγνοια» καθώς και στον ίδιο το δήμαρχο Δημήτρη Τσιφή.
Ανάλογες ευθύνες στην επιβλέπουσα, τη μελέτη, μηχανικό του δήμου επέρριψε και η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δ.Σ Γιώτα Πούλου, καθώς στο σχέδιο που κατατέθηκε στην Περιφέρεια δεν περιλαμβάνονται οι παρατηρήσεις των δημοτικών συμβούλων που είχαν εντοπίσει το πρόβλημα, ενώ και οι χάρτες που κατατέθηκαν δεν είναι οι εγκεκριμένοι. Μάλιστα η κ. Πούλου τόνισε ότι η συγκεκριμένη μηχανικός δεν έχει τις απαραίτητες γνώσεις για να διαχειριστεί ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, πετώντας το μπαλάκι στο δήμαρχο, καθώς αποτελεί προσωπική του επιλογή η ανάθεση του σχεδίου σ΄αυτή. Η κ. Πούλου εξέφρασε την άποψη ότι το πρόβλημα θα λυθεί ενώ έχουν ξεκινήσει ήδη οι σχετικές επαφές με την Περιφέρεια.
Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας Γιάννης Αποστόλου αφήνοντας και αυτός να εννοηθεί ότι ήταν λάθος οι χειρισμοί της Τ.Υ.