Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

κάλιο αργά παρά ποτέ


Ρεπορτάζ: Ειρήνη Καρανασοπούλου (απο ΤΑ ΝΕΑ)


Υπό τον αυστηρότερο- και κεντρικό- έλεγχο των Βρυξελλών θα τεθούν οι οίκοι αξιολόγησης που δραστηριοποιούνται σε ευρωπαϊκό έδαφος, σύμφωνα με τις προτάσεις που παρουσίασε χθες η Κομισιόν...

Η Επιτροπή παράλληλα παρουσίασε προτάσεις και για τον αυστηρότερο έλεγχο των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων- και τα δύο θέματα στο πλαίσιο των προσπαθειών της για αποφυγή μελλοντικής οικονομικής κρίσης.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, ο οποίος παρουσίασε τις προτάσεις μαζί με τον αρμόδιο επίτροπο Μισέλ Μπαρνιέ, είπε: «Σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει την τελική ώθηση για την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στην Ενωση. Αυτό αποτελεί τμήμα της ευρύτερης ατζέντας μας για σταθεροποίηση, ανασυγκρότηση και αποκατάσταση διατηρήσιμης ανάπτυξης στην ευρωπαϊκή οικονομία».

Ο κ. Μπαρνιέ, από την πλευρά του, τόνισε: «Οι αλλαγές στους κανόνες που διέπουν τους οίκους αξιολόγησης σημαίνουν καλύτερη επίβλεψη και αυξημένη διαφάνεια σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα. Αλλά είναι μονάχα ένα πρώτο βήμα. Κοιτάμε αυτήν την αγορά με περισσότερες λεπτομέρειες. Οσον αφορά τη διοίκηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, είμαι πεπεισμένος ότι η πρόληψη της κρίσης αρχίζει από τις ίδιες τις επιχειρήσεις. Εάν πρόκειται να προλάβουμε μελλοντικές κρίσεις, τα ίδια τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πρέπει να αλλάξουν. Πρέπει να διασφαλίσουμε αποτελεσματικότερους εσωτερικούς ελέγχους. Να προωθήσουμε καλύτερη διαχείριση κινδύνων. Να ενισχύσουμε τον ρόλο των αρχών που επιβλέπουν. Και οι υπάρχοντες κανόνες θα πρέπει να εφαρμοσθούν γρήγορα ώστε να συμβάλουν στον περιορισμό της ανάληψης υπερβολικών κινδύνων».

Δεδομένου ότι οι οίκοι αξιολόγησης δεν συνδέονται με κάποιο συγκεκριμένο έδαφος (χώρα) και η βαθμολογία που εκδίδουν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε ολόκληρη την Ευρώπη, η Κομισιόν προτείνει ένα πιο κεντρικό σύστημα επιτήρησης των οίκων, σε κοινοτικό επίπεδο- κάτι που της είχαν ζητήσει να επεξεργασθεί οι ηγέτες των «27» τον Ιούνιο του 2009.

Θα γίνονται επιθεωρήσεις
Βάσει των προτεινόμενων αλλαγών, η νέα επιβλέπουσα ευρωπαϊκή αρχή- φέρει τα αρχικά ΕSΜΑ- θα έχει τον αποκλειστικό έλεγχο των οίκων που είναι καταγεγραμμένοι στην Ενωση, καθώς και θυγατρικών όπως η Μoody΄s κ.λπ., θα έχει την εξουσία να ζητά πληροφορίες, να διεξάγει έρευενες και να πραγματοποιεί επιθεωρήσεις επιτόπου. Τράπεζες, επενδυτικοί όμιλοι και συναφείς επιχειρήσεις θα είναι επίσης υποχρεωμένες να δίνουν στους άλλους ενδιαφερόμενους οίκους πρόσβαση στις πληροφορίες που διαθέτουν οι δικοί τους οίκοι αξιολόγησης, ώστε να εκδίδονται αντικειμενικές βαθμολογίες. Η πρόταση της Επιτροπής θα τεθεί σε διαβούλευση στο επόμενο Συμβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο, και εφόσον εγκριθεί θα τεθεί σε εφαρμογή κατά τη διάρκεια του 2011.