Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Δεσμεύσεις ΝΔ για ένα «συμβόλαιο αξιοπρέπειας»

αντιγραφή από naftemporiki.gr


Δεσμεύσεις για επανεκκίνηση της οικονομίας με ρεαλιστική πολιτική και μέσω ενός «συμβολαίου αξιοπρέπειας» ανέλαβε ο Αντώνης Σαμαράς, στο πλαίσιο της παρουσίασης του «Ζαππείου ΙΙ», καταλογίζοντας στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ «ψεύτικες υποσχέσεις».
Όπως είπε ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «η επανεκκίνηση της Ελλάδας απαιτεί ένα δημιουργικό σοκ, μια ρεαλιστική πρόταση», καθώς με την ακολουθούμενη πολιτική «η χώρα έχει υποστεί ένα παραλυτικό σοκ».
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σαμαράς πρότεινε κατάργηση του πόθεν έσχες οποιασδήποτε κατοικίας, καμία περαιτέρω αύξηση στις αντικειμενικές αξίες και γενικότερη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος. Υπογράμμισε πάντως πως στόχος είναι στο εξής να εξετασθεί το πόθεν έσχες όσων διετέλεσαν υπουργοί από το 1974 έως σήμερα.

Δεσμεύθηκε επίσης για τολμηρή μείωση των φορολογικών συντελεστών και απενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας ανέλαβε μεταξύ άλλων ο Αντώνης Σαμαράς, παρουσιάζοντας την πρόταση της ΝΔ για την έξοδο από την κρίση.

Επιγραμματικά, παρουσιάζοντας τη «σύγχρονη πρόταση του κόμματος» ο πρόεδρος της ΝΔ ανέπτυξε επτά άξονες:
1. Μείωση φορολογικών συντελεστών
2. Τακτοποίηση όλων των εκκρεμοτήτων από το παρελθόν
3. Γενικότερη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος
4. Νομιμοποίηση αυθαιρέτων κτισμάτων
5. Εξόφληση οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες
6. Δέσμευση των τραπεζών να διοχετεύσουν στην πραγματική οικονομία το 20-30% των εγγυήσεων που λαμβάνουν
7. Μέτρα για την τόνωση της Οικονομίας - Αντισταθμιστικά μέτρα ανάσες

Στη συνέχεια, ο κ. Σαμαράς έσπευσε να διευκρινίσει ότι τα «μέτρα επανεκκίνησης» που προτείνει δεν έχουν μόνο ταμειακό κόστος, αλλά φέρνουν και έσοδα.