Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

το κράτος στην Κύπρο λειτουργεί


Ισχυρές δονήσεις στην παραπαιδεία προκαλεί η απόφαση της Αστυνομίας να διώξει 13 καθηγητές σε σχέση με την παροχή φροντιστηρίων μαθημάτων γράφει η «Σημερινή» της Κύπρου σήμερα… Μετά από έρευνες ενός μηνός, οι ανακριτικές Αρχές αποφάσισαν να στήσουν στο εδώλιο οκτώ καθηγητές του Δημοσίου και άλλους πέντε αδιόριστους καθηγητές, οι οποίοι κατά παράβαση της νομοθεσίας παραδίδουν ιδιαίτερα μαθήματα.
Η παρανομία έγκειται στην παραβίαση της νομοθεσίας περί ιδιοκτητών φροντιστηρίων. Δηλαδή, οι παραβάτες παραδίδουν ιδιαίτερα μαθήματα χωρίς προηγουμένως να έχουν εξασφαλίσει την απαιτούμενη άδεια.
Συγκεκριμένα, μετά τον κατάλογο που δόθηκε στην Αστυνομία στις 30 Νοεμβρίου 2009 από τον Υπουργό Παιδείας, Ανδρέα Δημητρίου, οι Αστυνομικές Διευθύνσεις είχαν στα χέρια τους 161 καταγγελίες για φροντιστήρια που λειτουργούν παράνομα. Οι 76 αφορούν καθηγητές που είναι διορισμένοι στο Δημόσιο και οι υπόλοιπες αδιόριστους καθηγητές που φέρονται με βάση τις καταγγελίες να παραδίδουν παράνομα φροντιστηριακά μαθήματα.
Μέχρι στιγμής διερευνήθηκαν 87 υποθέσεις, αλλά δεν προέκυψε οτιδήποτε το ενοχοποιητικό για τις 74 από αυτές. Για 13 όμως από αυτές προέκυψαν αδικήματα. Οι παρανομούντες καθηγητές αρχικά θα κατηγορηθούν γραπτώς και ακολούθως οι φάκελοι της υπόθεσης θα σταλούν στην Αστυνομία με σκοπό τη συμπλήρωσή τους. Σε κατοπινό στάδιο, οι καθηγητές θα κλητευθούν με σκοπό να κατηγορηθούν ενώπιον Δικαστηρίου.
Προτεραιότητα της Αστυνομίας θα είναι η παραβίαση των νόμων από καθηγητές που είναι διορισμένοι στο Δημόσιο. Για σκοπούς διαφύλαξης του απορρήτου και της εμπιστευτικότητας των ερευνών έχει γίνει σαφής διαχωρισμός στην κάθε Αστυνομική Διεύθυνση, ώστε τα ονόματα αυτών που θα κατηγορηθούν να μη διαρρεύσουν.
Οι ενέργειες της Αστυνομίας δεν αφορούν τη μη καταβολή φόρων ή κοινωνικών ασφαλίσεων.
Σε χθεσινές του δηλώσεις ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Μιχάλης Κατσουνωτός είπε ότι η Αστυνομία θα συνεχίσει τις έρευνές της με στόχο να σταματήσει η παραπαιδεία. Κληθείς να σχολιάσει τον τρόπο δράσης της Αστυνομίας, ο κ. Κατσουνωτός είπε ότι «πρόκειται για υποθέσεις που ενέχουν κάποιο βαθμό δυσκολίας, θα πρέπει να γίνει παρακολούθηση, αξιολόγηση του μαρτυρικού υλικού και επιβάλλεται να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης. Άρα, επαναλαμβάνω, απαιτείται να υπάρξει χρόνος, μεθοδικότητα, παρακολούθηση και αξιολόγηση». Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας ανέφερε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που υποβλήθηκαν τέτοιου είδους καταγγελίες στην Αστυνομία, αφού έχουν διερευνηθεί και στο παρελθόν, ενώ κάποιες οδηγήθηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης.
«Ορθά διώκονται»
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Φροντιστηρίων Κύπρου Μάριος Χαραλάμπους ανέφερε χθες στη «Σ» ότι ορθά η Αστυνομία διώκει τους 13 καθηγητές οι οποίοι παρέδιδαν παράνομα φροντιστήρια. Ο κ. Χαραλάμπους ανέφερε ότι «εμείς δεν καλύπτουμε κανέναν καθηγητή και γι’ αυτό άλλωστε δώσαμε τον κατάλογο στον Υπουργό Παιδείας».
Εξάλλου, η πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Λένια Σεμελίδου ανέφερε ότι η Οργάνωση είναι ενάντια στην παραπαιδεία και γι’ αυτό «εμείς δεν καλύπτουμε τους συναδέλφους που παρανομούν». Η κ. Σεμελίδου είπε ότι «εμείς δεν θέλουμε να θυματοποιηθούν οι συνάδελφοί μας, αλλά, πέραν των διώξεων, για την ΟΕΛΜΕΚ έχει περισσότερη σημασία η αναμόρφωση των σχολείων μας, που θα βάλει εμπόδια στο βραχνά της παραπαιδείας».
πηγή: http://www.hagitegas.gr/2009/12/bomba-stin-alithini-parapaideia/