Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΜΕΤΡΑ


Εκρηκτική αύξηση παρουσίασε στο πρώτο εξάμηνο του 2011 το έλλειμμα Γενικής Κυβέρνησης, σε βαθμό που καθιστά ανέφικτο το στόχο του μνημονίου, παρά και τα διορθωτικά μέτρα ύψους 6,5 δισ. ευρώ, που ελήφθησαν με τον εφαρμοστικό νόμο.
Στο πρώτο εξάμηνο του 2011 το έλλειμμα Γενικής Κυβέρνησης (Κράτος, Ταμεία, και άλλοι δημόσιοι φορείς) έφτασε σε 14.689,1 εκατ. ευρώ και απέχει ελάχιστα από τον ετήσιο στόχο, που έχει τεθεί για φέτος από τον προϋπολογισμό και το μνημόνιο σε 17.060 εκατ. ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι για το δεύτερο εξάμηνο του 2011, το έλλειμμα Γενικής Κυβέρνησης, έχει περιθώρια να αυξηθεί μόλις κατά 2.370,9 εκατ. ευρώ ή κατά 400 εκατ. ευρώ το μήνα, στόχος με μεγάλα περιθώρια αποτυχίας.
Με δεδομένο ότι ο στόχος για έλλειμμα 17.060 εκατ. ευρώ, είναι αδιαπραγμάτευτος για την τρόικα, το υπουργείο Οικονομικών, θα υποχρεωθεί να λάβει και νέα πρόσθετα μέτρα, αν εκτιμηθεί στην πορεία ότι εκείνα που ελήφθησαν τον περασμένο μήνα και έχουν ξεκινήσει να εφαρμόζονται δεν επαρκούν.
Από τα αναλυτικά στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους προκύπτει επίσης ότι τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού το πρώτο εξάμηνο του έτους έφτασαν σε 22.539 εκατ. ευρώ ενώ οι δαπάνες σε 38.937 εκατ. ευρώ.
Επίσης, το πρωτογενές έλλειμμα (έλλειμμα μείον δαπάνη τόκων) διαμορφώθηκε στο εξάμηνο σε 9.390 εκατ. ευρώ.
Ανησυχία και για τρόικα
Σε ένα δεκαήμερο, στα μέσα Αυγούστου επανέρχεται η τρόικα και η πορεία υλοποίησης του προϋπολογισμού, θα αποτελέσει ένα από τα βασικά σημεία στα οποία θα επικεντρωθεί ο έλεγχος (πέραν των αποκρατικοποιήσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών).
Ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, που καλείται να διαχειριστεί το έλλειμμα του πρώτου εξαμήνου που του κληροδότησε ο προκάτοχός του είναι προβληματισμένος, αλλά πιστεύει ότι τελικά ο στόχος θα επιτευχθεί με τη συνδρομή των μέτρων, για την αύξηση των εσόδων και τις περικοπές των δαπανών, που έχουν δρομολογηθεί με τον εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου.
Το «πακέτο» των μέτρων του εφαρμοστικού περιέχει μέτρα αύξησης των εσόδων, αλλά και μειώσεις κονδυλίων. Στα μέτρα που προσβλέπει το υπουργείο Οικονομικών είναι:
" Οι μειώσεις των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων.
" Οι εισφορές επί των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων.
" Οι εισφορές επί των συντάξεων.
" Η έκτακτη εισφορά σε εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.
" Το τέλος επιτηδεύματος ύψους 300 ευρώ σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες.
" Οι έκτακτες εισφορές σε ιδιοκτήτες ΙΧ αυτοκινήτων άνω των 1.929 κ.ε. και παλαιότητας μέχρι 10 ετών, κατόχους σκαφών αναψυχής και όσοι κατέχουν ακίνητα με πισίνες.
" Οι αυξήσεις στη φορολογία των τσιγάρων, υγραερίου, φυσικού αερίου.
" Η αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23% των ειδών εστίασης από την 1η Σεπτεμβρίου.
" Η αύξηση των τελών κυκλοφορίας των Ι.Χ.
" Η νέα περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων.
" Η νέα ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών.
" Η αύξηση από τις 15 Οκτωβρίου του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης από 21 σε 60 ευρώ ανά χιλιόλιτρο.
Η εικόνα των φορέων
Σε ό,τι αφορά στην ανταπόκριση των δημοσίων φορέων, εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα, αφού δεν αποστέλλει ακόμα στοιχεία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του, ένας σημαντικός αριθμός φορέων.
Από τους 853, απέστειλαν στοιχεία οι 794 και εκκρεμούν τα στοιχεία 59 φορέων. Αναλυτικότερα:
- Από τα 307 Νομικά Πρόσωπα πλην Δημοσίων Επιχειρήσεων, δεν απέστειλαν στοιχεία τα 47.
- Από τις 17 Δημόσιες Επιχειρήσεις δεν απέστειλαν στοιχεία 3.
- Από τους 354 Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν απέστειλε στοιχεία για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του μόνο ένας.
- Τα 134 νοσοκομεία απέστειλαν όλα τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους.
- Από τα 50 Ασφαλιστικά Ταμεία δεν απέστειλαν στοιχεία τα 8.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ - pkak@naftemporiki.gr