Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Στον ΣΥΡΙΖΑ "ετοιμάζονται" για δραχμή και κρατικοποιήσεις τραπεζών!


από το parapolitika.gr 


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα προγράμματα των συνιστωσών που συμμετέχουν και συγκροτούν τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αρκετές απο αυτές μιλούν ανοικτά για "δραχμή", "κρατικοποιήσεις τραπεζών" και άλλα. Διαβάστε το πρόγραμμα της συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ με την ονομασία "Αντικαπισταλιστική Πολιτική Ομάδα" και θα βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα:


Η κυβερνητική πρόταση της αριστεράς
Το πλαίσιο της κυβερνητικής πρότασης της αριστεράς πρέπει να είναι απλό, εύληπτο και ταυτόχρονα αιχμηρό και ξεκάθαρα εναλλακτικό της κυρίαρχης κατεύθυνσης.
Οφείλει να απαντά αποτελεσματικά σε 3 κριτήρια:...

α) να ανατρέπει εκ βάθρων την τρέχουσα μνημονιακή και τροϊκανή πολιτική
β) να συσπειρώνει και να ωθεί σε κίνηση την εργατική και λαϊκή κοινωνική πλειοψηφία
γ) να δίνει την δυνατότητα συνύπαρξης των διαφόρων δυνάμεων της αριστεράς και ως εκ τούτου να τις πιέζει αποτελεσματικά σε συσπείρωση, σαν ένα σχέδιο ανοιχτό σε ερμηνείες καθώς ο άμεσος στόχος δεν είναι η δικαίωση σ’ αυτό τον χρόνο του ενός ή του άλλου ιστορικού ρεύματος αλλά η κινητοποίηση των μαζών και η ενίσχυση της μαζικής πεποίθησης πως η αριστερά και οι εναλλακτικές της προτάσεις έχουν λόγο ύπαρξης και χρησιμότητα.
Ένα τέτοιο λιτό αλλά και αναγκαίο και ικανό πλαίσιο, έχει τέσσερις άξονες:
-Την μη αποδοχή του χρέους, την ρήξη με τους δανειστές, το χρηματοπιστωτικό σύστημα και τη λειτουργία του. Δεν υπάρχει γι’ αυτό άλλος δρόμος από την παύση των πληρωμών προς τους δανειστές και την διαγραφή ολόκληρου του ταξικού χρέους.
-Ανάκτηση του οικονομικού ελέγχου από την κυβέρνηση της αριστεράς και οικονομική ανασυγκρότηση με μοχλό τον δημόσιο τομέα: εθνικοποίηση των τραπεζών και των σημαντικότερων τομέων της παραγωγής και της οικονομίας.
-Ανεξάρτητα από το νόμισμα, είτε αυτό είναι το ευρώ είτε η δραχμή πρόγραμμα άμεσης προστασίας του κόσμου της εργασίας και της λαϊκής πλειοψηφίας από την φτωχοποίηση και την εξαθλίωση. Μέτρα για την ανεργία, το επίπεδο ζωής, τα εργασιακά δικαιώματα. Δημόσια και δωρεάν Υγεία – Παιδεία – Ασφάλιση κ.λ.π. Που σημαίνει όλα τα μνημονιακά μέτρα να παρθούν άμεσα πίσω, και να γίνει ευρεία αναδιανομή του πλούτου.
-Υπεράσπιση και διεύρυνση της Δημοκρατίας: κοινωνικός και εργατικός έλεγχος σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής ζωής, από την οικονομία έως την διοίκηση.
Αυτή η πρόταση μπορεί να υποστηριχθεί αποτελεσματικά μόνο με φιλοδοξία ιστορικής κλίμακας για τον ρόλο που πρέπει να παίξει η αριστερά στην Ελλάδα – αδύναμο κρίκο της ευρωπαϊκής και διεθνούς καπιταλιστικής κρίσης μα και ταυτόχρονα δυνατό κρίκο για την υπόθεση του σοσιαλισμού στον 21ο αιώνα.