Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

Στο Νταβός ο Αλέξης Τσίπρας

Θετική απάντηση έδωσε τελικά ο Αλέξης Τσίπρας στους διοργανωτές του Φόρουμ στο Νταβός. Το Φόρουμ διεξάγεται φέτος από 21 έως 24 Ιανουαρίου και ο έλληνας πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στις 21 και 22 Ιανουαρίου.
Η αρνητική εικόνα κυρίως του Γιώργου Παπανδρέου πριν από το Μνημόνιο, αλλά και του Αντώνη Σαμαρά στο ελβετικό θέρετρο, δεν φόβισαν τον Έλληνα πρωθυπουργό, παρά τις περί αντιθέτου εισηγήσεις που υπήρχαν από ομάδα συνεργατών του.
Στο περιθώριο του Φόρουμ, ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται...
να έχει σημαντικές συναντήσεις για θέματα, όπως το προσφυγικό και η έναρξη της συζήτησης για την απομείωση του ελληνικού χρέους, αλλά και οι συνολικότερες εξελίξεις στην Ευρώπη, σε συνάρτηση με τις εξελίξεις που θα υπάρξουν με τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ισπανία.
Εξάλλου, το διάστημα που θα βρεθεί ο Αλέξης Τσίπρας στο Νταβός θα κορυφώνονται οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το ασφαλιστικό, ενόψει του κλεισίματος της αξιολόγησης.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να παρουσιάσουν οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και την διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ
Στο Νταβός θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν σημαντικές διαβουλεύσεις για το Κυπριακό για το οποίο φαίνεται ότι ετοιμάζεται πενταμερής συνάντηση κορυφής  στην οποία ήταν κατ΄αρχήν αρνητικός ο κύπριος Πρόεδρος.
Ωστόσο στο Νταβός θα βρεθούν  εκτός από τον Νίκο Αναστασιάδη, ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακεντζί, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κάμερον, ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας.
Στις 26 Ιανουαρίου ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Τελ Αβίβ και στις 28 τη Λευκωσία, όπου θα πραγματοποιηθεί η τριμερής συνάντηση Κορυφής Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου.
Αρχές Φεβρουαρίου, επίσης, προγραμματίζεται μια πολύ σημαντική συνάντηση, στο Ιράν, με οικονομικές και πολιτικές προεκτάσεις.
Τέλη Φεβρουαρίου – αρχές Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με την Τουρκία στην Άγκυρα, ενώ θα ακολουθήσει τριμερής με τις δυο χώρες και τη Βουλγαρία.