Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

Νέα... επανίδρυση με διορισμούς «ημετέρων» από τον ΣΥΡΙΖΑ

Σάλο προκαλούν τις τελευταίες εβδομάδες οι προσπάθειες... επανίδρυσης του κράτους από την κυβέρνηση με απολύτως αδιαφανείς διαδικασίες. Ειδικά στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας καταγράφονται πλέον οξύτατες αντιδράσεις και καταγγελίες για «άλωση» με τη σφραγίδα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και για βόλεμα «ημετέρων».
Κάποιοι δεν σταματούν να θυμίζουν τις δηλώσεις που είχε κάνει μέσα στη Βουλή ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στάθης Παναγούλης αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ: «Η ΕΡΤ πρέπει να ανοίξει όλα τα προγράμματά της. Πρέπει να αποκαταστήσει όλους τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα να αποκαταστήσει όλους εκείνους που αγωνίστηκαν για να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία».
Αλλά και την περασμένη άνοιξη ο νυν υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης είχε δηλώσει «πως μπορεί να κερδίσαμε τις εκλογές αλλά την κυβέρνηση δεν την έχουμε», υπονοώντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε τον έλεγχο του κρατικού μηχανισμού.
Ετσι, τις τελευταίες εβδομάδες αυξάνονται οι καταγγελίες για κομματικούς διορισμούς και για απομάκρυνση στελεχών του Δημοσίου χωρίς αξιολόγηση της προηγούμενης προσφοράς τους. Χαρακτηριστική η περίπτωση του διοικητή του νοσοκομείου «Ελπίς», Θ. Γιάνναρου, ο οποίος... απολύθηκε ενώ βρισκόταν στις ΗΠΑ συγκεντρώνοντας δωρεές και είχε βραβευτεί για το έργο του. «Δεν το περίμενα. Δεν ανήκω κομματικά πουθενά, αλλά ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε η Νέα Δημοκρατία με είχαν αγγίξει. Προφανώς αυτό που έκανα ήταν ό,τι ο κόσμος ζητούσε. Ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ πίστευα ότι θα το σεβόταν... Στην Επιτροπή Αξιολόγησης με κράτησαν ούτε για 2,5 λεπτά. Μπήκα και βγήκα», τόνισε.
Στημένες διαδικασίες
Ανάλογες περιπτώσεις με διοικητές νοσοκομείων είναι...
πολλές και αποκαλύπτονται νέες καταγγελίες για «στημένες» διαδικασίες αξιολόγησης με σκοπό να τοποθετηθούν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Μόλις πρόσφατα παραιτήθηκε, έπειτα από ασφυκτικές πιέσεις που δεχόταν, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Αθ. Ζηλιασκόπουλος ο οποίος είχε τοποθετηθεί το 2010, επί υπουργίας Δημήτρη Ρέππα, και διατήρησε τη θέση του με όλες τις κυβερνήσεις. Ο κ. Ζηλιασκόπουλος «χρεώνεται» τις σημαντικές συμφωνίες με πολυεθνικές εταιρείες για τη μεταφορά των προϊόντων τους από το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας αλλά και τον εκσυγχρονισμό της εταιρείας και την αύξηση του όγκου εργασιών της.
Οι... κακές γλώσσες αναφέρουν ότι η σχέση του κ. Ζηλιασκόπουλου με τους αρμόδιους υπουργούς ήταν κακή, καθώς δεν τον θεωρούσαν «δικό τους». Κάτι ανάλογο συνέβη και με τον πρόεδρο του ΟΑΣΑ, Γρ. Δημητριάδη, σε μια χρονική στιγμή όπου οι συγκοινωνίες βρίσκονται σε συνθήκες διάλυσης. Οι σχέσεις του κ. Δημητριάδης με τον αρμόδιο υπουργό Χρ. Σπίρτζη, ήταν μηδαμινές τους τελευταίους οκτώ μήνες, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να υπάρχει η παραμικρή συνεργασία.
Στην περίπτωση των τριών συγκοινωνιακών φορέων ο κ. Σπίρτζης δέχθηκε σφοδρή κριτική για την απόφασή του να διορίσει και πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, με την αντιπολίτευση να καταγγέλλει ότι βόλεμα «ημετέρων» και αύξηση του κόστους. Ο κ. Σπίρτζης, πάντως, αφήνει να εννοηθεί ότι σε ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ υπήρξε «κρυφή» και αλόγιστη σπατάλη. Βεβαίως και στην περίπτωση αυτή, οι διορισμοί έγιναν με κομματικά κριτήρια...
Το αποκορύφωμα της άλωσης του κράτους ήρθε με την απόλυση και μάλιστα από το Υπουργικό Συμβούλιο της Γενικής Γραμματέως Εσόδων, Κατερίνας Σαββαΐδου, αλλά και των ανησυχιών που ήδη καταγράφονται για διορισμό συγκεκριμένου στελέχους, προσκείμενου στην κυβέρνηση, στην κρίσιμη αυτή θέση για τα δημόσια οικονομικά. Λένε, λοιπόν, ότι ο διεθνής διαγωνισμός «γίνεται για τα μάτια του κόσμου καθώς η επιλογή έχει ήδη γίνει. Ούτε οι Αργεντίνοι, ούτε οι Κινέζοι που κατέθεσαν αιτήσεις έχουν τύχη. Το πρόσωπο έχει ήδη επιλεγεί», τονίζουν όσοι γνωρίζουν και θυμίζουν την υπόθεση της «λανθασμένης αγγελίας» στους FT όπου η δημοσίευση έγινε αφού είχε λήξει η προθεσμία και μάλιστα τα στοιχεία ήταν όλα λανθασμένα.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε πολλούς φορείς του κράτους και ΔΕΚΟ ασκούνται πιέσεις για την απομάκρυνση στελεχών και την τοποθέτηση «δικών μας παιδιών».
Σε όλα αυτά, παραμένουν ανοικτές οι υποθέσεις διορισμού συγγενών και φίλων κομματικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Πρόσφατα αποκαλύφθηκε η πρόσληψη δύο ανιψιών της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας, Σ. Αναγνωστοπούλου. Οταν δε κλήθηκε να απαντήσει η υπουργός διερωτήθηκε αν είναι κακό να έχει κάποιος στο πολιτικό του γραφείο συγγενείς 3ου βαθμού. Ενώ ψίθυροι ακόμη και μέσα στην κυβέρνηση αναφέρουν ότι στο Μαξίμου προσλαμβάνονται, έναντι χαμηλού τιμήματος, δημοσιογράφοι σε φίλα προσκείμενα στην κυβέρνηση μέσα.
Εκπαίδευση
Στην εφαρμογή του νέου συστήματος εκλογής των διευθυντών εκπαίδευσης, το οποίο επαναφέρει το υποκειμενικό κριτήριο της προσωπικής συνέντευξης των υποψηφίων, βάζοντας σε «δεύτερη μοίρα» τυπικά προσόντα, όπως είναι τα πτυχία και η προϋπηρεσία, εμμένει η κυβέρνηση, παρά το «μπλόκο» που βάζουν οι θεσμοί.
«Η συνέντευξη δεν είναι ρουσφετολογικό εργαλείο. Η κυβέρνηση δεν θέλει να πολιτικοποιήσει τη δημόσια διοίκηση, αντιθέτως, θέλει να σταματήσει αυτή τη λογική του πελατειακού κράτους», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.
Την περασμένη Πέμπτη, μάλιστα, το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε σχετική εγκύκλιο η οποία καθορίζει τις λεπτομέρειες του νέου συστήματος. Όπως προβλέπεται, για την επιλογή των διευθυντών εκπαίδευσης σημαντικό ρόλο παίζει η συνέντευξη των υποψηφίων η οποία μοριοδοτείται με 15 μονάδες κατά ανώτατο όριο όταν άλλα αντικειμενικά κριτήρια, όπως είναι, π.χ., η επιστημονική-παιδαγωγική συγκρότηση και κατάρτιση μοριοδοτείται με 9 έως 11 μονάδες και η υπηρεσιακή κατάσταση και εμπειρία με 15 μονάδες κατά ανώτατο όριο. Τα περιφερειακά συμβούλια που θα κρίνουν τους υποψηφίους θα αποτελούνται από τον περιφερειακό διευθυντή κάθε περιοχής (διορισμένο από την κυβέρνηση), ένα σύμβουλο και έναν καθηγητή πανεπιστημίου (διορισμένους από τον υπουργό Παιδείας) και δύο αιρετούς εκπροσώπους των συνδικαλιστών των εκπαιδευτικών.
Η παραπάνω ρύθμιση, την οποία το υπουργείο Παιδείας «πέρασε» στο νομοσχέδιο για τα βοσκοτόπια, ήρθε σε συνέχεια προηγούμενου νομοθετήματος επί υπουργίας Αριστείδη Μπαλτά το οποίο είχε εισαγάγει το κριτήριο της μυστικής ψηφοφορίας των καθηγητών στα σχολεία για την εκλογή των διευθυντών τους. Η ψηφοφορία μοριοδοτείται με 12 μονάδες και αποτελεί μαζί με τη συνέντευξη βασικό κριτήριο στο οποίο ένας υποψήφιος μπορεί να λάβει κατά ανώτατο όριο 27 μονάδες.
Το νέο σύστημα εκλογής διευθυντών εκπαίδευσης έχει προκαλέσει οξύτατες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που κάνουν λόγο για τοποθέτηση «ημετέρων», αλλά και σοβαρές ενστάσεις από τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Αθήνα, Ντέκλαν Κοστέλο ο οποίος, σε επιστολή του προς τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη, επισήμανε ότι επιχειρείται πολιτικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης. Προειδοποίησε δε, ότι «η ψήφιση των τροπολογιών που κατατέθηκαν στο νομοσχέδιο για τα βοσκοτόπια δεν θα ήταν σύμφωνη με το μνημόνιο και θα μας υποχρέωνε να επανεξετάσουμε την αξιολόγησή μας για τη συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με τους Θεσμούς για την εφαρμογή του προγράμματος ESM».
Απαντώντας, πάντως, το υπουργείο Παιδείας υπογράμμισε ότι με τον εθνικό διάλογο επιδιώκει τη μεγαλύτερη δυνατή συνεννόηση για τα ζητήματα της εκπαίδευσης, αξιοποιώντας -όπως τόνισε- την ευρωπαϊκή εμπειρία, σε συνεργασία με τους θεσμούς και τον ΟΟΣΑ. «Είναι προφανές, όμως,» κατέληξε, «ότι το υπουργείο Παιδείας είναι αναγκασμένο να νομοθετεί προκειμένου να αντιμετωπίζει επείγοντα λειτουργικά προβλήματα, με σεβασμό στη συνταγματική τάξη και τις υποχρεώσεις της χώρας. Και βεβαίως, με ευθύνη απέναντι στη νέα γενιά».