Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

Ελένη Διονυσοπούλου: Τακτοποίησαν τη δικηγόρο των καθαριστριών στο Δημόσιο

Του Γιώργου Νόκου-Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Τα κόκκινα γάντια των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών απασχόλησαν για
αρκετούς μήνες τα εγχώρια και διεθνή ΜΜΕ, έφτασαν μέχρι τις Βρυξέλλες, έγιναν το σύμβολο ενός αγώνα που ταυτίστηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο που ήταν στην αντιπολίτευση και απέκτησαν διαστάσεις θριάμβου όταν οι καθαρίστριες διορίστηκαν ξανά στις θέσεις τους - με τον Αλέξη Τσίπρα να τις υποδέχεται στο Μέγαρο Μαξίμου και να φωτογραφίζεται μαζί τους  και εκείνες να φορούν τα κόκκινα γάντια.
Η ιστορία αυτή άρχισε να γίνεται μπούμερανγκ για την κυβέρνηση όταν τον περασμένο Οκτώβριο ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, υπέγραψε το ΦΕΚ για τη μετάταξη 17 εξ αυτών στο υπουργείο Δικαιοσύνης, σε θέση γραμματέως στα δικαστήρια. Η αντιπολίτευση έφερε το θέμα στη Βουλή και η κοινή γνώμη άρχισε να στρέφεται κατά των καθαριστριών, των οποίων το αίτημα για δουλειά είχε υποστηρίξει αρχικά, κατακρίνοντας την απόφαση της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου για την απόλυσή τους.
Ο αγώνας των καθαριστριών, όμως, που υποστηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν απέφερε κέρδη μόνο στις ίδιες, αλλά, όπως αποδείχθηκε, και στη δικηγόρο τους, κυρία Ελένη Διονυσοπούλου, η οποία
διορίστηκε σε θέση ειδικής συμβούλου όχι για έναν ή δύο μήνες, αλλά από τον Απρίλιο του 2015, μετά την οριστική επιστροφή των καθαριστριών στις θέσεις τους, μέχρι και σήμερα, οπότε άλλαξε υπουργείο.
ΑΝΤΑΜΟΙΒΗ
Ο Αλέξης Τσίπρας τον περασμένο Μάιο υποδέχθηκε τις «δικαιωμένες» καθαρίστριες στο Μέγαρο Μαξίμου. Εναν μόλις μήνα πριν η δικηγόρος τους ανταμειβόταν με μια θέση στο γραφείο του γενικού γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, Δ. Χασάπη, για τις υπηρεσίες που είχε προσφέρει σε αυτό τον δικαστικό αγώνα, από κοινού με τον εργατολόγο Γ. Καρούζο. Η σύμβαση που υπέγραψε έληγε τον περασμένο Σεπτέμβριο και, παρά τις εκλογές και την αλλαγή πολιτικής ηγεσίας, η σύμβασή της ανανεώθηκε αρχικά μέχρι τον Μάρτιο του 2016. Ωστόσο, την πρόλαβαν οι εξελίξεις και τώρα βρίσκεται στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Κοντολογίς, βολεύτηκαν οι καθαρίστριες, βολεύτηκε και η δικηγόρος τους μέσα στον έναν χρόνο της «πρώτη φορά Αριστεράς», γεγονός που αποδεικνύει ότι η «επιδημία» διορισμών δεν είναι κάτι πρόσφατο, αλλά είχε ξεκινήσει εδώ και πολλούς μήνες, βρισκόταν όμως υπό τη σκιά της διαπραγμάτευσης.
Οπως φαίνεται, βέβαια, με το πέρασμα του χρόνου η δικηγόρος των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών έφτασε στον τελικό προορισμό της, στο «ασφαλές λιμάνι» του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που δείχνει ότι η φράση «όλοι οι καλοί χωράνε» έχει βρει την τέλεια εφαρμογή της στο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα με τους διορισμούς συγγενών και φίλων και, όπως φαίνεται, με τις εξυπηρετήσεις.
Οι υπηρεσίες που προσέφερε η Ελένη Διονυσοπούλου έως τον περασμένο Σεπτέμβριο στο υπουργείο Παιδείας κρίθηκαν ικανοποιητικές, με αποτέλεσμα να ανοίξει ακόμα μία θέση για εκείνη. Αυτή τη φορά στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου διορίστηκε σε θέση ειδικής συμβούλου στο γραφείο του Βαγγέλη Αποστόλου. Για αυτό και παραιτήθηκε από το υπουργείο Παιδείας, για να αλλάξει πόστο.
ΠΕΡΙ ΗΘΙΚΟ
Οι αποφάσεις για τους διορισμούς της κυρίας Διονυσοπούλου έχουν και άλλη μία -ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα- όψη. «Της επιτρέπουμε... να ασκεί παράλληλα με τα καθήκοντα του ειδικού συμβούλου... το επάγγελμα του δικηγόρου», αναφέρει η απόφαση, ανοίγοντας ένα τεράστιο θέμα γύρω από το κλασικό ερώτημα για το αν κάτι που είναι νόμιμο είναι και ηθικό. Γιατί ναι μεν η κ. Διονυσοπούλου δεν εργάζεται στο υπουργείο Εργασίας ή στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, γεγονός που θα της επέτρεπε να εξυπηρετήσει κάποιον στις υποθέσεις που ειδικεύεται, αλλά πόσο ηθικό είναι να προσλαμβάνεται από την κυβέρνηση η δικηγόρος μιας υπόθεσης πάνω στην οποία βασίστηκε μεγάλο κομμάτι του αντιπολιτευτικού λόγου του ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις εκλογές; Παράλληλα, η λογική των διορισμών της κυβέρνησης στην περίπτωση της κυρίας Διονυσοπούλου δεν μπορεί να βασιστεί στο χιλιοειπωμένο επιχείρημα των «κοντινών ανθρώπων, που χειρίζονται ευαίσθητες υποθέσεις», αφού μέχρι πριν από λίγους μήνες η δικηγόρος βρισκόταν στο υπουργείο Παιδείας.
Who is who
Η 36χρονη δικηγόρος Ελένη Διονυσοπούλου, γεννημένη το 1980 στο Κορωπί, δηλώνει αριστερή από τα νιάτα της στη Νομική Αθηνών. Τελειώνοντας το μεταπτυχιακό της στο Εργατικό Δίκαιο, άνοιξε δικηγορικό γραφείο στην Αθήνα και ξεκίνησε να εφαρμόζει όσα σπούδασε, αναλαμβάνοντας συχνά υποθέσεις προστασίας των δικαιωμάτων των μεταναστών, αλλά και εργασιακά ζητήματα, εκμεταλλευόμενη την εμπειρία της από τη θητεία της στο γραφείο του ειδικού γραμματέα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας για έναν χρόνο. Η κ. Διονυσοπούλου, βέβαια, δεν είναι εντελώς άσχετη με την ενεργή πολιτική, αφού στο παρελθόν είχε πολιτευτεί στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Η όμορφη 36χρονη νομικός αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη της στον δεύτερο βαθμό Αυτοδιοίκησης, στις εκλογές του 2014, όταν ήταν υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος στην Ανατολική Αττική με τον συνδυασμό της Μαρίας Γιαννακάκη, που υποστηρίχθηκε από τη ΔΗΜ.ΑΡ., με τα ποσοστά να είναι κάτι παραπάνω από απογοητευτικά για το κόμμα του Φώτη Κουβέλη.