Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

ΙΤΑΛΙΑ: "Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΕΝΟΣ ΜΟΝΟ ΦΥΤΟΥ ΚΑΝΝΑΒΗΣ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΔΙΚΗΜΑ"

αντιγραφή από το fimotro
 
Ο Άρειος Πάγος της Ρώμης αποφάσισε την Πέμπτη ότι "η καλλιέργεια ενός μόνον φυτού ινδικής κάνναβης δεν αποτελεί αδίκημα, από την στιγμή που δεν προκαλεί ζημία σε κανέναν". Οι ανώτατοι δικαστές κλήθηκαν να εξετάσουν την περίπτωση ενός 23ρονου, ο οποίος ζει...
 στην νότια Ιταλία και είχε αθωωθεί πρόσφατα από το εφετείο του Καταντζάρο, στην Καλαβρία.

Ο γενικός εισαγγελέας αποφάσισε να προσφύγει στον Άρειο Πάγο, που επικύρωσε όμως την αθωωτική απόφαση, με το σκεπτικό ότι "με την καλλιέργεια ενός μικρού φυτού στο μπαλκόνι του σπιτιού, ο κατηγορούμενος δεν έβλαψε ούτε τον εαυτό του ούτε κάποιον άλλον πολίτη και η συμπεριφορά του πρέπει να θεωρηθεί απόλυτα ανώδυνη".

Σχολιαστές στην Ιταλία σημείωναν ότι η απόφαση αυτή πρέπει να θεωρηθεί ιδιαίτερα σημαντική διότι έως τώρα οι δικαστικοί -- ερμηνεύοντας την ισχύουσα νομοθεσία -- με την ετυμηγορία τους είχαν δείξει ότι η καλλιέργεια ναρκωτικών ουσιών πρέπει πάντα να καταδικάζεται, ανεξαρτήτως ποσοτικής παραμέτρου.

Αρκετά συχνά μάλιστα έως τώρα η αστυνομία προσπαθούσε να φωτογραφήσει "ύποπτα" μπαλκόνια και ταράτσες -- ακόμα και καλά κρυμμένα σε δρομάκια των ιστορικών κέντρων των διαφόρων πόλεων -- για να μπορέσουν στην συνέχεια να στοιχειοθετηθούν κατηγορίες σε βάρος των καλλιεργητών ινδικής κάνναβης.

Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου "πρόκειται για συνήθειες και προσεγγίσεις, που μετά την δικαστική αυτή απόφαση, είναι πολύ πιθανό να αρχίσουν να αλλάζουν".