Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ ΜΕΤΡΑ Ή ΜΕΙΩΣΕΙΣ

Τις δυσκολίες στο «μέτωπο» της αποφυγής των μειώσεων των αποδοχών στα ειδικά μισθολόγια αποτύπωνε χθες κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, σημειώνοντας με νόημα, ειδικά όσον αφορά στο ενδεχόμενο...
εξαίρεσης ορισμένων κατηγοριών ακόμη και των μάχιμων ενστόλων από τις μειώσεις, ότι τα αρμόδια υπουργεία θα πρέπει να βρουν ακριβώς τα ίδια ισοδύναμα μέτρα, για να καλυφθεί η εξαίρεση.
Την ίδια ώρα με ταχύ ρυθμό προχωρεί η επιχείρηση συγκράτησης των δαπανών για τη χρηματοδότηση των μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ) και διεθνών οργανισμών καθώς χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας απέστειλε επιστολές στους αρμόδιους υπουργούς ζητώντας πλήρη στοιχεία για τις δαπάνες αυτές αλλά και για την αναγκαιότητά τους.
Ειδικότερα τα περιθώρια στενεύουν για την αποφυγή των μειώσεων στις αποδοχές των ειδικών μισθολογίων και θα είναι δύσκολο...

να υπάρξουν εξαιρέσεις ακόμη και για ευαίσθητες κατηγορίες, ενώ είναι πιθανόν οι μειώσεις 12% κατά μέσο όρο να ισχύσουν αναδρομικά και από φέτος. Το θέμα αναμένεται να «κλείσει» επισήμως με την έλευση της τρόικας στην Αθήνα και με την τελική αξιολόγηση των μέτρων που λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση για τα επόμενα χρόνια με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών πάντως να προειδοποιούν πως η κατάσταση είναι δύσκολη.
Όσον αφορά στις ΜΚΟ ο κ. Σταϊκούρας στην επιστολή που έστειλε χθες ζητά από τους αρμόδιους υπουργούς ενόψει της κατάρτισης του προϋπολογισμού και με στόχο την εξάντληση των περιθωρίων περιστολής δαπανών και εξορθολογισμού τους στον συγκεκριμένο τομέα:
1. Τον πλήρη κατάλογο των οργανισμών και άλλων οντοτήτων που χρηματοδοτούνται από τα υπουργεία καθώς και το ύψος των αντίστοιχων δαπανών.
2. Ποιες από τις δαπάνες αυτές αποτελούν νομική υποχρέωση της χώρας μας.
3. Ποιες από τις δαπάνες αυτές κρίνονται από την πλευρά των υπουργείων απολύτως αναγκαίες.

από το fimotro