Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

έτσι αντιλαμβάνεται το ΠΑΣΟΚ την συναίνεση

Αντιγραφή από το parapolitika.gr

Την παραπομπή των κυρίων Ευάγγελου Μπασιάκου, Αλέξανδρου Κοντού και Πέτρου Δούκα για το αδίκημα της αυτουργίας και συναυτουργίας σε απιστία εις βάρος του δημοσίου και την μη παραπομπή των κυρίων Θόδωρου Ρουσσόπουλου και Γιώργου Βουλγαράκη αποφάσισε, στις 03:30 τα ξημερώματα, η Ολομέλεια της Βουλής, μετά από μυστική ψηφοφορία που διεξήχθη με την συμμετοχή μόνο των κυβερνητικών βουλευτών, του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και των ανεξάρτητων πλην του Κώστα Κιλτίδη.
Άξιο αναφοράς είναι ότι ακόμα και οι τρεις υπουργοί που παραπέμφθηκαν στο Δικαστικό Συμβούλιο δεν παραπέμφθηκαν για ηθική αυτουργία στο αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων, το μόνο που θα μπορούσε να ξεπεράσει τον σκόπελο της παραγραφής καθώς θεωρείται διαρκές έγκλημα.
Η ΝΔ, όπως είχε αφήσει να διαρρεύσει, αποχώρησε από τη διαδικασία, με τον κοινοβουλευτικό της εκπρόσωπο, Κώστα Τζαβάρα, να δηλώνει ότι το κόμμα του δεν έχει θέση σε αυτή την παρωδία, όπως χαρακτηριστικά είπε και να προαναγγέλλει διαβίβαση των πρακτικών της συνεδρίασης στον εισαγγελέα, προκειμένου να διερευνήσει τυχόν τέλεση του αδικήματος της κατάχρησης εξουσίας.
Από την ψηφοφορία αποχώρησε και ο ΛΑΟΣ, με τον κοινοβουλευτικό του εκπρόσωπο, Μάκη Βορίδη, να κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ, ότι αποφεύγει να τοποθετηθεί για το θέμα της παραγραφής των αδικημάτων.
Σε σύνολο 184 ψηφισάντων, ο Ευάγγελος Μπασιάκος παραπέμφθηκε με 162 ψήφους υπέρ, έναντι 8 κατά και 7 παρών, ο Αλέξανδρος Κοντός με 155 ναι, 13 όχι και 8 παρών και ο Πέτρος Δούκας με 156 ψήφους υπέρ, έναντι 11 όχι και 7 παρών.
Οι 4 από τους 5 εγκαλούμενους πρώην υπουργούς της ΝΔ, προσήλθαν στη συζήτηση και μόνο ο Θόδωρος Ρουσσόπουλος αρνήθηκε να εμφανιστεί υποστηρίζοντας ότι δεν έχει τίποτα να προσθέσει σε όσα κατά καιρούς έχει δηλώσει για την υπόθεση.
Κοινός τόπος στις ομιλίες των κ. Μπασιάκου, Κοντού, Δούκα και Βουλγαράκη ήταν η εκτίμηση ότι διώκονται χωρίς στοιχεία, με αβάσιμες και αστήρικτες κατηγορίες σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να στήσει ειδικά δικαστήρια για να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη.
Όλοι δε ανεξαιρέτως σημείωσαν με έμφαση ότι δέχονται άδικη και διαρκή συκοφάντηση με τον Αλέξανδρο Κοντό να δηλώνει ότι θα εξαντλήσει κάθε νομική δυνατότητα για να αποτινάξει από πάνω του κάθε σπίλωση, και τον Ευάγγελο Μπασιάκο να καταλογίζει στους συναδέρφους του κομματική εμπάθεια κάνοντας λόγο για κατευθυνόμενο και προκαθορισμένο αποτέλεσμα.
Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Γιώργος Βουλγαράκης τόνισε ότι έχει απόλυτα καθαρή τη συνείδησή του, ότι έχει κάνει την αυτοκριτική του για πράγματα που πίκραναν τους πολίτες και σημείωσε ότι έχει υποστεί τεράστιο οικογενειακό, κοινωνικό και προσωπικό κόστος ενώ ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Πέτρος Δούκας χαρακτήρισε ενέργεια μικρότητας που τραυματίζει τον κοινοβουλευτισμό την πρόταση για την παραπομπή του.
Με την έναρξη πάντως της συνεδρίασης υπήρξε σφοδρή αντιπαράθεση με την ΝΔ να αντιδρά στην απόφαση του προεδρείου - αφού όμως είχε συναινέσει σε αυτή - να ληφθούν υπόψη επιστολικές ψήφοι μελών του κοινοβουλίου που απουσίαζαν στο εξωτερικό μεταξύ των οποίων και αυτή του πρωθυπουργού.
Ο Προκόπης Παυλόπουλος αναρωτήθηκε πως είναι δυνατό απόντες άνθρωποι που δεν έχουν ακούσει, ούτε τους εισηγητές, ούτε τους απολογούμενους να ψηφίζουν και έθεσε θέμα ακυρότητας της διαδικασίας.
Με την ΝΔ συμφώνησαν ΛΑΟΣ και ΣΥΡΙΖΑ ενώ το ΚΚΕ ψήφισε λευκό στη σχετική ψηφοφορία που διεξήχθη δια εγέρσεως με τον πρόεδρο πάντως της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο να υπενθυμίζει ότι ακριβώς το ίδιο είχε ισχύσει και το 2009 όταν η ολομέλεια κλήθηκε να αποφασίσει για την παραπομπή του Αριστοτέλη Παυλίδη, με δύο υπουργούς της τότε κυβέρνησης να ψηφίζουν από το εξωτερικό.
Μετά από αυτή την απόφαση παραπομπής, θα συγκροτηθεί το Δικαστικό Συμβούλιο τα μέλη του οποίου αναδεικνύονται με δημόσια κλήρωση μεταξύ των μελών του Αρείου Πάγου, της Εισαγγελίας και του Συμβουλίου της Επικρατείας, που πληρούν συγκεκριμένα ειδικά κριτήρια.
Μετά το τέλος της κύριας ανάκρισης, το Δικαστικό Συμβούλιο εκδίδει βούλευμα «το οποίο δεν προσβάλλεται με κανένα ένδικο μέσο», το οποίο και επιδίδεται στον πρόεδρο της Βουλής και στους κατηγορουμένους.
Αν από το βούλευμα προκύπτει παραπομπή υπουργού στο Ειδικό Δικαστήριο, τότε ακολουθείται η σχετική διαδικασία συγκρότησης του ειδικού αυτού δικαστηρίου (με κλήρωση), στον εισαγγελέα του οποίου και επιδίδεται το προαναφερθέν βούλευμα.