Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Γιώργος Ανέστης: Μη πληρωμή συνδεδεμένης ενίσχυσης βαμβακιού και βιομηχανικής τομάτας σε δικαιούχους παραγωγούς σε Βοιωτούς


Προς
1) ΥΠΑΑΤ
2) Βουλευτές Νομού Βοιωτίας
3) ΠΡΟΕΔΡΟ ΠΑΣΕΓΕΣ

ΘΕΜΑ: Μη πληρωμή συνδεδεμένης ενίσχυσης βαμβακιού και βιομηχανικής τομάτας σε δικαιούχους παραγωγούς


Στις χθεσινές πιστώσεις των λογαριασμών των παραγωγών του νομού μας που πιστώθηκε η συνδεδεμένη ενίσχυση της καλλιέργειας του βαμβακιού και της βιομηχανικής τομάτας, πάρα πολλά τεμάχια που είχαν χαρακτηριστεί μη επιλέξιμα από διάφορες αιτίες (διπλά χαρτογραφικά, υπέρβαση ενοτήτων κλπ ή από έλεγχο στις περιοχές που έγινε τηλεπισκόπιση), δεν πληρώθηκαν και σε περιπτώσεις που ένας παραγωγός είχε πρόβλημα σε έκταση της εκμετάλλευσής του σε ποσοστό πάνω από 20% δεν πληρώθηκαν καθόλου.
Ενημερωτικά σας αναφέρω τα εξής:
Οι περιπτώσεις μη επιλέξιμων αγροτεμαχίων πλην τηλεπισκόπισης, έχει τακτοποιηθεί εντός του Κανονισμού με διοικητικές πράξεις από τις αρμόδιες Ε.Α.Σ. και έχουν μεταβιβαστεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος, για λόγους που εμείς δεν γνωρίζουμε, δεν άντλησε τα στοιχεία από το αρχείο του για να πληρώσει τα διορθωμένα επιλέξιμα αγροτεμάχια.
Το περασμένο καλοκαίρι Ιούλιο –Αύγουστο 2010, σε συγκεκριμένες περιοχές του νομού μας, όπως Ορχομενό, Άγιο Γεώργιο Δήμου Κορωνείας, κλπ, έγινε δορυφορική τηλεσκόπιση για τον έλεγχο της επιλεξιμότητας των αγροτεμαχίων που ενεργοποιούν Δικαιώματα Ενιαίας Ενίσχυσης και για διασταύρωση των επιλέξιμων δηλωθέντων καλλιεργειών.
Στη συνέχεια, έγινε δειγματοληπτικός έλεγχος σε κάποια αγροτεμάχια που είχαν εντοπιστεί ως μη επιλέξιμα και δυστυχώς, ποτέ δεν έγινε γενικός διασταυρωτικός έλεγχος για να ξεκαθαριστεί ποιά τεμάχια δικαιούνται και ποιά όχι πληρωμή.
Αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής είναι να μην πληρωθεί κανένα αγροτεμάχιο, ούτε καν αυτά που είχε διαπιστωθεί η επιλεξιμότητά τους από τον διασταυρωτικό έλεγχο μα ούτε και τα υπόλοιπα που έπρεπε να γίνει διασταυρωτικός έλεγχος και δε έγινε.
Κατά την άποψή μας, για να λυθεί το πρόβλημα αυτό πρέπει:
1)           Άμεσα να αντλήσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ από το αρχείο του τις Διοικητικές πράξεις όπως και τους διασταυρωτικούς επιτόπιους ελέγχους και να καταβάλει τις αντίστοιχες ενισχύσεις στους δικαιούχους.
2)           Επειδή ο ΟΠΕΚΕΠΕ αδυνατεί να κάνει διασταυρωτικούς ελέγχους και επειδή ο χρόνος έχει περάσει και ούτως ή άλλως τα χωράφια, πλην αυτών με δενδρώδεις καλλιέργειες  είναι οργωμένα και σπαρμένα με καλλιέργειες για τη νέα καλλιεργητική περίοδο, να δοθεί πολιτική λύση στο θέμα και να πληρωθούν οι δικαιούχοι. 

Πρέπει, επιτέλους, να γίνει αντιληπτό ότι μεγάλα ποσά ενισχύσεων που εκταμιεύονται από την Ε.Ε. προς τους αγρότες, εισπράττονται επειδή οι Ε.Α.Σ. που διεκπεραιώνουν το ΟΣΔΕ, στέκονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους στο πλευρό των αγροτών και τους λύνουν τα προβλήματα που δημιουργούνται.
Ας σταματήσουν κάποιοι αρμόδιοι να «παίζουν» με τόσο σοβαρά θέματα που μπορεί να ζημιώσουν ανεπανόρθωτα τις τοπικές κοινωνίες αλλά και την εθνική μας οικονομία.

Για την Ε.Α.Σ. Λιβαδειάς
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΝΕΣΤΗΣ