Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

«Επανεκκίνηση» της οικονομίας, το νέο σύνθημα της ΝΔ

Την ανάγκη να υπάρξουν ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί θα προβάλλει το επικαιροποιημένο οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ, ενώ είναι οριστική η απόφαση να μην αναφέρεται καθόλου ο μηδενισμός του ελλείμματος σε 18 μήνες. Παράλληλα, όμως θα τονίζεται με έμφαση, ότι πρέπει να αλλάξουν δραστικά οι όροι του μνημονίου.

Το αποκαλούμενο και ως «Ζάππειο ΙΙ» προετοιμάζεται εντατικά στη ΝΔ και ήδη χθες και σήμερα έχουν γίνει δυο πολύωρες συσκέψεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντ. Σαμαρά με τους στενούς του συνεργάτες, το οικονομικό επιτελείο και τους αρμόδιους τομεάρχες.

Κεντρικό σύνθημα της ΝΔ θα είναι η «επανεκκίνηση της οικονομίας με εντατικούς ρυθμούς» και η στρατηγική θα είναι η ίδια με αυτή που περιγράφηκε στην παρουσίαση των «γαλάζιων» προτάσεων τον Ιούλιο του 2010.

Στο επιτελείο του κ. Σαμαρά επιμένουν ότι με την πρόταση της ΝΔ μπορεί να επιτευχθεί επανεκκίνηση της οικονομίας, ανάπτυξη και έλεγχος των ελλειμμάτων και ο πρόεδρος του κόμματος αναμένεται να προτάξει τις εξής έννοιες-κλειδιά: «Αλλαγή παραγωγικού μοντέλου», «Ανταγωνιστικότητα» και «Εξωστρέφεια».

Στις «γαλάζιες» συσκέψεις, αναλύονται τα νέα δεδομένα που προέκυψαν μετά τη Σύνοδο της ΕΕ την περασμένη Παρασκευή και το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε. Η πρόταση της ΝΔ –όπως λένε κορυφαία κομματικά στελέχη- θα απαντάει πως μπορεί να γίνει η επανεκκίνηση της οικονομίας και πως θα είναι το κλειδί για την ανάπτυξη σε συνθήκες ύφεσης.

Ο κ. Σαμαράς αναμένεται να επιμείνει, όμως, ότι δεν πρέπει να σταματήσει η μάχη για τον περιορισμό του ελλείμματος, αλλά να συνεχιστεί με στοχευμένους τρόπους και όχι με οριζόντιες περικοπές και φοροεπιδρομή.

Τα δημοσιονομικά μέτρα μηδενικού και χαμηλού κόστους, που είχαν παρουσιαστεί τον Ιούλιο του 2007 στο Ζάππειο, δεν θεωρούνται πλέον αποτελεσματικά, καθώς υπάρχει 6,6% ύφεση και οι πολλαπλασιαστές έχουν αποδυναμωθεί.

Στη ΝΔ με την παραδοχή, ότι τα 50 δισ. είναι δεσμευτικά, αναμένεται να επαναλάβει πολλές από τις προτάσεις του Ιουλίου του 2010 λέγοντας ότι αρκετές ήδη υιοθετούνται από το ΠαΣοΚ.


«Ναι» σε αποκρατικοποιήσεις
Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα αρνηθεί ότι χρειάζονται περαιτέρω αποκρατικοποιήσεις, αλλά ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει σε ποιες περιπτώσεις θα πει «ναι» και τι ακριβώς θα προτείνει. Πάντως, «οδηγός» θα είναι και οι διαδικασίες αποκρατικοποίησης που είχαν ξεκινήσει επί κυβερνήσεων Καραμανλή και δεν προχώρησαν.


Επίσης, στην παρουσίαση του προγράμματος θα γίνεται λόγος για την ανάγκη δημοσιονομικής προσαρμογής. Θα αναφέρεται ότι θα χρειαστούν θυσίες και μέτρα αλλά όχι με την μορφή της σημερινής έντασης και κλίμακας, αλλά θα είναι αρνητικοί σε αύξηση φόρων και θα εμφανιστεί η αντίθεση της Ν.Δ. στην οριζόντια περικοπή μισθών και συντάξεων.

Επίσης θα προβληθούν μέτρα, όπως: μείωση φορολογικών συντελεστών, αντικειμενικοποίηση της φορολογικής βάσης, σταδιακή μείωση ασφαλιστικών εισφορών, επιδότηση ενοικίου για πρώτη κατοικία με 2% για 10 έτη, πενταετή κατάργηση «πόθεν έσχες» για κατοικία (γενικά), συμψηφισμοί οφειλών από και προς το Δημόσιο.


Η αξιοποίηση της ακίνητης
περιουσίας του δημοσίου
Επίσης θα επιμείνει και πάλι στην αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας η οποία κατά τους υπολογισμούς του «γαλάζιου» επιτελείου ξεπερνά τα 300 δισ. ευρώ σε αντικειμενική αξία. Όμως, μετά από μακρά συζήτηση αποφασίστηκε να μην δοθεί κατάλογος με τα ακίνητα του δημοσίου που είναι προς αξιοποίηση.

Ο κ. Σαμαράς θα επιμείνει ότι το κράτος πρέπει να καθαρίσει τα ανεκμετάλλευτα ακίνητά του: να καθαρίσει τους τίτλους τους, να προσδιορίσει χρήσεις και συντελεστές εκμετάλλευσης και να τα απαλλάξει από πάσης φύσεων «εκκρεμότητες».

Αυτό, κατά τη ΝΔ. πρέπει να γίνει ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν ως real estate development, όχι ως μεμονωμένα οικόπεδα. Το επόμενο βήμα είναι να μπορεί το ελληνικό δημόσιο να προεισπράξει σημαντικό μέρος των αναμενομένων μελλοντικών εσόδων τους με μεθόδους bridgefinancing – με προχρηματοδότηση και παράλληλα να ξεκινήσει τη διαδικασία εκμετάλλευσης με πολλούς τρόπους: με ενοικίαση, μακροχρόνιο leasing, Αμοιβαία Κεφάλαια ακινήτων και Εταιρίες Holding Ακινήτων.

Πηγή:Το Βήμα