Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

«Κυβέρνηση βλέποντας και κάνοντας»...

αντιγραφή από real.gr

Σε άρθρο του ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση.


«Η κυβέρνηση ακολουθεί μια πολιτική που μπορεί να περιγραφεί με τις λέξεις «βλέποντας και κάνοντας», είπε ο πρώην πρωθυπουργός στην «Καθημερινή της Κυριακής» και συνέχισε «περιμένει τα αποτελέσματα της ... προσπάθειάς της και ανάλογα επιδιώκει πρόσθετους στόχους, ζητεί από τους δανειστές προσαρμογές των όρων του δανείου και διερευνά νέες δυνατότητες χρηματοδότησης. Είναι μια τακτική με χρονικό ορίζοντα ένα έως δύο χρόνια».

Παράλληλα κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν έχει ένα πειστικό σχέδιο ανάκαμψης και προκαλεί την ένταση των αμφιβολιών. «Η έλλειψη ενός πειστικού σχεδίου ανάκαμψης προκαλεί την ένταση των αμφιβολιών για τη δυνατότητα θετικής έκβασης της κρίσης, με αποτέλεσμα τη φυγή των καταθέσεων προς το εξωτερικό και τον αισθητό περιορισμό των ισχνών δυνατοτήτων ανάκαμψης» είπε χαρακτηριστικά.

Για τα σενάρια αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους ο Κώστας Σημίτης εμμέσως πλην σαφώς δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να τεθεί ως προϋπόθεση για τη χορήγηση της βοήθειας από το νέο μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης. «Η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος έχουν σθεναρά αρνηθεί την ανάγκη της αναδιάρθρωσης. Η αναδιάρθρωση καθιερώθηκε όμως από την απόφαση της 25ης Μαρτίου, ως μέσο για τον περιορισμό του υπερβολικού χρέους μιας χώρας. Μπορεί να τεθεί ως προϋπόθεση της χορήγησης βοήθειας από τον νέο Μηχανισμό και έτσι να επιβληθεί σε μια χώρα».