Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Παπαθανασίου Κώστας: η κυβέρνηση με τη γνωστή μεθοδολογία της προσπαθεί να συρρικνώσει και τελικά να υποβαθμίσει τις παροχές υγείας στο νομό μας


Μαζί για τη Στερεά Ελλάδα της ανάπτυξης

Αφουγκραζόμενοι τη μεγάλη αναστάτωση πού επικρατεί στη Φωκίδα, λόγω του σχεδιασμού νέου χάρτη στη δημόσια Υγεία και του γεγονότος ότι η κυβέρνηση με τη γνωστή μεθοδολογία της προσπαθεί να συρρικνώσει και τελικά να υποβαθμίσει τις παροχές υγείας στο νομό μας, προέβημεν στην κατάθεση της παρακάτω ερώτησης στον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας.

Πιστεύουμε ξεκάθαρα ότι η δημόσια υγεία δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με λογιστικά κριτήρια και μόνο. Δεν μπορεί να κλείνουν και να ανοίγουν μονάδες υγείας με γνώμονα τη λογική του δημοσιονομικού εξορθολογισμού. Τα εγκληματικά σφάλματα της κυβέρνησης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με την πρόχειρη και αναποτελεσματική εφαρμογή του «Καλλικράτη», στην Παιδεία με τις συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων και αλλού, δεν πρέπει να επαναληφθούν στον ευαίσθητο χώρο της δημόσιας υγείας.

Η αγωνία των ιατρών, των νοσηλευτών, των εργαζομένων στην υγεία και εν τέλει ολόκληρης της κοινωνίας μας, είναι και δική μας. Συντασσόμαστε στον αγώνα για αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στη Φωκίδα και στην αποτροπή των κυβερνητικών σχεδιασμών για το κλείσιμο των Κέντρων Υγείας στην Ιτέα και στο Λιδορίκι, καθώς και στην περεταίρω απαξίωση του Γενικού Νοσοκομείου Άμφισσας.

Άμφισσα 10/06/2011

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ :
1.     ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ κ. Κλέαρχο Περγαντά
2.     Αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη
ΘΕΜΑ : «Υποβάθμιση Υγειονομικών Υπηρεσιών και προβλήματα στο χώρο της υγείας στην Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας»

Με αφορμή την απόφαση του Διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, για μετακίνηση των δύο παιδιάτρων του Γενικού Νοσοκομείου Άμφισσας, του Δ/ντού κ. Χρήστου Κουφάλη και της Επιμελήτριας Α’ κ. Τριαντ. Λούκου, στο Νοσοκομείο της Λαμίας, πραγματοποιήθηκε έκτακτη γενική συνέλευση των ιατρών και των εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου της Άμφισσας στις 9/6/2011.

Παράλληλα, εδώ και λίγες ημέρες λαμβάνει χώρα ανοιχτός δημόσιος διάλογος, αναφορικά με τα προβλήματα στο χώρο της υγείας στην Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας, αναδεικνύοντας την έντονη ανησυχία της τοπικής κοινωνίας, των ιατρών και των εργαζομένων σχετικά με την υποβάθμιση των υγειονομικών υπηρεσιών στη Φωκίδα. Επίσης, με κλείσιμο απειλούνται άμεσα τα Κέντρα Υγείας Ιτέας και Λιδορικίου, θέτοντας τα θεμέλια για την περεταίρω υποβάθμιση των ήδη απαξιωμένων υπηρεσιών υγείας στη Φωκίδα.
Οι ανησυχίες της κοινωνίας του νομού μας είναι εύλογες και από το γενικότερο κλίμα πού διαμορφώνεται στη λειτουργία του ΕΣΥ.

Επειδή η υγεία των συμπολιτών μας δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με λογιστικά κριτήρια.
Επειδή οι υπηρεσίες των ιατρών, του νοσηλευτικού προσωπικού και των εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Άμφισσας, στα Κέντρα Υγείας Ιτέας και Λιδορικίου και στα Αγροτικά Ιατρεία της Φωκίδας, είναι άκρως απαραίτητες για την εξυπηρέτηση των κατοίκων, των επισκεπτών και των τουριστών του νομού μας στον ευαίσθητο τομέα της υγείας.
Επειδή σύμπασα η κοινωνία της Φωκίδας εμπιστεύεται το ιατρικό έργο των λειτουργών στο χώρο της υγείας.
Επειδή ο λαός της Φωκίδας δεν εμπιστεύεται τις διαβεβαιώσεις των ιθυνόντων του Υπουργείου Υγείας και των αρμόδιων κυβερνητικών αξιωματούχων, περί «αναβάθμισης των υπηρεσιών υγείας στο νομό».

ΕΡΩΤΑΤΑΙ  Ο ΚΥΡΙΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
1.     Αν έχει λάβει γνώση του θέματος
2.     Αν ναι, σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί άμεσα, προκειμένου να  σταματήσει η κατάφωρη υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στην Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας
3.     Ποιες θα είναι οι συγκεκριμένες δεσμεύσεις σε ενέργειες πού πρέπει να γίνουν, ώστε αφενός να ανακληθεί η απόφαση του Διοικητή της 5ης Υ.Π. Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, αναφορικά με την μετακίνηση των δύο παιδιάτρων του Γ. Νοσοκομείου Άμφισσας, αφετέρου να προχωρήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες σε αναβάθμιση και όχι υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στη Φωκίδα.

Κωνσταντίνος Γ. Παπαθανασίου
Περιφερειακός Σύμβουλος Στερεάς