Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Σοσιαλιστικό “ουί” στην κάνναβη

αντιγραφή από karxarias.blogspot.com


Υπέρ της «ελεγχόμενης νομιμοποίησής» της κάνναβης τάχθηκε η σοσιαλιστική αντιπολίτευση της Γαλλίας...

...Σε σημερινή συζήτηση για την αποποινικοποίηση της κάνναβης στη Γαλλία, οι σοσιαλιστές τάχθηκαν υπέρ μιας “ελεγχόμενης νομιμοποίησης” μετά την αποτυχία της πολιτικής καταστολής της διακίνησης και χρήσης της σύμφωνα με την "Ελευθεροτυπία".

Το θέμα, "δεν είναι πλέον αν κηρύσσουμε μια ουτοπική αποχή, αλλά πως να συγκρατήσουμε τη χρήση", αναφέρεται σε έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα μια ομάδα σοσιαλιστών βουλευτών μετά από συζητήσεις που είχε επί ένα χρόνο με αστυνομικούς, δικαστικούς, κοινωνιολόγους και ειδικούς σε θέματα εθισμού.

Η γαλλική νομοθεσία είναι από τις πιο κατασταλτικές στην Ευρώπη, αλλά ταυτόχρονα το επίπεδο χρήσης ναρκωτικών είναι από τα υψηλότερα. Γιαυτό οι βουλευτές υποστηρίζουν ότι η "ελεγχόμενη νομιμοποίηση" για τους ενήλικους θα επέτρεπε, "χάρη στο πλαίσιο παραγωγής και διακίνησης", να εφαρμοστεί "μια πολιτική περιορισμού των κινδύνων".

Περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι δηλώνουν ότι κάνουν χρήση κάνναβης τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, στη Γαλλία με το ένα τέταρτο από αυτούς είναι τακτικοί χρήστες.

Οι βουλευτές προτείνουν τη δημιουργία ενός εθνικού δικτύου κάνναβης που θα οργανώνει και θα χειρίζεται την παραγωγή και τη διακίνηση του ναρκωτικού, όπως γίνεται με το αλκοόλ και τον καπνό. "Θα διευκόλυνε εάν το κράτος ήταν σε θέση να παράσχει την ουσία αυτή, ως ρητίνη ή ως φυτό, στο σύνολο των καταναλωτών", αναφέρεται στην έκθεση, στην οποία προτείνεται να δοθούν 530.000 στρέμματα για την καλλιέργεια κάνναβης "με βάση αυστηρούς κανονισμούς που θα διασφαλίζουν την ποιότητα των προϊόντων". Το κράτος θα πρέπει επίσης να ελέγχει τη διακίνηση "απαγορεύοντας τη διαφήμιση και την πώληση σε ανήλικους".

Παρόμοια μέτρα ζητούν πολλοί τοπικοί αξιωματούχοι που θεωρούν ότι είναι ο μοναδικός τρόπος για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και τη βία που συνδέεται με αυτό.

Η γαλλική δεξιά διαφωνεί εντελώς και επιμένει στη “μάχη κατά των ναρκωτικών που είναι “δύσκολη αλλά δεν σημαίνει ότι πρέπει να την εγκαταλείψουμε” και προειδοποιεί ότι η αποποινικοποίηση θα αυξήσει τη χρήση λόγω ευκολότερης πρόσβασης, όπως προειδοποίησε ο υπουργός Εσωτερικών Κλοντ Γκεάν.