Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Σάλος από τη ρήτρα δραχμής

από τον Σείριο FM

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΤΟΥ ΘΑΝΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ : Σάλο έχει προκαλέσει στις Βρυξέλλες η απόφαση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων να περιλάβει ρήτρα διάλυσης του ευρώ ή τοπικού νομίσματος στα νέα της συμβόλαια με ελληνικές εταιρίες.
Η Κομισιόν, η οποία από τα λεγόμενα των εκπροσώπων της φαίνεται πως δεν είχε προηγούμενη ενημέρωση αρκέστηκε στο να δηλώσει πως θα διερευνήσει το θέμα.
Επιπλέον, ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, υπενθύμισε πως από την πλευρά της Κομισιόν και του Συμβουλίου έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες πολιτικές ενέργειες (η νέα δανειακή σύμβαση κλπ) ώστε να παραμείνει η χώρα στο ευρώ. Παρ’ όλα αυτά κύκλοι της Κομισιόν σχολιάζουν στο περιθώριο ότι η κίνηση αυτή της ΕΤΕπ δείχνει ότι κάποιοι...
δεν έχουν αντιληφθεί «πως όλοι βρισκόμαστε στην ίδια βάρκα» και εκφράζουν φόβους για τη δημιουργία μιας αυτοεκπληρούμενης προφητείας. Οι ίδιοι κύκλοι με αυτή αλλά και άλλες αφορμές, όπως η έλλειψη συνεργασίας της ΕΤΕπ με τον πρόεδρο Μπαρόζο σε σχέση με την πρωτοβουλία του για την ανάπτυξη, αναζητούν τρόπους «να τραβήξουν το αυτί» των τραπεζιτών του Λουξεμβούργου.
Από δημοσιεύματα του τύπου έγινε σήμερα γνωστό ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προκειμένου να προβεί σε σύναψη δανείων με ελληνικές επιχειρήσεις προτείνει την εισαγωγή στη δανειακή σύμβαση της λεγόμενης ρήτρας δραχμής (inserts drachma clauses in loans to Greek firms)! H πρώτη περίπτωση που εμφανίστηκε αυτός ο όρος αφορούσε δανειακή σύμβαση της ΔΕΗ για δάνειο 70 εκ. ευρώ. Ας σημειωθεί ότι η ΕΤΕπ έχει δεσμευτεί για τη χορήγηση δανείων σε ελληνικές επιχειρήσεις ύψους 600 εκ. ευρώ μέχρι τον Ιανουάριο του 2013 που θα φθάσουν το 1,4 δις ευρώ ως το τέλος του 2015.
Με σημερινή επιστολή της (πριν από μία περίπου ώρα) στον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Κομισιόν κ. Όλι Ρεν, η Ελληνίδα Επίτροπος Μαρία Δαμανάκη επισημαίνει ότι η παραπάνω πρωτοβουλία είναι αυθαίρετη και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις θέσεις της Επιτροπής και ιδιαίτερα με το πρόσφατο Communication για την Ελλάδα και ζητά την τοποθέτησή του για το θέμα.