Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Εν αναμονή της ανακοίνωσης των εκλογών

από την naftemporiki.gr


Τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών για τις 6 Μαΐου αναμένεται να ζητήσει σήμερα ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, με τον οποίο θα συναντηθεί στις 5 το απόγευμα.
Θα προηγηθεί συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για το Προεδρικό Διάταγμα Διαλύσεως της Βουλής και προκηρύξεως εκλογών.
Μιλώντας σήμερα στη ΝΕΤ, ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, σημείωσε ότι χθες ήταν...
η τελευταία μέρα του Κοινουβουλίου με την παρούσα σύνθεση και πρόσθεσε ότι σήμερα αναμένεται η προκήρυξη των εκλογών και η ημερομηνία σύγκλησης της νέας Βουλής.
Συνεδριάζει εν τω μεταξύ στις 16.00, υπό την προεδρία του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ με μοναδικό θέμα την έγκριση των υποψηφιοτήτων για τις εθνικές εκλογές.
Την ίδια ώρα, το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, να επιτίθεται χθες στον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, απαντώντας σε όσα δήλωσε σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό.
Ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε, μεταξύ άλλων, τον κ. Σαμαρά ότι θέλει «να είναι οπωσδήποτε πρωθυπουργός και να έχει αυτοδυναμία ή παντοδυναμία», αλλά δεν βρίσκει να πει τίποτε για την ευθύνη του κόμματος του και την ευθύνη της κυβέρνησης Καραμανλή, της οποίας υπήρξε μέλος [Βλέπε άρθρο] .
Απαντώντας στον κ. Βενιζέλο, ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γ. Μιχελάκης, κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για θράσος.
Καταλόγισε επίσης στον κ. Βενιζέλο ότι ως αντιπολίτευση, μαζί με τον Παπανδρέου, «έλεγε "όχι σε όλα" και μοίραζε δημαγωγικά υποσχέσεις πως "λεφτά υπάρχουν"» και ότι ο ίδιος ήταν που «όρθιος χειροκροτούσε την ολέθρια εξαγγελία του δημοψηφίσματος» και που «σιωπά μπροστά στις ομολογίες των συντρόφων του ότι, με τα εγκλήματά τους, οδήγησαν τον Τόπο στην καταστροφή» [Βλέπε άρθρο] .
Παράλληλα ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, υπογράμμισε εκ νέου χθες την ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης από ένα νέο συνασπισμό εξουσίας, επαναλαμβάνοντας την πρότασή του για συνεργασία των αριστερών δυνάμεων. Προειδοποίησε ότι αν την επομένη των εκλογών σχηματιστεί κυβέρνηση από τις δυνάμεις που στηρίζουν το Μνημόνιο θα επικρατήσει «κατάσταση χάους» [Βλέπε άρθρο] .
Το σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης αμέσως μετά την προκήρυξη των εκλογών ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, επικαλούμενος το ρευστό πολιτικό κλίμα και την κρισιμότητα των εκλογών [Βλέπε άρθρο].
Την πολιτική στήριξη στη Δημοκρατική Αριστερά επισημοποίησαν χθες πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έχουν συγκροτήσει την κίνηση «Νέα Σοσιαλδημοκρατική Συμφωνία». Στη «Νέα Σοσιαλδημοκρατική Συμφωνία» συμμετέχουν οι Στέφανος Μανίκας, Γιάννης Νικολάου, Δασκαλάκης Δημήτρης, Καραγιαννάκης Κώστας, Κόκκας Βασίλης, Κρητικός Μανώλης, Μαλέσιος Βαγγέλης, Σκαρτσολιάς Τάκης, Σταυρακάκης Μηνάς.
Στις τοποθετήσεις τους οι κ.κ. Γ. Νικολάου και Στ. Μανίκας τόνισαν ότι απώτερος πολιτικός στόχος της κίνησης είναι η ανασυγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού και εκτίμησαν πως η δύναμη που μπορεί να εκφράσει σήμερα αυτή την προοπτική, είναι η ΔΗΜΑΡ.
Με το σύνθημα «Φταίει το κράτος, όχι εσύ. Αλλαξέ το», κατεβαίνει στις εκλογές ηΔημοκρατική Συμμαχία και ζητά από τους πολίτες να στηρίξουν την πολιτική των αλλαγών και να εκφράσουν με θετικό τρόπο τη δυσαρέσκειά τους [Βλέπε άρθρο] .