«Λεφτά δεν υπάρχουν – Θα είμαι υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Μαγνησίας, της περιοχής που έχει την ψηλότερη ανεργία στη χώρα. – Τώρα εμείς χρειαζόμαστε την Ευρώπη και η Ευρώπη μάς χρειάζεται περισσότερο από ποτέ». Τρεις φράσεις που μας δίνουν αδρομερώς το σκεπτικό του Προέδρου της ΝΔ, ο οποίος έπεισε πως έχει σχέδιο. Ό,τι δηλ. στερούνται οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί, που λαϊκίζουν.
Στις 7 Ιουλίου 2010 ο Α. Σαμαράς ανακοινώνει το Ζάππειο Ι, στις 12 Μαΐου 2011 το Ζάππειο ΙΙ και στις 22 Απριλίου 2012 το Ζάππειο ΙΙΙ. Χθες, δυο εβδομάδες πριν τις εκλογές, μίλησε για αλλαγή στο μοντέλο ανάπτυξης καταθέτοντας τις προτάσεις του. Προτάσεις οικονομικής πολιτικής, κοστολογημένες κι αιτιολογημένες, για επανεκκίνηση της οικονομίας. Τα πιο σημαντικά σημεία είναι τα εξής:...
1) Επανόρθωση αδικιών: αποκατάσταση των πολύ χαμηλών συντάξεων, των πολυτεκνικών επιδομάτων και ενίσχυση των κτηνοτρόφων. Ανακούφιση δανειοληπτών, έμμεση αποζημίωση ομολογιούχων, προστασία μισθών και συντάξεων από οριζόντιες περικοπές.
2) Ανάκαμψη: αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ, εξασφάλιση ρευστότητας, επιστροφή των 6,5 δισεκατομμυρίων που χρωστά το δημόσιο σε επιχειρήσεις, συμβάσεις παραχώρησης υποδομών, ειδικά προγράμματα για την ανεργία των νέων και για τη νεανική επιχειρηματικότητα, αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων, μέτρα για την Οικοδομή, χρονοδιάγραμμα μείωσης των φόρων, φορολογική αμνήστευση για επιστροφή καταθέσεων, οριστική τακτοποίηση αυθαιρέτων με χωροταξικό σχεδιασμό, αντικατάσταση του περιβόητου «χαρατσιού».
3) Διαρθρωτικές αλλαγές: χτύπημα της γραφειοκρατίας, μείωση της κυβέρνησης, φαστ τρακ για όλες τις σημαντικές επενδύσεις, συμψηφισμός οφειλών από και προς το Δημόσιο
4) Αναπτυξιακές προτεραιότητες: μαρίνες, ανασύσταση των ναυπηγείων μας, καθετοποίηση και εξαγωγή προϊόντων πρωτογενούς παραγωγής, ενεργειακή επεξεργασία απορριμμάτων, αναπτυξιακό πρόγραμμα διαχείρισης υδάτινων πόρων, επιμελητηριακή πολιτική για τις εξαγωγές, προγραμματισμός ενεργειακής πολιτικής, προγράμματα αύξησης του τουρισμού και παραθεριστικής κατοικίας,
5) Στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής: γεωργίας, κτηνοτροφίας, αλιείας και ιχθυοκαλλιέργειας.
6) Σπάσιμο των καρτέλ στις αγορές όλων των αγαθών και τη μείωση των τιμών
7) Αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας
8) Διαρθρωτικές αλλαγές που συνδέουν την άμεση Ανάκαμψη με την μακροχρόνια και βιώσιμη Ανάπτυξη: συγκέντρωση στη διαχείριση και αδειοδότηση Κοινοτικών κονδυλίων, προικοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με ίδιους πόρους, ενοποίηση δημοτικών επιχειρήσεων σε ευρύτερη βάση, όπου είναι απαραίτητο, ώστε να υπάρξουν οικονομίες κλίμακος και να εξαλειφθούν τα ελλείμματά τους.
9) Χτύπημα της φοροδιαφυγής: μικρότεροι φορολογικοί συντελεστές, μείωση στο ελάχιστο της δυνατότητας συναλλαγής (δηλαδή της επαφή έφορου και φορολογουμένου) με ηλεκτρονική διακυβέρνηση, αύξηση ποινών για όσους επιμένουν να φοροδιαφεύγουν.
Τα παραπάνω σημεία δεν είναι τίποτε άλλο από προτάσεις που οδηγούν στην ανάκαμψη, την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Έξοδο από αυτή την τεράστια κρίση, ισχυρό οικονομικά κράτος και εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας, αντίστοιχα. Με τη ματιά της στείρας αντιπολίτευσης είναι προεκλογικές υποσχέσεις δίχως δυνατότητα εφαρμογής. Ως άποψη, κάτι παράλληλο με τη μομφή εναντίον του Α. Σαμαρά για την καταψήφιση του Μνημονίου 1 και με την προεξόφληση της πολιτικής του καταστροφής, αφού ήρθε σε σύγκρουση με το ΕΛΚ επιμένοντας στην πολιτική του πλατφόρμα πηγαίνοντας «κόντρα στο ρεύμα». Κι όμως, και στα δυο σημαντικά αυτά σημεία δικαιώθηκε από τους Ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι πλέον τον αντιμετωπίζουν σαν αυριανό πρωθυπουργό, τίτλο που διεκδικεί επάξια. Σε είκοσι περίπου μέρες θα κληθεί να τα εφαρμόσει και να ανακουφίσει τη χώρα του, ενώ μερικοί θα συνεχίσουν να προβλέπουν καταστροφές. Καθείς εφ΄ ω ετάχθη.
Νίκος Φορτάτος
Πρόεδρος ΔΗΜ.Τ.Ο Χαιρωνείας
Μέλος ΝΟ.Δ.Ε Βοιωτίας