Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010

Αλλαγές στον εκλογικό νόμο


Αντιγραφή από www.parapolitika.gr
Υποβλήθηκε στις Δευ, 16/08/2010 - 09:59.

Προς ολοταχώς για αλλαγές στον εκλογικό νόμο έχει βάλει το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο δηλώνει έτοιμο για την κατάρτιση του εν λόγω νομοσχεδίου από τον Σεπτέμβριο.
Η κυβέρνηση προωθεί δέκα αλλαγές τις οποίες βιάζεται να κάνει, ώστε ο νέος εκλογικός νόμος να ισχύσει από τις επόμενες βουλευτικές εκλογές.
Το κείμενο που έχει προετοιμάσει το υπουργείο Εσωτερικών είναι ουσιαστικά μια παραλλαγή του λεγόμενου γερμανικού μοντέλου, το οποίο έχει προσαρμοστεί στα ελληνικά δεδομένα.
Με το νέο εκλογικό νόμο προβλέπεται η εκλογή αυτοδύναμων κυβερνήσεων με αναλογικότητα 87% και η πριμοδότηση του πρώτου κόμματος με 40 αντί 50 έδρες που ισχύει σήμερα.
Παρ' όλ' αυτά η κυβέρνηση δεν φαίνεται πρόθυμη να μειώσει τον αριθμό των βουλευτών από 300 σε 200, ούτε και να εξαλείψει το πλαφόν του 3% για την είσοδο στη βουλή. Αντίθετα προωθεί το διαχωρισμό των εκλογικών περιφερειών σε μείζονες και μονοεδρικές , όπου στις μείζονες οι βουλευτές θα εκλέγονται με λίστα και χωρίς σταυρό προτίμησης.
Σ' αυτές τις περιφέρειες θα εκλέγονται 120 βουλευτές, ανάλογα με το ποσοστό που θα πάρει κάθε κόμμα, ενώ θα συστηθούν και 180 μονοεδρικές περιφέρειες σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου οι βουλευτές θα εκλέγονται με σταυρό.
Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει επίσης την κατάργηση του θεσμού των βουλευτών Επικρατείας, το σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών σε Αττική, Πειραιά και Θεσσαλλονίκη, όπως επίσης και την κατάργηση των 42 εδρών στη Β΄ Αθηνών, που θα αντικατασταθούν από 26 μονοεδρικές που θα καλύπτουν αναλογικά τους 35 δήμους του Καλλικράτη στην περιοχή.
Τέλος ο αριθμός των μονοεδρικών που θα συσταθούν σε κάθε νομό θα είναι από μία έως πέντε.