Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

Ανακούφιση στην Βοιωτία με την νέα σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας Αλουμίνιον και ΔΕΗ


Αντιγραφή από το capital.gr

Σε ένα πλαίσιο συμφωνίας βάσει του οποίου οι δύο πλευρές θα προχωρήσουν στην υπογραφή νέας σύμβασης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη ΔΕΗ και την κατά 100% θυγατρική εταιρεία της Μυτιληναίος, Αλουμίνιον.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η συμφωνία προβλέπει την προμήθεια της Αλουμίνιον από τη ΔΕΗ για 4.710 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως με τιμολόγιο 40,7 €/ΜWh ενώ τις υπόλοιπες ώρες η Αλουμίνιον θα καλύπτει τις ανάγκες της αυτοπρομηθευόμενη.

Ο χρονικός ορίζοντας ορίζεται σε 25 έτη, υπάρχει όμως πρόνοια για επαναπροσδιορισμό των όρων μετά την 31/12/2013, ανάλογα με τις τότε υπάρχουσες συνθήκες στην αγορά ενέργειας και των δικαιωμάτων ρύπων CO2. Τέλος ρυθμίζεται η οφειλή της Αλουμίνιον προς τη ΔΕΗ με κοινά αποδεκτούς όρους.

H συμφωνία είναι θετική και για τις δύο πλευρές καθώς η ΔΕΗ δίνει ρεύμα σε ώρες «χαμηλού φορτίου» που τη συμφέρει αφού οι μονάδες είναι υποχρεωμένες να μένουν ανοιχτές ενώ η ζήτηση είναι χαμηλή (νύχτες, αργίες κ.λπ.). Από την άλλη η ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ εξασφαλίζει ένα τιμολόγιο κοντά στα 40 €/MWh στηριζόμενο και στη δική του παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ενώ με το Α-150 η ΔΕΗ απαιτούσε 60 €/MWh.