Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Στην αντεπίθεση ο Θόδωρος Σκυλακάκης


Αντιγραφή από enet.gr

Επιστολή με την οποία επιχειρεί να αποδομήσει την οικονομική πολιτική που πρότεινε ο Αντώνης Σαμαράς έστειλε στους βουλευτές και ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ο ανεξάρτητος πλέον ευρωβουλευτής, Θόδωρος Σκυλακάκης.
Ο Θ. Σκυλακάκης διεγράφη από τη Νέα Δημοκρατία επειδή δήλωσε ότι δεν είναι εφικτός ο μηδενισμός του ελλείμματος ως το τέλος του 2011 και εκτίμησε ότι θα ήταν αυτοκτονία για τη χώρα η άμεση απεμπλοκή από το μνημόνιο.

Στην επιστολή του αμφισβητεί ευθέως τη στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με την οποία το ΠΑΣΟΚ "φούσκωσε" το έλλειμμα πέρυσι. "Υποστηρίζεται ότι το έλλειμμα το 2009 ήταν 9,9% του ΑΕΠ και όχι 13,6%, όπως υποστηρίζει η Eurostat (επιφυλασσόμενη μάλιστα να το αναθεωρήσει για δεύτερη φορά προς τα πάνω). Τίθεται, λοιπόν, το ερώτημα: Η Eurostat κάνει λάθος και το πραγματικό μας έλλειμμα είναι πολύ μικρότερο, ή οι υπολογισμοί περί ελλείμματος 9,9% είναι εκτός πραγματικότητας;" διερωτήθηκε.

Αντιθέτως, κατηγορεί τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι προχώρησε εκείνος σε "δημιουργική λογιστική", κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των θέσεων της Ν.Δ. για την οικονομία, προκειμένου να εμφανίσει μικρότερο το "πραγματικό έλλειμμα".

Όσον αφορά στο διαχωρισμό κυκλικού και διαρθρωτικού ελλείμματος, ο Θ. Σκυλακάκης υποστηρίζει ότι η ύφεση οφείλεται πρωτίστως στο γεγονός ότι "αφρόνως ζούσαμε υπεράνω των δυνάμεών μας με νέα δανεικά ύψους 30 τουλάχιστον δισεκατομμυρίων ετησίως", καθώς και στο γεγονός ότι οι περικοπές σημαίνουν ότι η ελληνική οικονομία υποχρεώθηκε να ζήσει με 30 δισ. λιγότερα.

Αναφέρει, επίσης, ότι η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας δεν μπορεί να φέρει έσοδα 50 δισ. ευρώ μέσα σε δύο έτη, καθώς και ότι ο Αντ. Σαμαράς υπερεκτιμά την αποδοτικότητα των αντισταθμιστικών μέτρων, όταν υπολογίζει ότι θα οδηγήσουν σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 7% μέσα σε μία διετία.

Ο ευρωβουλευτής αναφέρεται και στις κατηγορίες της Ν.Δ. ότι η κυβέρνηση υποθήκευσε δημόσια περιουσία για να πάρει δάνεια, λέγοντας ότι "οι διεθνείς τράπεζες δεν δανείζουν σήμερα χωρίς να έχουν γίνει προηγουμένως οι διαδικασίες, που προαναφέρθηκαν".

Τέλος, σημειώνει ότι στις 7 Ιουλίου ο Αντ. Σαμαράς είχε δηλώσει ότι θα σεβαστεί τους όρους του μνημονίου. "Πώς θα εφαρμόσει το 'άλλο μίγμα' με ταυτόχρονο σεβασμό του μνημονίου, που το αναιρεί; Κι αν δεν υπάρξει σεβασμός του μνημονίου πώς θα χρηματοδοτηθεί το κράτος, όταν προϋπόθεση της λήψης κάθε δόσης είναι η τήρηση των όρων του μνημονίου το προηγούμενο διάστημα;" διερωτάται για την αντι-μνημονιακή στάση που τηρεί τώρα ο πρόεδρος της Ν.Δ. και τις υποσχέσεις περί εξόδου από την κρίση χωρίς επιπλέον μέτρα.

Η απάντηση της Ν.Δ.

"Διαβάσαμε την επιστολή του κ. Σκυλακάκη, την οποία θα ήταν καλύτερα να μας την είχε στείλει τον Ιούλιο, ώστε να διορθώσουμε έγκαιρα τα πολλά λάθη του. Επίσης θα μπορούσαμε να του εξηγήσουμε έννοιες που αγνοεί παντελώς στην επιστολή του, όπως τον πολλαπλασιαστή δαπανών, για παράδειγμα", ήταν η απάντηση της Ρηγίλλης, δια στόματος του αναπληρωτή τομεάρχη Οικονομίας, Νότη Μηταράκη.