Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Επίθεση Σαμαρά σε ΠΑΣΟΚ και εσωστρέφεια


Αντιγραφή από enet.gr

Μήνυμα στα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει και σε νέες διαγραφές εξπρές, όπου εκτιμά ότι εκδηλώνονται φαινόμενα εσωστρέφειας, έστειλε ο Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος. Επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι αν ο ίδιος εκλεγεί στην κυβέρνηση θα κάνει μόνο μία εξεταστική επιτροπή, για τις συνθήκες που οδήγησαν τη χώρα στο μηχανισμό στήριξης και το μνημόνιο με την τρόικα.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έκανε ένα βήμα πίσω, όσον αφορά στο διακύβευμα των εκλογών του Νοεμβρίου. "Οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν έχουν μόνο αντι-μνημονιακό χαρακτήρα [...] υπάρχουν και σοβαρά προβλήματα σε κάθε περιφέρεια, που οι υποψήφιοί μας θα τα αναδείξουν και θα συσπειρώσουν τις τοπικές κοινωνίες", ανέφερε.

Πέραν του "πολιτικού" διλήμματος, αν οι πολίτες θα στείλουν μήνυμα δυσαρέσκειας στην κυβέρνηση ή θα την ενθαρρύνουν να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο, έθεσε και αυτοδιοικητικό δίλημμα: "Αν θέλουν τοπικούς άρχοντες που θα είναι 'εξαρτήματα' της κυβέρνησης ή εκλεγμένους εκπροσώπους που θα ξέρουν να διεκδικούν αποφασιστικά από την κυβέρνηση".

Όσον αφορά στο μνημόνιο και την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, επέμεινε ότι η Ν.Δ. έχει τη συνταγή για το μηδενισμό του ελλείμματος μέσα σε ενάμιση χρόνο και απαντώντας στους επικριτές του είπε ότι "μαγικό" δεν είναι αυτό που προτείνει, αλλά τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής, αναφέροντας τρία παραδείγματα: "Φτάσαμε στο Μνημόνιο χωρίς λόγο και αιτία [...] ανεβάζουν τους φόρους, χωρίς να ανεβαίνουν τα έσοδα [...] έχουμε βαθιά ύφεση, κι όμως οι τιμές ανεβαίνουν".

Επιτέθηκε στον πρωθυπουργό λέγοντας ότι "κατοικοεδρεύει" στο εξωτερικό, υποθηκεύει τη δημόσια περιουσία και κάνει εξεταστικές επιτροπές επειδή αλλιώς δεν μπορεί να κυβερνήσει και επιχειρεί να κρατήσει σε ομηρία την αξιωματική αντιπολίτευση.

Μήνυμα με εσωκομματικούς αποδέκτες

Ο Αντ. Σαμαράς κάλεσε σε συστράτευση τους βουλευτές του κόμματος εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, σημειώνοντας ότι "δεν χωράνε μεμψιμοιρίες και ιδιοτέλειες". Απηύθυνε προειδοποίηση στους αντιρρησίες, λέγοντας πως "φαινόμενα εσωστρέφειας δεν θα επιτρέψω. Γι’ αυτό και η αντίδρασή μου,όταν πρέπει, θα είναι άμεση". Απαντώντας εμμέσως στο διαγραφέντα ευρωβουλευτή, Θ. Σκυλακάκη, είπε ότι ορισμένοι επικαλούνται "το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση για να διαστρεβλώσουν ενσυνείδητα τις αρχές μας και τις θέσεις της παράταξης".

Παράλληλα, επιτέθηκε στο ΛΑΟΣ αλλά και στη Ντόρα Μπακογιάννη, χωρίς να τους κατονομάσει, λέγοντας ότι η Ν.Δ. έχει να αντιμετωπίσει πανστρατιά και συμμαχία από "πρόθυμους, εξαπτέρυγα και παπαγαλάκια". Εξάλλου, επανέλαβε τα περί "πράσινης πολυκατοικίας" που χρησιμοποίησε για πρώτη φορά η Ρηγίλλης με αφορμή την αποδοχή από το ΠΑΣΟΚ της πρότασης του ΛΑΟΣ για κλήτευση του Κώστα Καραμανλή στην προανακριτική για το Βατοπέδι.