Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Τιμή στην επέτειο 68 ετών από τη σφαγή του Διστόμου


Εξήντα οκτώ χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη σφαγή του Διστόμου, μια από τις μεγαλύτερες σφαγές αμάχων στην Ελλάδα από τις Γερμανικές κατοχικές δυνάμεις. Τη μνήμη των 218 θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας τίμησε ο δήμος Διστόμου- Αράχωβας- Αντίκυρας, με δεκαήμερες εκδηλώσεις στο Δίστομο και την Αθήνα.
Οι εκδηλώσεις άρχισαν στις 30 Μαΐου και πραγματοποιήθηκε πλήθος δράσεων, μεταξύ των οποίων λαμπαδηφορία στην οποία συμμετείχαν πάνω από 500 νέοι από το Δίστομο και την ευρύτερη περιοχή και συναυλία της Άλκηστης Πρωτοψάλτη.
Οι εκδηλώσεις μνήμης κορυφώθηκαν σήμερα, ανήμερα της επετείου, με το μνημόσυνο των σφαγιασθέντων στο Δίστομο, στο οποίο παραβρέθηκαν χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής.
Στο σημερινό μνημόσυνο στον ιερό ναό Αγίου Νικολάου, χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Θηβών και Λιβαδείας, κ.κ. Γεώργιος. Ακολούθησε πομπή στο λόφο του Μαυσωλείου, με επικεφαλής τις μαυροφόρες χήρες, αδελφές και συγγενείς των θυμάτων. Εκεί τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφάνων.
Την Κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό εκπροσώπησε στη σημερινή τελετή ο υπουργός Εσωτερικών, Αντώνης Μανιτάκης.
Ο κ. Μανιτάκης απέτισε φόρο τιμής στα αθώα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας στο Δίστομο. «Με τη συμβολική τελετή της σημερινής ημέρας δείχνουμε ότι η θύμησή μας δεν έχει ευτυχώς ξεθωριάσει 68 χρόνια μετά. Η μνήμη των θυμάτων παραμένει αιώνια, διότι η σφαγή αθώων θυμάτων στο Δίστομο λίγους μόνο μήνες μετά την κατάρρευση του χιτλερισμού είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα ενός Ολοκαυτώματος. Παράλληλα με την ενθύμηση και τον αποτροπιασμό μας ήρθαμε για να διδαχθούμε από το χθες για το σήμερα και το αύριο», υπογράμμισε ο κ. Μανιτάκης . Πηγή www.lamiastar.gr