Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

OI 20 ΠΑΡΑΣΤΑΝΤΕΣ ΠΡΕΣΒΕΙΣ ΗΣΑΝ ΟΙ ΕΞΗΣ 11...


Από τον  Σεραφείμ Χ. Μηχιώτη.

«Μήνυμα» στις 20 πλουσιότερες χώρες του κόσμου (G-20)-ο χώρος των 27 της ΕΕ τους πέφτει πλέον στενός- θέλησε να στείλει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δια του Τσίπρα και των συν αυτώ και προσεκάλεσαν σε συνάντηση  τους πρέσβεις τους στην Ελλάδα. Το θέμα μονοπωλεί σχεδόν την πρώτη σελίδα της  «Αυγής», που αναφέρει ότι ο Αρχηγός «συνάντησε τους πρεσβευτές των 20 πλουσιότερων χωρών του κόσμου». Γιά το θέμα εν αναπτύξει παραπέμπουν εις την σελίδα 5, όπου εις την ενότητα «Συμμετοχές» του ρεπορτάζ  της συν. Δ. Σφέτσα, ο αριθμός των μετασχόντων πρέσβεων είναι οι εξής 9 και επιπλέον οι πρέσβεις της... Φινλανδίας (ενδιεφέρθη αυτοβούλως να παραστεί) και της Κυπριακής Δημοκρατίας (αυτή είναι η επίσημη ονομασία της Κύπρου) και επιπλέον «πολιτικοί, οικονομικοί και πρώτοι γραμματείς» των λοιπών χωρών.
Συνεπώς από την πρώτη ως την εσωτερική σελίδα έχασαν το μέτρημα. Κι έπειτα αφού μιλούν γιά την επίσημη εκπροσώπηση χωρών παρ’ ημίν, θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι οι διαπιστευμένοι διπλωμάτες δεν διακρίνονται σε πολιτικούς, οικονομικούς και πρώτους γραμματείς. Στις πρεσβείες,  υπάρχουν, υπό τον πρέσβυ ο οποίος εκπροσωπεί τον πρόεδρο της χώρας του εις τη(τις) χώρα/ες  όπου έχει διαπιστευθεί, ο αντ΄αυτού επιτετραμμένος , οι α-β-γ γραμματείς και οι ακόλουθοι, με επιμερισμό καθηκόντων.
Εις ό,τι αφορά τον παραστάντα πρέσβυ της Τουρκίας, η Πρωϊνή Εφημερίδα της Αριστεράς περιορίζεται  να είπει ότι έγινε διάλογος γιά τα ελληνουτουρκικά και ο πρέσβυς «επανέλαβε τις πάγιες θέσεις τις χώρας του».  Αντιθέτως η συστημική εφημερίς «ΤΑ ΝΕΑ» με ρεπορτάζ των συν. Μ. Νταλιάνη και Αρ. Πελώνη έχει πολλές λεπτομέρειες, από τις οποίες προκύπτουν αφεύκτως οι τίτλοι «Η διπλωματία της διγλωσσίας από τον Τσίπρα» και «Δεν ξέρουμε πού ανήκομεν, το δόγμα του ΣΥΡΙΖΑ» (ο Σκουρλέτης θα πρέπει να τους αποκλείσει από επόμενη συνέντευξη, αν παραλείψουν του λοιπού το δεύτερο συνθετικό –ΕΚΜ).
Μας πληροφορεί λοιπόν η συν. Νταλιάνη: «Η συζήτηση ζωήρεψε γιά τα διπλωματικά ειωθότα, όταν ο πρεσβευτής της Τουρκίας κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά γιά αδιαλλαξία στο θέμα του Κυπριακού- παρατήρησε την οποία ο κ. Τσίπρας "επέστρεψε" λέγοντας ότι αδιάλλακτη είναι η Τουρκία κι όχι η πλευρά Χριστόφια» ( Αν η  διατύπωση είναι ακριβής, ο Αρχηγός έχει υποπέσει εις ατόπημα διότι υποβιβάζει τον Πρόεδρο Χριστόφια είς απλό επι κεφαλής της ε/κ κοινότητος...Γλώσσα λανθάνουσα ή και νοσταλγία του σχεδίου Αννάν;)
Αντιθέτως, ώς κομματική εφημερίς που αναπαράγει απλώς την «γραμμή», η «ΑΥΓΗ» κρίνει σκόπιμο να μεταφέρει την επισήμανση Τσίπρα εις τους διπλωμάτες, ...να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ «σ΄ αυτές που εμείς διατυπώνουμε, όχι σ’ αυτές που πολλές φορές στρεβλά μεταφέρουν διάφορα ΜΜΕ».
Στο μεταξύ, συμφώνως με εκτιμήσεις κορυφαίων διπλωματικών υπαλλήλων του ΥΠΕΞ, η πρωτοβουλία Τσίπρα να συναντήσει τους εν Ελλάδι εκπροσώπους των «G-20» ελέγχεται ώς «μακρυνή πτήση», δίχως να έχει μεσολαβήσει προηγουμένως πτήση εγγύτερων προορισμών, δηλαδή με τους πρέσβεις των 26 κρατών-μελών της ΕΕ, πράγμα που οι τελευταίοι εζήτησαν αφ’ εαυτών και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έσπευσε να αρνηθεί. Η άρνηση αυτή, εκτιμούν σχετικώς, αποτελεί  ισχυρή ένδειξη της αντι-ευρωπαϊκής πολιτικής της ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, αν και επιδιώκουν να τη διασκεδάσουν. Εξ αυτού του λόγου, όπως σημειώνουν, οι πρέσβεις των ιδίων χωρών που μετέχουν εις τους «G-20» ήταν επόμενο να εκπροσωπηθούν σε κατώτερο επίπεδο χθες.
ΥΓ1: «Πρεσβευτές» ή «πρέσβεις»; Ας επιλέξει το κομματικό ιερατείο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ την προκριτέα διατύπωση και να δώσει τις δέουσες οδηγίες εις το κομματικό του όργανο-θυγατρική του επιχείρηση...
ΥΓ2: «Μεγαλειώδης», όπως ο σχετικός τίτλος ή «μεγάλη», όπως η λεζάντα ήταν η συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ εις την Ελευσίνα, με ομιλητή τον Τσίπρα; Η αντικειμενική δημοσιογραφία απαιτεί καταγραφή των πραγματικών μεγεθών...
από το press-gr