Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

"Κερατέα - Κερατάδες: 1 - 0'"

Αντιγραφή από Βοιωτικά


ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΧΥΤΑ ΣΤΟ ΟΒΡΙΟΚΑΣΤΡΟ


Υπάρχει ένας μικρός τόπος στην Αττική, όπου οι πολίτες αντιμετωπίζουν συμπυκνωμένο, μέσα σε λίγες μέρες, ολόκληρο το όργιο καταστολής το οποίο η κυβέρνηση έχει ξεδιπλώσει ενάντια σε όσους διαδηλώνουν την αντίθεσή τους στην κυβερνητική πολιτική το τελευταίο διάστημα. Χίλιοι πεντακόσιοι αστυνομικοί των ΜΑΤ, άφθονα δακρυγόνα, τραυματισμοί πολιτών, αναίτιες συλλήψεις, καταπάτηση αποφάσεων της δικαιοσύνης, καταστροφές σε οχήματα και γραφεία του δήμου μέχρι και οχήματα με μάνικες νερού χρησιμοποίησε το κράτος ενάντια στους πολίτες. 
Αυτό το σκηνικό της αδιανόητης και δίχως οποιοδήποτε έρεισμα βίας και καταστολής έχει στήσει η κυβέρνηση στο Οβριόκαστρο της Κερατέας, όπου πολίτες αντιτίθενται σθεναρά και οργανωμένα στη διάτρητη και νομικά επιχείρηση εγκατάστασης ΧΥΤΑ σε... αρχαιολογικό χώρο της περιοχής.

Ο λόφος του Οβριόκαστρου ανήκει στον ευρύτερο διακηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο της Λαυρεωτικής, ενώ το οχυρό στην κορυφή του λόφου, απ’ όπου και το όνομα της περιοχής, έχει ενταχθεί στη Ζώνη Απόλυτης Προστασίας Λόγω Αρχαιλογικού Ενδιαφέροντος. Ωστόσο, ο Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων από το 1995 επέλεξε αυτό το χώρο για την κατασκευή ΧΥΤΑ. Αφενός, λοιπόν, ισχύει το αυτονόητο της καταδίκης από την ΕΕ των ΧΥΤΑ οπουδήποτε στην Ελλάδα και της επιβολής προστίμου στη χώρα μας για την καταπάτηση των χρονικών ορίων αποκατάστασης των πρώην ΧΥΤΑ. Αφετέρου, η συγκεκριμένη περιοχή του Οβριοκάστρου δεν πληροί τα θεσμοθετημένα κριτήρια για την εγκατάσταση χωματερής. Πέρα όμως από το ζήτημα του αρχαιολογικού χώρου, υπάρχει πηγή στην περιοχή και το υδατόρευμα Μουζάκι διασχίζει κατά μήκος όλο το χώρο των σχεδιαζόμενων εγκαταστάσεων, υπάρχει πλούτος ορυκτών, η περιοχή είναι ανακηρυγμένη αναδασωτέα από το 1980, το σεισμικό ρήγμα της περιοχής την τέμνει κάθετα, ενώ υπάρχει και νόμιμη κατοικία στο χώρο.
Ένας δημόσιος διάλογος που δεν έγινε
Τα παραπάνω αποτελούν αντεπιχειρήματα σε ένα διάλογο που θα όφειλε η κυβέρνηση και τα αρμόδια όργανά της να έχουν πραγματοποιήσει με τους πολίτες και τους εκπροσώπους τους. Αντί διαλόγου, όμως, εδώ και μέρες η κυβέρνηση έχει αναγάγει τους πολίτες της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Αττικής σε εσωτερικό εχθρό, έχει εγκαταστήσει μόνιμα τεράστιες αστυνομικές δυνάμεις στο χώρο που σχεδιάζει το ΧΥΤΑ, οι οποίες μάχονται νυχθημερόν με απίστευτη βία κατά διαμαρτυρόμενων πολιτών που επιχειρούν να διαφυλάξουν το χώρο.
Σάββατο πρωί, στο τελευταίο επεισόδιο καταστολής. Δυνάμεις των ΜΑΤ εισέβαλαν στον αρχαιολογικό χώρο κάνοντας χρήση χημικών ενάντια στους συγκεντρωμένους πολίτες και συνέλαβαν δύο από αυτούς, προκειμένου να καταφέρουν να περάσουν τα μηχανήματα του εργολάβου που έχει αναλάβει τη δημιουργία του ΧΥΤΑ.
Οι πολίτες από την πλευρά τους, έχουν αποδυθεί σε έναν υποδειγματικό αγώνα δημοσιοποίησης του προβλήματος που αντιμετωπίζουν. Ήδη από το 2007, επιστήμονες, καλλιτέχνες και πολίτες με συναυλίες στο χώρο, με ντοκιμαντέρ αλλά και τη δημιουργία και συνεχή ενημέρωση ιστολογίου (antixyta.blogspot.com) αναδεικνύουν τη σπουδαιότητα της περιοχής αυτής της Αττικής, αλλά καταθέτουν και οικολογικές αντιπροτάσεις. Συγκεκριμένα, οι κάτοικοι της περιοχής τονίζουν ότι ο όποιος σχεδιασμός πρέπει να αφορά αποκλειστικά και μόνο ΧΥΤΥ (δηλαδή ταφής υπολειμμάτων και όχι απορριμμάτων) και οφείλει να προκύψει μόνο μετά την εφαρμογή ολοκληρωμένων προγραμμάτων διαχείρισης, που θα προωθούν το τρίπτυχο μείωση, επαναχρησιμοποίηση, διαχωρισμός και ανακύκλωση των απορριμμάτων στην πηγή.
Ζ.Γ.
Προς επίρρωση του αγώνα τους ήρθε και η απόφαση του Ειρηνοδικείου Λαυρίου, που απαγόρευσε την έναρξη του έργου δημιουργίας ΧΥΤΑ στην περιοχή της Κερατέας και έκρινε πως πρέπει να διατηρηθεί η προσωρινή διαταγή και δεν επιτρέπει καμία εκτέλεση εργασιών μέχρι την ανακοίνωση των τελικών αποφάσεων που αναμένονται μετά τις γιορτές.
Πηγή:Εποχή