Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

επιχειρησιακές συμβάσεις, το νέο Βατερλό της κυβέρνησης

Το νομοσχέδιο για τις επιχειρησιακές συμβάσεις θα γίνει το νέο Βατερλό για την κυβέρνηση.

Το οικονομικό επιτελείο, διαρρέοντας αποσπασματικά σημεία του νομοσχεδίου, κλείνει το μάτι στους εργοδότες λέγοντάς τους ότι σε ακραίες περιπτώσεις, ενδεχόμενο χρεωκοπίας - ή
κλείσιμο επιχείρησης, θα μπορούν να μειώσουν τις μηνιαίες αποδοχές των εργαζομένων τους μέχρι 12%.

Ως πανέξυπνοι που είναι οι Έλληνες εργοδότες θα προσπαθήσουν να επωφεληθούν (οι περισσότεροι) του νέου νόμου ώστε να χαμηλώσουν το κόστος της επιχείρησής τους.

Όμως η παγίδα του νέου νόμου είναι ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αποδεικνύουν, ότι η περικοπή των μισθών των εργαζομένων της, είναι η τελευταία κίνηση για την βιωσιμότητά τους.

Σκεφτείτε την αντιμετώπιση που θα έχουν από τις τράπεζες όποιες επιχειρήσεις θα εφαρμόσουν το κούρεμα των μισθών (haircut).

Αυτό που θα γίνει, με μαθηματική ακρίβεια, είναι ότι οι τράπεζες θα κλείσουν οριστικά τις πόρτες  στις εταιρίες που θα έχουν παραδεχτεί, με τον πιο επίσημο τρόπο, ότι έχουν τεράστιο πρόβλημα. Τέρμα λοιπόν τα δάνεια, οι χορηγήσεις, τα κεφάλαια κίνησης, οι εγκρίσεις leasing και ούτω κάθε εξής. Άρα η χαριστική βολή θα έρθει από τις τράπεζες.

Η κυβέρνηση με ψευτοδιλήμματα τύπου: καλύτερα μείωση μισθών για ένα - δύο χρόνια παρά απολύσεις και ανεργία, προσπαθεί να κοιμίσει περισσότερο τους ψευτοδημοκράτες του καναπέ.

Η αλήθεια είναι μία, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φέρνει από την πίσω πόρτα την καθολική μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και στην προσπάθειά της αυτήν έχει πολλούς  συνενόχους...