Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

Έχασε κόσμο, χάνει βουλευτές, έχασε και τα δεκανίκια...

αντιγραφή από citypress-gr.blogspot.com

Με τους χειρότερους οιωνούς μπαίνει το 2011 για τον Γιώργο Παπανδρέου.Τα όσα συνέβησαν αυτήν τη βδομάδα στη Βουλή και στην Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, αλλά και στους δρόμους της Αθήνας και των μεγάλων πόλεων, κατέδειξαν με τρόπο...μη επιδεχόμενο αμφισβήτηση ότι πλέον ο έως και πριν από λίγο καιρό παντοδύναμος, πανίσχυρος πρωθυπουργός:
Αφενός αισθάνεται να συρρικνώνεται η κοινοβουλευτική του δύναμη, αφού οι 160 βουλευτές μιας άνετης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας έγιναν 156, μετά τις διαγραφές των Γ. Δημαρά, Σ. Σακοράφα, Β. Οικονόμου και εσχάτως του Β. Παπαχρήστου.

• Το σημαντικότερο όμως είναι η πεποίθηση ότι πλέον ο Γ. Παπανδρέου έχει απολέσει την πολιτική ηγεμονία, την κυριαρχία που διέθετε. Τώρα -και είναι χαρακτηριστική και η δημοσκόπηση της RASS που δημοσιεύει σήμερα «ΤΟ ΠΑΡΟΝ»- αμφισβητούνται οι βασικές επιλογές του και η οργή του λαού αγγίζει και τον ίδιο. Και αυτό, η απώλεια δηλαδή της πολιτικής ηγεμονίας, είναι χειρότερο απ' τη μείωση της κοινοβουλευτικής του δύναμης.

• Επίσης οι προβλέψεις είναι έως και... εκρηκτικές σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι εντός της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ. Μετά τις αλλεπάλληλες διαγραφές βουλευτών το κλίμα όχι μόνο δεν έχει ηρεμήσει, αλλά έχει γίνει πιο εκρηκτικό. Γενικά δεν ελέγχεται. Και η εκτίμηση είναι ότι μετά και την 5η Απρίλη, οπότε λήγει η εφαρμογή της λίστας (σε περίπτωση που διεξαχθούν εκλογές έως τότε), θα γίνει όχι απλώς ανεξέλεγκτο, αλλά θα θυμίζει... κόλαση.

• Στο στόχαστρο πάρα πολλών βουλευτών αλλά και κομματικών στελεχών είναι στελέχη του στενού του πυρήνα, της ομάδας με την οποία κυβερνά. Και πρώτος στη σχετική λίστα είναι ο «τσάρος» της οικονομίας Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Και αυτό επιτείνει την αμφισβήτησή του.

• Επιπλέον τον Γιώργο τον τρομοκρατεί και το ανεξέλεγκτο της λαϊκής οργής. Δηλαδή, όπως έδειξαν και οι μεγάλες κινητοποιήσεις της Τετάρτης, το ενδεχόμενο να αποβεί μοιραίο κάτι τυχαίο. Και να δημιουργηθούν εξ αυτού καταστάσεις ανεξέλεγκτες.

• Εκτός όμως απ' την εμπιστοσύνη του λαού ο Γ. Παπανδρέου έχασε και τα κοινοβουλευτικά του δεκανίκια. Πλέον ο Καρατζαφέρης και η Ντόρα, διαπιστώνοντας ότι μόνο χάνουν απ' τη στήριξη αντιλαϊκών μέτρων, ανέκρουσαν πρύμνα, ενώ ο Φ. Κουβέλης αποστασιοποιείται για τους ίδιους λόγους.

Ένας λοιπόν πολιτικά αδύναμος και ψυχολογικά πεσμένος πρωθυπουργός, δεινά αμφισβητούμενος, δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε απονενοημένο διάβημα. Αφού επιπλέον ούτε τα νούμερα της οικονομίας τού βγαίνουν και η ελεγχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους θεωρείται σχεδόν αναπόφευκτη.

Και αυτό το διάβημα, σύμφωνα με εκτιμήσεις αλλά και σχετικές πληροφορίες, είναι η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Πλέον αυτό το ενδεχόμενο δεν φαντάζει ακραίο. Αντίθετα, θεωρείται πιθανό. Και «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι έχουν γίνει και σχετικές εισηγήσεις στον Γιώργο, από στενούς συνεργάτες του. Φυσικά ο λόγος γίνεται για πρόωρες εκλογές με λίστα, δηλαδή έως τις αρχές του Απρίλη.

Έτσι, υποστηρίζουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, αποφεύγεται η σκληρή δοκιμασία του άγχους για το ποιοι θα είναι οι επόμενοι «επαναστάτες» εντός του Κοινοβουλίου και για το πού μπορεί να φτάσει η λαϊκή οργή και η αμφισβήτηση του Παπανδρέου.

Βέβαια δεν θα πρέπει να αποκλείεται και η λήψη «ενδιάμεσων» μέτρων, αν τα πράγματα και οι εξελίξεις καταστήσουν κάτι τέτοιο αναπόφευκτο, όπως:
• Η «θυσία» του Γ. Παπακωνσταντίνου, ως μέτρο εκτόνωσης των αντιδράσεων και κατευνασμού, όσο είναι δυνατόν, της λαϊκής οργής.
Μέχρι τώρα ο Γιώργος στηρίζει τον «τσάρο». Είναι άλλωστε δική του επιλογή. Και μάλιστα απ' τις βασικές. Αλλά όσοι γνωρίζουν τον τρόπο λειτουργίας του πρωθυπουργού ισχυρίζονται πως μια τέτοια ανθρωποθυσία κάθε άλλο παρά θα πρέπει να αποκλείεται...