Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

ΕΝΕΣΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΜΕ 2 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

αντιγραφή από το fimotro.blogspot.com


Τη δανειοδότηση των ελληνικών τραπεζών με 2 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την άμεση ενίσχυση ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.


Ο κ. Χρυσοχοΐδηςκατά την παρουσίαση του νέου επενδυτικού νόμου είπε πως θα προηγούνται τα επενδυτικά σχέδια στο νέο νόμο που θα επιλέξουν εισφοροαπαλλαγές και όχι τις επιδοτήσεις...

Στον ίδιο νόμο προβλέπεται επίσης ότι εφεξής η αξιολόγηση των επενδυτικών στοιχείων θα γίνεται σε έξι μήνες αντί 3 χρόνια που είχαμε σε παλιότερους επενδυτικούς νόμους οι οποίοι απέτυχαν, σύμφωνα με τον υπουργό, καθώς δημιούργησαν ελάχιστες θέσεις εργασίας την ώρα που τα επενδυτικά σχέδια δεν ήταν βιώσιμα.


Στο μεταξύ, ο φετινός τζίρος στην αγορά, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, θα είναι μειωμένος κατά 3 δισεκατομμύρια ευρώ λόγω της μείωσης των εισοδημάτων των καταναλωτών, της αύξησης του αριθμού των ανέργων και των αυξήσεων έμμεσων και ειδικών φόρων το Δ’ τρίμηνο του 2010.


Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου καλεί τους Έλληνες καταναλωτές να στηρίξουν το Ελληνικό εμπόριο στην εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, καθώς οι προβλέψεις για την κίνηση στην αγορά είναι δυσοίωνες. 


Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος της κάθετης πτώσης του τζίρου, ο οποίος τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο αποτελεί περίπου το 20% -25% του συνολικού ετήσιου τζίρου της συντριπτικής πλειοψηφίας των εμπορικών επιχειρήσεων, με βάση βέβαια την εμπειρία παρελθόντων ετών σε κλάδους όπως τα τρόφιμα και τα εμπορεύματα χονδρικής και λιανικής αντίστοιχα.


Η περικοπή του δώρου Χριστουγέννων (13ου μισθού) στους συνταξιούχους τόσο του Δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα αναμένεται να συντελέσει κατά περίπου 240 εκατομμύρια ευρώ στην απώλεια εισοδήματος, ενώ κατά πολύ μεγαλύτερη προσδοκάται πως θα είναι η επίπτωση της μη χορήγησης του 13ου μισθού, στο απολεσθέν εισόδημα, στους δημόσιους υπαλλήλους και σε αυτούς των ΔΕΚΟ.


Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης απεύθυνε κάλεσμα στήριξης της αγοράς στους καταναλωτές και δήλωσε: «Αναπόφευκτο αποτέλεσμα των ειλημμένων δυσμενών μέτρων είναι η περαιτέρω βύθιση της ελληνικής οικονομίας σε έναν φαύλο κύκλο ύφεσης, ανεργίας και υψηλών πληθωριστικών πιέσεων. Το ελληνικό εμπόριο καλεί τους καταναλωτές να δείξουν κατανόηση στο πρόβλημα της αγοράς, να στηρίξουν όσο μπορούν τα καταστήματα της πόλης τους και της τοπικής τους κοινωνίας και να μη διστάσουν να ζητήσουν από τους εμπόρους την ανταπόδοση σε τιμή, ποιότητα και εξυπηρέτηση. Η Χριστουγεννιάτικη αγορά χρειάζεται ιδιαίτερα φέτος περισσότερη ανθρωπιά και αλληλεγγύη».