Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Αρμένικη επίσκεψη: Η τρόικα έρχεται και θα μείνει έως τις 11 Φεβρουαρίου


Θα δώσει το πράσινο φως για την 4η δόση των 15 δισ, από τα οποία 4,1 δισ θα συνεισφέρει το ΔΝΤ και τα υπόλοιπα 10,1 δισ η ΕΕ και η ΕΚΤ.

Στις 11 Φεβρουαρίου θα φύγει τελικώς η τρόικα των ελεγκτών που από αύριο το μεσημέρι θα βρίσκεται στη χώρα μας, για να κάνει τον νέο κύκλο ελέγχου αναφορικά με την ελληνική οικονομία και την πρόοδο της από τον περασμένο Νοέμβριο έως σήμερα.

Το έπαθλο αυτής της επίσκεψης, ως γνωστόν, θα είναι η 4η δόση του δανείου των 110 δισ.ευρώ, η οποία θα είναι και η μεγαλύτερη όλων, μέχρι σήμερα.
Θα φτάσει στα 15 δισ ευρώ και θα κατανέμεται ως εξής: τα 4,1 δισ. ευρώ θα προέρχονται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και τα υπόλοιπα 10,9 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Για την ιστορία και όχι μόνο να αναφερθεί ότι αυτά τα 4,1 δισ.ευρώ του ΔΝΤ, θα είναι και τα πρώτα τα οποία θα ενταχθούν στη διαδικασία της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ.
Τα υπόλοιπα 8 με 9 δισ.ευρώ που έδωσε το ΔΝΤ στη χώρα μας, μέσω των πρώτων τριών δόσεων, τελικώς δεν θα συμπεριληφθούν στη ρύθμιση, αν κι όποτε τελικώς αποφασισθεί.
Κι αυτό γιατί βάσει του καταστατικού του Ταμείου, καμία αναδρομικότητα δεν μπορεί να ισχύσει στην περίπτωση του. Οπότε το ελληνικό όφελος θα μειωθεί κατά 9 δισ.ευρώ.

Αλλά, πλέον, το θέμα είναι να μην σημειωθεί κι άλλη καθυστέρηση στη λήψη της σχετικής απόφασης, γεγονός το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα να περιορισθεί κι άλλο το όφελος για την Ελλάδα.

Πηγή: voria.gr