Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Προτάσεις για αλλαγές στον κανονισμό για τις Εξεταστικές κατέθεσε η ΝΔ


αντιγραφή από το parapolitika.gr

Επικρίσεις κατά τη κυβέρνησης για τους χειρισμούς της αναφορικά με τις αλλαγές στο νόμο περί ευθύνης υπουργών διατύπωσε η ΝΔ, δίνοντας παράλληλα στη δημοσιότητα τις δικές της προτάσεις.

Αφού σημείωσε ότι λόγω συνταγματικού κωλύματος, καμία ουσιαστική αλλαγή δεν μπορεί να γίνει, πρότεινε την τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής, για τις Εξεταστικές Επιτροπές που διερευνούν Πολιτικές ευθύνες, αλλά και για τις Επιτροπές Προκαταρκτικής Εξέτασης (Προανακριτικές), ώστε η σύνθεσή τους να αποτελείται από ίσο αριθμό Βουλευτών, από κάθε κοινοβουλευτικό κόμμα και το Προεδρείο τους να εκλέγεται από τα ίδια τα μέλη της Επιτροπής, σε μυστική ψηφοφορία.
Πρότεινε επίσης τη θέσπιση ανωτάτης προθεσμίας για την υποβολή του πορίσματος, σε επίπεδο Εξεταστικής και Προανακριτικής Επιτροπής.


Σε ό,τι αφορά το Γνωμοδοτικό προς τους βουλευτές Δικαστικό Συμβούλιο που προτείνει η κυβέρνηση, η ΝΔ επεσήμανε ότι αυτό θα μπορούσε να θεσπιστεί μόνο μέσα από τον Κανονισμό της Βουλής και όχι από την Εξεταστική Επιτροπή. Το Συμβούλιο αυτό θα έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα στη διατύπωση του νομικού μέρους του Πορίσματος, που αφορά τυχόν ενδείξεις ποινικών ευθυνών Πολιτικών Προσώπων.

Σύμφωνα με τη ΝΔ η πρόταση αυτή, βελτιώνει αισθητά τη σημερινή κατάσταση, μέχρι να καταστεί δυνατή, η αλλαγή του άρθρου 86 του Συντάγματος, κάτι στο οποίο που η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση έχουν συμφωνήσει, κατά την τελευταία συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Επικρίνοντας τη κυβέρνηση, υποστήριξε πως οι υπόλοιπες προτάσεις που περιέχονται στο προσχέδιο νόμου περί ευθύνης Υπουργών, εγείρουν σοβαρές αμφιβολίες ως προς τη συνταγματικότητά τους και κατατίθενται από την κυβέρνηση, προφανώς για να εξυπηρετήσουν άλλες σκοπιμότητες.

Ειδικότερα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε τα ακόλουθα:
Η κατάσχεση του οικονομικού οφέλους στο πλαίσιο της προανακριτικής διαδικασίας, χρειάζεται σε βάθος διερεύνηση, κατά πόσο βρίσκεται εντός της εξουσιοδοτικής διάταξης του άρθρου 86 παρ. 1.
Υπερβαίνει επίσης, τις αρμοδιότητες της Επιτροπής, να λάβει οποιοδήποτε μέτρο κατά προσώπου, που δεν έχει την ιδιότητα του κατηγορουμένου, σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα.
Πώς είναι εξάλλου δυνατόν να προκύπτει παράνομο οικονομικό όφελος, κατά προσώπου όταν δεν έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για συγκεκριμένη πράξη
;