Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Αμεση λήψη κοινών μέτρων ζητεί ο Όλι Ρεν


αντιγραφή από το naftemporiki.gr
Έκκληση προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να συμφωνήσουν άμεσα σε κοινά μέτρα για τη διασφάλιση της σταθερότητας στην ευρωζώνη απηύθυνε ο επίτροπος της Ε.Ε. για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Όλι Ρεν.
«Πρέπει να συμφωνήσουμε για κοινά μέτρα το συντομότερο δυνατό - όσο πιο γρήγορα, τόσο το καλύτερο», δήλωσε ο Ρεν στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt».
Τόνισε επίσης πως είναι σημαντικό να εμποδίσουμε την κρίση χρέους να υπονομεύσει την οικονομική ανάκαμψη και τις θετικές εξελίξεις στην αγορά εργασίας. «Είναι σημαντικό οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να διασφαλίσουν ότι δεν είναι οι αγορές που αποφασίζουν και θέτουν σε κίνδυνο την οικονομική ανάκαμψη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Η ηρεμία που επικρατεί στις αγορές τις τελευταίες εβδομάδες μας επέτρεψε να πάρουμε μια ανάσα, αλλά δεν υπάρχει λόγος να εφησυχάσουμε, πρέπει να πάρουμε τώρα μέτρα με την απαραίτητη αποφασιστικότητα».
Το Βερολίνο επιμένει πάντως ότι δεν θα βιαστεί να πάρει κάποια απόφαση για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, αλλά θα περιμένει έως ότου ετοιμαστεί ένα ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων, το οποίο θα τεθεί επί τάπητος στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. τον Μάρτιο.
Όσον αφορά το ταμείο διάσωσης της ΕΕ, ο Ρεν τέθηκε υπέρ της αύξησης των κεφαλαίων του και της διεύρυνσης του ρόλου του.
Επικαλούμενη πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων, η «Die Welt» ανέφερε ότι οι κυβερνήσεις συζητούν με εντατικό ρυθμό σχέδια που θα επιτρέπουν στο ταμείο διάσωσης να ενισχύσει προληπτικά τις πιστωτικές γραμμές προς τις χώρες που βρίσκονται σε κίνδυνο. Οι γραμμές αυτές δεν θα χρησιμοποιούνται απαραίτητα, αλλά στόχο θα έχουν να αποτρέπουν τους κερδοσκόπους, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Σταθεροποίηση στις αγορές ομολόγων
Σταθεροποιητικά κινούνται σήμερα τα spreads των ομολόγων των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας, εν μέσω αισιοδοξίας ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συμφωνήσουν σύντομα σε αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του ταμείου διάσωσης.
Στις 12:25 (ώρα Ελλάδος), το πριμ που ζητούσαν οι επενδυτές για διακράτηση ελληνικών 10ετών ομολόγων έναντι των γερμανικών Bunds διαμορφωνόταν στις 817,2 μονάδες βάσης.
Νωρίτερα, το spread των ιρλανδικών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών ενισχυόταν ελαφρώς στις 575 μονάδες βάσης, ενώ το spread των ισπανικών ομολόγων υποχωρούσε στις 198 μονάδες βάσης – τα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου διμήνου.
Πηγή: Reuters