Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Το ΠΑΣΟΚ πέφτει, ο Σαμαράς ανεβαίνει, η ΝΔ είναι κολλημένη

κλικ για μεγένθυση

Από το Αntinews

Απο την έρευνα της Κάπα RΕSΕΑRCΗ για το ΒΗΜΑ αντλούνται ελπιδοφόρα στοιχεία για τον Αντώνη Σαμαρά προσωπικά. Εν μέσω της πρωτόγνωρης κρίσης, ο κόσμος αναγνωρίζει πλεονεκτήματα στη διακηρυγμένη από τη Ρηγίλλης οικονομική πολιτική. Ουσιαστικά αναδεικνύει τον κ. Σαμαρά στον μοναδικό αξιόπιστο διεκδικητής της εξουσίας μεσοπρόθεσμα.
Φαίνεται αυτή η διάθεση και στην πρόθεση ψήφου, αν και εκεί φαίνεται ότι η φθορά των κομμάτων είναι πρωτοφανής, σε επίπεδα μοναδικά.
Στο ερώτημα αν γίνονταν εκλογές την επόμενη Κυριακή εσείς ποιο κόμμα θα ψηφίζατε τα αποτελέσματα είναι άκρως ενδιαφέροντα, καθώς τέτοια δεν έχουν εμφανισθεί σε δημοσκόπηση από τη Μεταπολίτευση και εντεύθεν.
Το ΠαΣοΚ, δείχνει να φθείρεται ταχύτατα, έχει χάσει σχεδόν ολόκληρο το πλεονέκτημα του 2009 και το ποσοστό του περιορίζεται στο 22,2%. Σε σχέση με τις προηγούμενες έρευνες της ίδιας εταιρείας, το ΠΑΣΟΚ χάνει 6 μονάδες στην πρόθεση ψήφου και 10 μονάδες στην υποστήριξη της πολιτικής που εφαρμόζει, με αποτέλεσμα, η διαφορά με τα ποσοστά που συγκεντρώνει η ΝΔ να περιορίζεται πλέον στα όρια του στατιστικού σφάλματος (2% με στατιστικό σφάλμα +/- 3%).
Απο την άλλη μεριά, η Νέα Δημοκρατία επίσης δεν κερδίζει, είναι κολλημένη στο 20,2%, απλά δείχνει αντοχή στις πιέσεις. Το ΚΚΕ εμφανίζεται ενισχυμένο με ποσοστό 8,7%, που του επιτρέπει να ελπίζει σε εντονότερη παρουσία στο μέλλον, ο ΛΑΟΣ πτωτικά στο 4%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 3,3%, η Δημοκρατική Συμμαχία της κυρίας Μπακογιάννη φαίνεται ότι δεν συγκινεί και μένει στο 2,8%, όπως και η Δημοκρατική Αριστερά και οι Οικολόγοι κάτω από 2,5%.
Ουσιαστικά η έρευνα δείχνει ότι μεγάλα τμήματα του πληθυσμού είναι αποστασιοποιημένα από τα κόμματα εξουσίας, αλλά δεν εμπιστεύονται και κανένα μικρό κόμμα, πλην σε κάποιο ποσοστό το ΚΚΕ, που εισπράττει μικρό αλλά σημαντικό μερίδιο από τη φθορά της κυβέρνησης και του αστικού πολιτικού συστήματος γενικότερα.
Το εκλογικό σώμα έχει ... αποσυρθεί στα σπίτια του μετά τις περιφερειακές, η οικονομική κρίση και η ανεργία βρίσκονται ασφαλώς σε πρώτο πλάνο και ένα πρωτόγνωρο ποσοστό 30% κρίνει αυστηρά το σύστημα και δεν παίρνει θέση στην πρόθεση ψήφου. Το ποσοστό αυτό είναι διαστρωματικό. Πρόκειται στην ουσία για εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που είναι αποστασιοποιημένοι, που επιρρίπτουν ευθύνες στους πολιτικούς σχηματισμούς και δεν τοποθετούνται πολιτικά στη δεδομένη συγκυρία.
Η ΝΔ αντέχει τους κλυδωνισμούς, την κυβερνητική προπαγάνδα, την ύπαρξη της ΔΗΣΥ και πληρώνει την απαξία της κυβερνητικής θητείας της. Είναι σαφές ότι όταν εκπέμψει ξεκάθαρα το μήνυμα της, τα δύο μικρά δεξιά κόμματα δεν θα την εμποδίσουν να πάρει την πολιτική πρωτοπορία.
Μικρός Οδυσσέας