Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΚΑΡΑΪΣΚΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΟΥΣ ΤΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ


ΘΕΜΑ: «Προσβολή των  αμπελοκαλλιεργητών της  Στερεάς Ελλάδας από την ασθένεια του Περονόσπορου, καταστροφή μεγάλου μέρους της  παραγωγής. Εξέταση  της δυνατότητας υπαγωγής των ζημιωθέντων  περιοχών των Π.Ε. της Στερεάς Ελλάδας σε προγράμματα  αποζημίωσης μέσω ΠΣΕΑ.».

 Οι δυσμενείς και άστατες  καιρικές  συνθήκες  του Μαϊου  τρέχοντος  έτους  αποτέλεσαν  την αιτία  να παρατηρηθεί έντονη έξαρση  και κορύφωση  της ασθένειας  του περονόσπορου  με αποτέλεσμα    την  προσβολή  των αμπελοκαλλιεργειών  της Στερεάς Ελλάδας  από  επιδημική  μορφή  της παραπάνω  ασθένειας  και την  καταστροφή  μεγάλου  μέρους  της παραγωγής, παρόλο που οι αμπελοκαλλιεργητές  είχαν πραγματοποιήσει  προληπτικούς ψεκασμούς.
  Οι ζημίες  ανά  Περιφερειακή  Ενότητα   εμφανίζονται  σύμφωνα  με τα  στοιχεία  της Διεύθυνσης  Αγροτικής  Οικονομίας   Στερεάς  Ελλάδας ως εξής:
1. Π.Ε. Φθιώτιδας  σε  έκταση αμπελοκαλλιεργητών  13.000 στρέμ.,η ζημία  ανέρχεται  σε ποσοστό  40 %.
2.Π.Ε. Βοιωτίας  σε  έκταση αμπελοκαλλιεργητών   41.000  στρεμ. Η ζημία  ανέρχεται  σε 50%.
3. Π.Ε. Εύβοιας    σε  έκταση  15.000  στρεμ. η ζημία  ανέρχεται  σε 50%.
4. Π.Ε. Φωκίδας   σε έκταση  2.200 στρεμ. Η ζημία  ανέρχεται  σε 80-90 %.
   Επειδή  σύμφωνα  με τον  κανονισμό  Ασφάλισης  Φυτικής  παραγωγής , οι ζημίες από περονόσπορο δεν καλύπτονται  ασφαλιστικά  από τον  ΕΛΓΑ,οι αμπελοκαλλιεργητές  απευθύνθησαν  με αίτησή  τους   στο Υπουργείο Αγροτικής  Ανάπτυξης  και ζήτησαν   αφού προηγηθεί   η εκτίμηση της ζημίας  και  διαπιστωθεί  η έκταση  του προβλήματος  , να   εξετασθεί  η δυνατότητα  υπαγωγής  των  ζημιωθέντων  περιοχών της Στερεάς Ελλάδας σε προγράμματα  αποζημίωσης  μέσω ΠΣΕΑ.
                                  ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
1.    Αν έχει λάβει  γνώση του θέματος;
2.    Λόγω  της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας αλλά και της δυσχερούς  οικονομικής   κατάστασης  των  αμπελοκαλλιεργητών ,εμείς   ζητάμε   ΣΕΙΣ,
αλλά  και ομόφωνα   ή  κατά πλειοψηφία  το Περιφερειακό  Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας  να  κάνει τις  απαιτούμενες  ενέργειες   και παρεμβάσεις   στον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης   ώστε να υπαχθούν  οι αμπελοκαλλιεργητές   και οι   ζημιωθείσες περιοχές  της Στερεάς Ελλάδας  σε  προγράμματα αποζημίωσης   μέσω  ΠΣΕΑ , αλλά  και  να επισπεύσει    όλες  τις απαιτούμενες  διαδικασίες  ένταξης  και έγκρισης  του προγράμματος   προκειμένου  να αποζημιωθούν  άμεσα οι δικαιούχοι .

Ο ΕΡΩΤΩΝ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ Γ. ΚΑΡΑΪΣΚΟΣ
 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ  ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ  ΣΤΕΡΕΑΣ  ΕΛΛΑΔΟΣ