Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΑΣΟΚ και διαπλοκή τρέμουν το Plan B του Σαμαρά

αντιγραφή από το antinews.gr


Τον τελευταίο καιρό το antinews έχει παρουσιάσει αρκετά άρθρα αναγνωρισμένων οικονομολόγων και οικονομικών αναλυτών, μέσω των οποίων αποτυπώνεται ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα οικονομικό αδιέξοδο το οποίο την οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια θα έλεγε κανείς, στην χρεοκοπία.  Για παράδειγμα, σε χθεσινή μας ανάρτηση με τίτλο «Τρενάρουν την χρεοκοπία για να σώσουν τις τράπεζες», ο καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο του  Harvard, Martin Feldstein, επισημαίνει μεταξύ άλλων:
Για την Ελλάδα με ένα  μη διαχειρίσιμο δημόσιο χρέος, μια οικονομία η οποία καταρρέει, με  ένα χρόνιο έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών και με αφερέγγυες τράπεζες που χάνουν συνεχώς καταθέσεις, η μόνη λύση είναι η χρεοκοπία. Ωστόσο, η Γερμανία και η Γαλλία, δεν την αφήνουν να χρεοκοπήσει για δύο βασικούς λόγους:
Πρώτον, διότι τα γαλλογερμανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένα στην Ελλάδα και μία χρονοτριβή της χρεοκοπίας θα τους επιτρέψει να ξεφορτωθούν  το ελληνικό χρέος που έχουν στις πλάτες τους.
Δεύτερον, διότι με την αναβολή της χρεοκοπίας, ο γαλλογερμανικός άξονας θεωρεί ότι μέσα σε ένα διάστημα δύο ετών η Ισπανία και η Ιταλία θα καταφέρουν να πείσουν τις αγορές ότι είναι οικονομικά βιώσιμες ώστε να μπορούν να δανειστούν με λογικά επιτοκία. Κάτι που δεν μπορεί να τους παράσχει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Οικονομικής Σταθερότητας, σε περίπτωση χρεοκοπίας τους. Όταν συμβεί αυτό θα αφήσουν την Ελλάδα στο έλεος του θεού.
Καθυστερώντας την ελληνική χρεοκοπία για δύο χρόνια, οι ευρωπαίοι πολιτικοί ελπίζουν, να δώσουν τον απαιτούμενο χρόνο στην Ισπανία και την Ιταλία να αποδείξουν ότι είναι οικονομικά βιώσιμες. Εφόσον, η Ιταλία και η Ισπανία καταφέρουν να είναι οικονομικά βιώσιμες στο τέλος των δύο ετών, τότε οι ευρωπαίοι ηγέτες θα είναι σε θέση να επιτρέψουν στην Ελλάδα να πτωχεύσει χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος της μόλυνσης.
Όπως άλλωστε εξηγούμε και αλλού, οι Ευρωπαίοι έχουν πλέον συμβιβαστεί με την ιδέα ότι ούτε το δεύτερο δάνειο, ούτε το κούρεμα κατά 21% μπορούν να σώσουν την Ελλάδα από το τεράστιο χρέος.
Όλα αποτελούν αναστολή στην εκτέλεση δηλαδή.  Το μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση αποσκοπεί στην πτώχευση και αυτήν μόνο εξυπηρετεί. Εφευρέθηκε από τους ισχυρούς για να σταθούν οι τράπεζές τους στα πόδια τους, και όταν το καταφέρουν θα αφήσουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει. Μας έχουν ξεγραμμένους.
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση δολοφονεί την χώρα και τον λαό της, ενώ την ίδια στιγμή προσπαθεί να κρατήσει απεγνωσμένα εν ζωή την συνομοταξία των διαπλεκόμενων, που της χάρισε τόσα χρόνια εξουσίας. Η διαπλοκή ανταποκρίνεται, φυσικά,  προσπαθώντας να διεμβολίσει εκείνον που τους χαλάει τα σχέδια: τον Σαμαρά.
Επειδή γνωρίζουν ότι με το Ζάππειο 1 και 2 και τα άλλα που δεν λέει, ο Σαμαράς μπορεί να αποτρέψει την χρεοκοπία. Γι αυτό και «τρελλάθηκαν» με αυτό που είπε από την Θεσσαλονίκη, ότι δηλαδή αν δεν την πάρει την αυτοδυναμία  με την πρώτη, θα την πάρει με την δεύτερη.
Αυτός είναι και ο λόγος που προσπαθούν να τον αναγκάσουν να μετάσχει σε μία συγκυβέρνηση. Για να φέρει κι αυτός μερίδιο ευθύνης στην χρεοκοπία που οδηγούν την  χώρα κυβέρνηση και Τρόικα.
Προσπαθούν λοιπόν να τον υπονομεύσουν, διαδίδοντας ότι είναι ο «πρωθυπουργός της δραχμής», ότι η αντιπολιτευτική του τακτική οδηγεί την χώρα στην χρεοκοπία και άλλα πολλά. Κύριος στόχο τους είναι να πάρει στις εκλογές μόνο μια ισχνή πλειοψηφία, για να τον κρατάνε δέσμιο. Για να αξιοποιήσουν μετά, όπως και επί κυβέρνησης Καραμανλή, τους πρόθυμους βουλευτές που από τώρα ετοιμάζουν. Όλους εκείνους που εμφανίζονται συναινετικοί και φρόνιμοι.
Στη Θεσσαλονίκη ο Σαμαράς παρουσίασε αναλυτικό πρόγραμμα και για την επαναδιαπραγμάτευση και για τις πρώτες ενέργειες της κυβέρνησής του. Τι βρήκαν να απαντήσουν οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες και η φιλοκυβερνητική προπαγάνδα;  Ότι δεν διαθέτει …Plan B  όσον αφορά την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου με την τρόικα. «Άρα μας κοροϊδεύει», λένε.
Είναι όμως δυνατόν να ανοίξει κάποιος τα διαπραγματευτικά χαρτιά του πριν από την διαπραγμάτευση;
Μήπως ήθελαν να τους τα στείλει και με e-mail; Ή μήπως αυτό που τους ενόχλησε περισσότερο, ήταν η απάντηση που έδωσε ο Σαμαράς στον Γ. Βλάχο, για το τέλος του πάρτι της διαπλοκής;
Μήπως εκείνο που τους φοβίζει περισσότερο απ΄ όλα είναι ότι θα χάσουν την ισχύ τους; Γιατί με έναν πανίσχυρο Σαμαρά απέναντι τους είναι δεδομένο ότι τα εκβιαστικά τερτίπια της διαπλοκής δεν θα μπορούν πλέον να περάσουν. Το είπε άλλωστε και ο ίδιος: «Εγώ δεν γύρισα για να συμβιβαστώ».
Π.Ζ.