Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Παπαθανασίου Vs Παπαθανάση στην Φωκίδα


ΤΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΝΔ ΣΤΗ ΦΩΚΙΔΑ

Η συνεχιζόμενη ύφεση της ελληνικής οικονομίας, η πλήρης αποτυχία της υφιστάμενης κυβερνητικής πολιτικής και οι εντεινόμενες πιέσεις των δανειστών μας για απαρέγκλιτη εφαρμογή των σκληρών και άδικων μέτρων του μνημονίου φέρνουν όλο και πιο κοντά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών εντός του φθινοπώρου. Γι’ αυτό το λόγο τα επιτελεία των κομμάτων είναι σε εγρήγορση και ετοιμάζονται πυρετωδώς οι λίστες με τους υποψήφιους Βουλευτές.

Στη Φωκίδα θα διεξαχθεί σκληρή μάχη μεταξύ των δύο κομμάτων εξουσίας, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, με τρόπαιο τη μοναδική (αλλά εξόχως συμβολική) έδρα του νομού. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες οι λίστες είναι σχεδόν έτοιμες και δεν αναμένονται εκπλήξεις στην ήδη διαμορφωμένη κατάσταση.

Στο ΠΑΣΟΚ, του τοπικού ψηφοδελτίου θα ηγηθεί η νυν Βουλευτής Αφροδίτη Παπαθανάση, με εντελώς διαφορετικούς όρους όμως από τις προηγούμενες εκλογές του 2009. Η κ. Παπαθανάση διατηρεί άριστες σχέσεις με το Παπανδρεϊκό περιβάλλον, είναι εργατική, αλλά θα υποστεί τις συνέπειες της διογκούμενης κυβερνητικής φθοράς, την αποτυχία του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ (ειδικά στον ορισμό των νέων Δήμων του νομού μας) και την απουσία κυβερνητικού έργου στη Φωκίδα τα τελευταία δύο χρόνια. Επίσης, είναι γνωστές οι κακές σχέσεις της με το Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ στο νομό Ν. Πέτρου, ενώ οι σχέσεις της με την Αντιπεριφερειάρχη Γιώτα Γαζή θυμίζουν … Βόρειο Πόλο. Η κ. Γαζή αποτελεί τον έτερο πόλο στο πασοκικό σύστημα του νομού μας. Η  θέση της Αντιπεριφερειάρχου, όμως, δεν της επιτρέπει να είναι υποψήφια σε αυτές τις εκλογές, παρά την άριστη σχέση της με τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Β. Βενιζέλο. Οι υπόλοιπες δύο θέσεις του ψηφοδελτίου θα καλυφθούν με μεγάλη δυσκολία (ένεκα άρνησης σοβαρών υποψηφίων), από πρόσωπα με γεωγραφικά, κυρίως, κριτήρια.

Στη Νέα Δημοκρατία, οι πληροφορίες πού διαθέτουμε από το περιβάλλον του Προέδρου της Αντώνη Σαμαρά, συγκλίνουν στην 100% ανανέωση του ψηφοδελτίου των προηγούμενων βουλευτικών εκλογών. Η απώλεια της βουλευτικής έδρας στο νομό το 2009, παρά το γεγονός ότι ο τότε Βουλευτής Γιάννης Μπούγας διετέλεσε υφυπουργός της κυβέρνησης Καραμανλή, ο Νομάρχης Φωκίδας και η συντριπτική πλειονότητα των Δημάρχων του νομού ανήκαν στη Ν.Δ., στοίχισε πολύ στους φίλους και οπαδούς του κόμματος, με αποτέλεσμα να είναι απαίτηση της βάσης η σύνθεση του ψηφοδελτίου να λάβει διαφορετική μορφή. Σ΄αυτό διευκολύνει και η κατηγορηματική άρνηση του τέως Βουλευτή Γ. Μπούγα να είναι ξανά υποψήφιος και η παντελής απουσία του από τα πολιτικά δρώμενα στο νομό. Παντελής είναι και η απουσία των άλλων δύο πολιτευτών του 2009, Ι. Γκελεστάθη και Τ. Φλώρου, με αποτέλεσμα την ειλημμένη αντικατάστασή τους από νέα πρόσωπα. Σίγουρος υποψήφιος Βουλευτής θα είναι ο υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης της ΝΔ στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές και πρώην Διοικητής του ΟΑΕΕ Κώστας Παπαθανασίου. Στην απόφαση αυτή του Αντώνη Σαμαρά, εκτός της στενής προσωπικής και πολιτικής τους σχέσης, συνηγόρησε το γεγονός της νίκης στις περιφερειακές εκλογές του 2010 για το, υπό τον Παπαθανασίου, ψηφοδέλτιο με σημαντική διαφορά από το αντίστοιχο του ΠΑΣΟΚ, ανατρέποντας το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών του 2009. Παρουσία στα πολιτικά δρώμενα έχουν επίσης ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Δελφών και πρώην Νομάρχης Φωκίδας Νίκος Φουσέκης (πού ένεκα της πρόσφατης εκλογής του ως Δήμαρχος αυτοδικαίως αποκλείεται από την κούρσα της καθόδου στις εκλογές), ο υποψήφιος Δήμαρχος Δωρίδας Τάσος Παγώνης, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Κώστας Καπούρος, κ.α. στελέχη.

Οι επικείμενες εκλογές θα διεξαχθούν με διαφορετικούς όρους από τις προηγούμενες του 2009. Οι ψηφοφόροι στη Φωκίδα, όπως και σε όλη την Ελλάδα, θα αξιολογήσουν με πολύ αυστηρά κριτήρια τα έργα και τις ημέρες όσων διαχειρίσθηκαν μέχρι τώρα τη λαϊκή εντολή και θα τιμωρήσουν όσους οδήγησαν τη χώρα στο χείλος της καταστροφής. 

πηγή: η σιωπή...  της Φωκίδας