Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Ένα αληθινά μοναδικό ΑΦΙΕΡΩΜΑ στην παράδοση του Ορχομενού


από το orchomenos-press





Μεγάλες στιγμές έζησε η πόλη του Ορχομενού στο αφιέρωμα για την Παράδοση του τόπου μας» που οργάνωσαν με υποδειγματική επιμέλεια και απόλυτα επαγγελματικό τρόπο η Πρωτοβουλία Πολιτών Ορχομενού με τον Ιερό Ναό «Παναγία Σκριπούς», υπό την αιγίδα του Δήμου Ορχομενού. Όσοι είχαν την τύχη να χωρέσουν στην κατάμεστη αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Ορχομενού το βράδυ της περασμένης Κυριακής, απόλαυσαν μια άρτια οργανωμένη γιορτή που συγκίνησε όλους εμάς τους μεγάλους αλλά και τη νεολαία μας που είχε δώσει το δυναμικό της παρόν.
Την παρουσία είχαν αναλάβει ο Δημοσιογράφος και Δημοτικός Σύμβουλος κ. Λάμπρος Ρόδης...
και η Καθηγήτρια κα Μαρία Ανέστη, οι οποίοι εμφανίστηκαν επί σκηνής με αυθεντικές παραδοσιακές ενδυμασίες που παραχώρησαν ειδικά για τη συγκεκριμένη βραδιά το Παράρτημα Θηβών του Λυκείου των Ελληνίδων.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε με την παιδική χορωδία της Π.Π.Ο. σε ρουμελιώτικα τραγούδια με την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού κ. Βασίλη Ζαραμπούκα.
Στη συνέχεια το παιδικό τμήμα παραδοσιακών χορών της Π.Π.Ο. χόρεψε χορούς της περιοχής μας που δίδαξε ο καθηγητής φυσικής αγωγής κ. Δημήτρης Ζυγογιάννης.
Ακολούθησαν συγκινητικές σκηνές με τις απονομές των τιμητικών διακρίσεων στους ντόπιους παλιούς τραγουδιστές τού δημοτικού μας τραγουδιού.
Τιμώμενα πρόσωπα ήταν οι Γιώργος Μεϊντανάς, Δημήτρης Ζάχος, Κώστας Ζωγράφος, Θεόδωρος Τσαμπάς, Συμεών Καβαλάρης, Πάνος Σούλος, Ηρακλής και Νάκος Μπαμπλέκος , Φώτης Αγγελίνας, Δημήτρης Τρωγάδας και Θανάσης Σίνης.
Τις απονομές έκαναν ο Δήμαρχος της πόλης κ. Κώστας Ξηρογιάννης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιώργος Ζυγούρης, ο Ανεξάρτητος Βουλευτής κ. Μιχάλης Γιαννάκης και ο εφημέριος της Σκριπούς π. Χαράλαμπος Χατζηχαραλάμπους.
Μετά τις απονομές, σειρά είχε η προβολή βίντεο με θέμα «Παραδοσιακός γάμος στον Ορχομενό», όπου και προβλήθηκε σχετικό φωτογραφικό υλικό απ’ το αρχείο της Π.Π.Ο.,
συνοδευόμενο με αφήγηση από την κα Σπυριδούλα Μοιρογιάννη.
Τα νεανικά τμήματα παραδοσιακών χορών της Π.Π.Ο. και το τμήμα ενηλίκων χόρεψαν ρουμελιώτικους χορούς με σπάνιες ηχογραφήσεις τραγουδιών τών τιμώμενων τραγουδιστών. Τους χορούς δίδαξε η καθηγήτρια φυσικής αγωγής κα Μαρία Κραβαρίτη.
Η γιορτή συνεχίστηκε με δημοτικό τραγούδι από την καταξιωμένη τραγουδίστρια κα Γωγώ Τσαμπά που συνεχίζει επάξια το δημοτικό τραγούδι στο δρόμο που χάραξαν οι παλιοί μας τραγουδιστές.
Την συνόδευσε στο κλαρίνο ο κ. Γιώργος Καραΐσκος και στο τουμπελέκι ο κ. Γιώργος Ντάνος.
Τη γιορτή έκλεισε καταχειροκροτούμενος ο βετεράνος τού δημοτικού τραγουδιού κ. Θανάσης Σίνης τραγουδώντας τον «Παύλο Μελά» με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο.















Μια ξεχωριστή παρουσίαση … δια χειρός της Μάρως Ρόδη
Στην είσοδο της αίθουσας υπήρχε έκθεση φωτογραφικού υλικού , μουσικά όργανα της εποχής και μια εντυπωσιακή συλλογή κούκλας με παραδοσιακές στολές της κας Ελπίδας Βαρθολομάτου-Γεωργοπούλου.
Ο σχεδιασμός και το στήσιμο της Έκθεσης, μ` ένα αληθινά ξεχωριστό τρόπο που εντυπωσίασε και ανέδειξε ακόμη περισσότερο την σπάνια δουλειά – έργο ζωής της κα Γεωργοπούλου - έγινε από την Αρχιτέκτων Μηχανικό κα Μάρω Ρόδη, η οποία εμπνεύστηκε και σχεδίασε τόσο το έντυπο υλικό όσο και τη σκηνογραφία – παρουσίαση της βραδιάς.
Την έκθεση επισκέφτηκαν την επομένη και τα Γυμνάσια της πόλης του Ορχομενού.
Στη γιορτή παρευρέθηκαν ακόμα ο Αντιδήμαρχος κ. Λουκάς Τριανταφύλλου, ο υπεύθυνος του Πολιτιστικού Κέντρου κος Νεκτάριος Τσάπρας, η υπεύθυνη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης κα Βούλα Καράλη , Δημοτικοί Σύμβουλοι από τον Δήμο Ορχομενού και το Δήμο Λεβαδεών, ο Πολιτευτής του ΛΑΟΣ κ. Δημήτριος Καλλής, η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γυναικών Βοιωτίας κα Άντζελα Πανταζή, η Πρόεδρος του παραρτήματος Λιβαδειάς της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας κα Στέλλα Ταπανλή, , ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ορχομενίων της Αθήνας «Ο Μινύας», ο Πρόεδρος της Φωτογραφικής Λέσχης Λιβαδειάς κ. Γιάννης Βελούδιος, η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Θίσβης κα Ζωή Μεϊδάνη, ο Αντιπρόεδρος της Α.Ε.Ο. κ. Νίκος Μερτζάνης, εκπρόσωποι του Λαογραφικού Ομίλου Λιβαδειάς, η εκπρόσωπος του Μορφωτικού Συλλόγου Λιβαδειάς κα Νίτσα Κυριαζή, η συγγραφέας κα Τότα Τσάκου-Κονβερτίνο , εκπρόσωποι πολλών ακόμη συλλόγων και φορέων.
Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν ο Δήμος Ορχομενού, ο Ιερός Ναός «Παναγία της Σκριπούς» και το Επιμελητήριο Βοιωτίας ενώ Χορηγοί Επικοινωνίας ήταν το «ORCHOMENOS PRESS», τα «ΝΕΑ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ» και η «ΕΝ ΔΕΛΦΟΙΣ».