Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Άρια Αγάτσα: “Μέτρα ενίσχυσης της ελληνικής κτηνοτροφίας”

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

H Βουλευτής Βοιωτίας κυρία Αριάδνη Αγάτσα προσυπόγραψε Ερώτηση προς Υπουργό Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλο και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κ. Σκανδαλίδη, με την οποία τίθεται επιτακτικά το ζήτημα της ενίσχυσης στην κτηνοτροφία.
Στην Ερώτηση επισημαίνονται τα πολλαπλά προβλήματα από ασθένειες που «κτύπησαν» διάφορους κλάδους της ελληνικής κτηνοτροφίας, την συνεχή αύξηση του κόστους ζωοτροφών και παραγωγής, ενώ οι τιμές των παραγωγών παραμένουν στάσιμες ή και μειώνονται.
Επίσης καταθέτονται και προτάσεις και μέτρα ενίσχυσης της κτηνοτροφίας.
Ολόκληρη η Ερώτηση προς τους Υπουργούς, που ήταν πρωτοβουλία του βουλευτή Θανάση Παπαγεωργίου, έχει ως εξής:...



Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

1. Τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλο
2. Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κ. Σκανδαλίδη
Θέμα: Μέτρα ενίσχυσης της ελληνικής κτηνοτροφίας

Η ελληνική κτηνοτροφία, έχει αντιμετωπίσει τα τελευταία χρόνια πολλαπλά προβλήματα από ασθένειες που «χτύπησαν» διάφορους κλάδους της, από την συνεχή αύξηση του κόστους ζωοτροφών και παραγωγής ενώ οι τιμές παραγωγού μένουν στάσιμες ή και μειώνονται.
Η οικονομική κρίση, ιδιαίτερα τα δύο τελευταία χρόνια, καθώς και η πτώση της κατανάλωσης των κτηνοτροφικών προϊόντων έχουν οδηγήσει σε επιπλέον πίεση στις τιμές παραγωγού ενώ η ανασφάλεια που επικρατεί στην αγορά και η κρίση ρευστότητας έχουν μηδενίσει κάθε πιστωτικό περιθώριο εκ μέρους των προμηθευτών πρώτων υλών με αποτέλεσμα την οικονομική ασφυξία στις κτηνοτροφικές επιχειρήσεις οι οποίες δεν έχουν πλέον δυνατότητα να προμηθευτούν ούτε τις ζωοτροφές.
Κτηνοτροφικά δάνεια που έχουν δοθεί τα προηγούμενα χρόνια δεν μπορούν να αποπληρωθούν παρά τις όποιες ρυθμίσεις έχουν γίνει, ενώ έχουν κλείσει ερμητικά οι στρόφιγγες του τραπεζικού δανεισμού και η έλλειψη οικονομικής ρευστότητας έχει οδηγήσει τους κτηνοτρόφους σε αδιέξοδο.
Σε δάνεια που έχουν λήξει τον Δεκέμβριο του 2011 θα πρέπει άμεσα να δοθεί εξάμηνη παράταση για να μπορέσουν οι κτηνοτρόφοι να υποβάλουν αιτήσεις για ρύθμιση και αξιολόγηση των οφειλών τους. Αν αυτό δεν γίνει οι οφειλές αυτές θα βεβαιωθούν μέσα σε ένα τρίμηνο από τα πιστωτικά ιδρύματα στο Δημόσιο με αποτέλεσμα, το Δημόσιο ως εγγυητής, να αναγκαστεί να εκταμιεύσει και να πληρώσει σημαντικά ποσά (περίπου 200 εκατ. ευρώ) και οι κτηνοτρόφοι να συσσωρεύονται στα Δημόσια Ταμεία προκειμένου να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους.
Στην δύσκολη οικονομική συγκυρία που βρισκόμαστε ως χώρα είναι κοινή πεποίθηση όλων πως στην προσπάθεια για την ανάκαμψη και την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει ο πρωτογενής τομέας και ιδιαίτερα η κτηνοτροφία αν φυσικά διαμορφωθεί το σταθερό και ευνοϊκό οικονομικό περιβάλλον για την αύξηση της παραγωγής, της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής κτηνοτροφίας. Αυτό θα συντελέσει και στην μείωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου αγροτικών και ιδιαίτερα των κτηνοτροφικών προϊόντων.

Έχοντας υπόψη τα παραπάνω ερωτάται:

Α) Ο Υπουργός Οικονομικών:
Με ποια μέτρα θα αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα πιστωτικής ασφυξίας στον κτηνοτροφικό κόσμο κι αν σ’ αυτά περιλαμβάνονται:
1. Παράταση εξόφλησης των χορηγηθέντων δανείων με εγγύηση του Δημοσίου για τέσσερα επιπλέον χρόνια πέραν της εξαετίας (σύνολο 10 χρόνια) με 2- 3 χρόνια περίοδο χάριτος;
2. Παράταση μέχρι τις 30-6-2012 της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για ρύθμιση και αξιολόγηση προηγούμενων δανείων που έληξαν τον Δεκέμβριο του 2011 προκειμένου να μην υποχρεωθεί το Δημόσιο να πληρώσει ως εγγυητής το ποσό των 200 εκατ. ευρώ και οι κτηνοτρόφοι να μην υποστούν την ταλαιπωρία του συνωστισμού στα Δημόσια Ταμεία για την ρύθμιση των οφειλών τους;
3. Εγγύηση του δημοσίου για την χορήγηση νέων δανείων με επιδότηση επιτοκίου και εγγύηση του Δημοσίου;

Β) Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:
Υπάρχει σχεδιασμός και σε ποιο στάδιο ετοιμότητας βρίσκονται συγκεκριμένα μέτρα για την ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της ελληνικής κτηνοτροφίας με ενίσχυση της παραγωγής, της μεταποίησης, της τυποποίησης και εμπορίας των κτηνοτροφικών προϊόντων;