Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Την παρέμβαση της ΡΑΕ για την τιμή του ρεύματος ζητά η «Αλουμίνιον»

από το tabloid.gr


Μετά τα όσα είδαν τις τελευταίες ημέρες το φως της δημοσιότητας με σχετικά ρεπορτάζ για οφειλές της «Αλουμίνιον» προς τη ΔΕΗ ο όμιλος Μυτιληναίος παρουσίασε της οφειλές του Δημοσίου προς τον όμιλο οι οποίες σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο, ανέρχονται στα 216,5 εκατ. ευρώ, που προέρχονται κυρίως από τη μη επιστροφή ΦΠΑ και το ΔΕΣΜΗΕ.αφήνοντας να εννοηθεί ότι με την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στα επίπεδα που χρεώνεται σήμερα, η Αλουμίνιον λειτουργεί στο «κόκκινο» και πιθανώς να αναγκαστεί να κλείσει.
Παράλληλα ο όμιλος απεύθυνε έκκληση προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να ορίσει προσωρινά την τιμή...
στην οποία θα προμηθεύεται το ηλεκτρικό ρεύμα η Αλουμίνιον της Ελλάδος από τη ΔΕΗ μέχρι να αποφανθεί η διαιτησία.
Η παρέμβαση αυτή του ομίλου έγινε μία μόλις ημέρα μετά τη νέα προκαταρκτική εισαγγελική έρευνα που ζήτησε ο εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης με αφορμή δημοσιεύματα για τα χρέη της «Αλουμίνιον» σε ΔΕΗ και ΔΕΠΑ, καθώς και για το ζήτημα των κρατικών ενισχύσεων, που διερευνά η Κομισιόν, για τη μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρισμού της ΑτΕ.
Να σημειωθεί ωστόσο ότι η προηγούμενη εισαγγελική έρευνα είχε ως αποτέλεσμα οι υποθέσεις να τεθούν στο αρχείο.
Ο πρόεδρος του ομίλου Ευάγγελος Μυτιληναίος σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους, αφού αναφέρθηκε στις οφειλές ύψους 216,5 εκατ. ευρώ του ελληνικού δημοσίου προς τον όμιλο, έθεσε το θέμα της τιμής του ρεύματος για τις βιομηχανίες, δεδομένου ότι η ΔΕΗ το Φεβρουάριο χρέωσε την «Αλουμίνιον της Ελλάδος» 82 ευρώ/MWh, ενώ ο μέσος όρος παγκοσμίως για ανάλογες βιομηχανίες, που είναι εξαιρετικά ενεργοβόρες, δεν ξεπερνά τα 28,85 ευρώ/ΜWh  και τόνισε ότι «στα 82 ευρώ/Mwh τίθεται θέμα βιωσιμότητας της ΑτΕ».
Στα τέλη Οκτωβρίου η εταιρεία προσέφυγε από κοινού με τη ΔΕΗ στη Διαιτησία της ΡΑΕ για τον προσδιορισμό της τιμής του ρεύματος, με την προσδοκία η απόφαση να έχει βγει ως το τέλος Ιανουαρίου.
Όμως ο θεσμός Διαιτησίας στη ΡΑΕ δεν έχει λειτουργήσει ακόμα και εξακολουθεί να ισχύει η ενδιάμεση τιμολόγηση, βάσει της οποίας η ΑτΕ χρεώνεται με 40,7 ευρώ/MWh τις νυκτερινές ώρες και τις υπόλοιπες στην τιμή του συστήματος συν τα επιπλέον κόστη. Η εκτίναξη των τιμών συστήματος επέφερε σημαντικότατη επιβάρυνση στην «Αλουμίνιον», η οποία καλείται να πληρώσει πάνω ακόμα και από το τιμολόγιο Α 150 συν 10%, που είναι η βασική χρέωση της ΔΕΗ για τις μεγάλες βιομηχανίες.
‘Έτσι λοιπόν η εταιρία κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ζητώντας από την Αρχή να επιβάλει στη ΔΕΗ προσωρινή τιμή προμήθειας του ρεύματος.
Ο κ. Μυτιληναίας μίλησε και για την μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρισμού θερμότητας για την οποία ακόμα δεν έχει υπογραφεί από τον υπουργό Περιβάλλοντος η άδεια εμπορικής λειτουργίας.
Τέλος μεταξύ άλλων έκανε γνωστό ότι το 2008 είχε εκφράσει στην τότε ηγεσία της ΔΕΗ την πρόθεσή του να αγοράσει λιγνιτική μονάδα.
Οι εξελίξεις αυτές έχουν δημιουργήσει αναστάτωση και στους εργαζόμενους στην Αλουμίνιον δεδομένου ότι στην κρίσιμη οικονομική συγκυρία που βιώνει η χώρα η αβεβαιότητα για το μέλλον δεν είναι ότι καλύτερο.