Θέσεις και προτάσεις για την ανάκαμψη της Βοιωτίας κατέθεσε χθες στη Λιβαδειά η της Παράταξη « Μαζί για τη Στερεά Eλλάδα της ανάπτυξης ».
Στην τοποθέτησή του ο κ. Θ. Χειμάρας μεταξύ των άλλων τόνισε :
« Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,
Συνεδριάζουμε σήμερα , μετά από ένα και πλέον χρόνο θητείας μας στην αιρετή περιφέρεια, στην πρωτεύουσα της Βοιωτίας τη Λιβαδειά .
Η Παράταξή μας...
, θα καταθέσει κείμενο με συγκεκριμένες προτάσεις, που αφορούν την ανάπτυξη της Βοιωτίας και ελπίζουμε να μην έχουν την τύχη προηγούμενων προτάσεων μας, όπως π.χ. η πρόσφατη πρότασή μας για τη μεταβίβαση από το Κράτος στην Αυτοδιοίκηση , της αξιοποίησης των ιαματικών πηγών, που τελικά μετατράπηκε σε ιαματικό ...αλαλούμ.
ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ
- Ένας από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της Βοιωτίας καταρρέει και απαιτείται άμεσα παρέμβαση. Εννοώ τον Αγροτικό τομέα.
- Ο αγροτικός πληθυσμός της περιοχής αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, τα οποία θα επιδεινωθούν, μετά τη διακοπή – όπως διαφαίνεται της εξισωτικής αποζημίωσης – και τη μείωση του αριθμού δικαιούχων και του ποσοστού των επιδοτήσεων.
- Ήδη, η συνέχιση του μοντέλου των εντατικών μονοκαλλιεργειών έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο και η ανάγκη αναδιάρθρωσης του καλλιεργητικού προτύπου εμφανίζεται αναπόφευκτη. Στο πεδίο αυτό η παρέμβαση της Πολιτείας και των οργάνων της είναι παντελώς απούσα. Μόνοι τους οι τοπικοί αγρότες αναζητούν τρόπους επιβίωσης ή εγκαταλείπουν τη γεωργία.
- Επίσης λείπουν βασικά έργα υποδομής που θα ενίσχυαν την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα. Οι κωπαϊδικές και παρακωπαϊδικές εκτάσεις δεν έχουν τύχει ορθολογικής εκμετάλλευσης, έχουν αφεθεί στην τύχη τους και δεν αποτελούν πια συγκριτικό πλεονέκτημα του νομού.
ΠΡΟΤΑΣΗ
Θεωρούμε απαραίτητο να προωθηθούν άμεσα συγκεκριμένες ενέργειες , αλλά και έργα υποδομής, από μεριά της Πολιτείας και της Περιφέρειας.
Ενδεικτικά αναφέρουμε :
- Μεγάλες είναι οι δυνατότητες , που παρέχουν οι κωπαϊδικές και οι παρακωπαϊδικές εκτάσεις με τις καλλιέργειες αγροτικών προϊόντων και η δυνατότητα διάθεσή τους στο αγροτικό κοινό της πρωτεύουσας.
- Απαραίτητη θεωρούμε όμως, ως βασική υποδομή , ένα κλειστό δίκτυο μεταφοράς και διανομής νερού άρδευσης, που σε συνδυασμό με άλλα αρδευτικά έργα θα καταφέρει να εξασφαλίσει για την Κωπαΐδα και το παρακωπαϊδικό πεδίο ικανές ποσότητες νερού.
- Για να γίνει εφικτή η εκμετάλλευση της τεράστιας αγοράς της Αθήνας είναι απαραίτητη η λειτουργία μιας περιφερειακής οργανωμένης αγοράς αγροτικών προϊόντων.
- Προτείνουμε την ίδρυση ενός Διαμετακομιστικού και Εμπορευματικού Κέντρου οπωροκηπευτικών και λοιπών προϊόντων.
- Το Κέντρο θα διαθέτει χώρους στέγασης, αποθήκευσης, ψυκτικούς χώρους , κτιριακά συγκροτήματα για την στέγαση των επιχειρήσεων μεταποίησης και συσκευασίας , κτίριο διοίκησης και γραμματείας , κτίρια για τη στέγαση δευτερευουσών επαγγελματικών χρήσεων ( χώρο καυσίμων , συνεργεία αυτοκινήτων ) . Το Κέντρο προτείνεται να συνδυασθεί με την ίδρυση του Εμπορευματικού Σταθμού.
- Η συνέχιση των εντατικών καλλιεργειών και η συνέχιση της παραγωγής κορεσμένων αγροτικών προϊόντων έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο.
- Απαιτείται αλλαγή του προσανατολισμού της γεωργίας στην παραγωγή προϊόντων που ζητούνται στις διεθνείς αγορές βιολογικά , οικολογικά κ.λ.π.
- Αναγκαία συνθήκη όμως αποτελεί η ίδρυση ενός Γεωργικού Ινστιτούτου , που θα προτείνει νέα προϊόντα , νέες μορφές καλλιέργειες , θα εκπαιδεύσει τους αγρότες, θα λειτουργεί ως πειραματική μονάδα γεωργικών εφαρμογών και θα καταφέρει να φέρει σε επαφή τη γεωργία και την μεταποίηση.
- Το ινστιτούτο θα ενισχύσει τη διαδικασία παραγωγής τοπικών επώνυμων προϊόντων ( προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης και προϊόντα Γεωργικής Ένδειξης) .
- Η ύπαρξη τέτοιου ινστιτούτου θα είναι καθοριστική για την ανάπτυξη των μονάδων τυποποίησης και επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων. ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ
Αναγκαία , είναι επίσης για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας η δημιουργία σε συνεργασία με τους δήμους του νομού κτηνοτροφικών πάρκων καθώς και οργανωμένων ζωνών εντατικής κτηνοτροφίας.
ΔΑΣΙΚΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ
Για να εκμεταλλευτεί ο δασικός πλούτος του νομού είναι απαραίτητη η εφαρμογή προγραμμάτων αναδάσωσης , πυροπροστασίας και ορθολογικής διαχείρισης.
Η προστασία των αλιευτικών καταφυγίων καθώς και ο εκσυγχρονισμός των λιμένων , είναι αναγκαία συνθήκη για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα.
ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Επίσης είναι σημαντική η ανάγκη του « πράσινου τουρισμού », ως εκείνης της επιχειρηματικής δραστηριότητας, που συνδυάζει επιτυχημένα την πρωτογενή παραγωγή με τις τουριστικές υπηρεσίες.
Απαιτείται η ανάληψη των πρωτοβουλιών για τη δημιουργία Τοπικού Συμφώνου Ποιότητας, με την αντίστοιχη πιστοποίηση τοπικών προϊόντων διατροφής με κοινό σήμα ποιότητας. Το Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας θα μπορούσε να συνδυαστεί με δράσεις, όπως η υποστήριξη των τοπικών παραγωγών στη διεύρυνση της δραστηριότητας τους για παραγωγή βιολογικών προϊόντων ποιότητας, η εισαγωγή αυτών των προϊόντων στο μενού των τοπικών επιχειρήσεων εστίασης και η συνεργασία με τοπικούς φορείς για διοργάνωση φεστιβάλ τοπικής γαστρονομίας.
Ακόμη σημειώνουμε την ύπαρξη συγκεκριμένων δυναμικών προϊόντων της βοιωτικής γης, την οποία θα πρέπει να προσεχθούν και να αποτελέσουν τον πυρήνα των προωθητικών μας ενεργειών. Αναφέρουμε το κρασί και τα αποστάγματα τσίπουρο, ούζο, κ.λ.π. Ακόμη το ελαιόλαδο και τα τυροκομικά προϊόντα όπως η φορμαέλα. Οπωσδήποτε τα λαχανικά, τα οποία , αν ανασυγκροτηθεί η παραγωγή τους, θα μπορούσαν να επανακτήσουν τη δυναμική τους. »
Και συνέχισε :
« ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ
Παρά τη μεγάλη ανάπτυξη της μεταποιητικής δραστηριότητας στη Βοιωτία, είμαστε υποχρεωμένοι να επανασχεδιάσουμε την αναπτυξιακή της πορεία.
Πρέπει να κατορθώσουμε να συνδυάσουμε τη μεγάλη μεταποιητική δραστηριότητα με την αποφυγή της περιβαλλοντικής υποβάθμισης, τη γεωργία με την ενίσχυση των τουριστικών προορισμών , την εκπαίδευση με την επιχειρηματικότητα.
Είναι απαραίτητο να κατορθώσουμε να συνδέσουμε τη μεταποιητική δραστηριότητα των Οινοφύτων – Σχηματαρίου με την υπόλοιπη τοπική οικονομία.
Θεωρούμε αδιανόητο να καταγράφονται στη Βοιωτία ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στην Ελλάδα και ταυτόχρονα να συγκεντρώνουμε βιομηχανική δραστηριότητα τέτοιας κλίμακας.
Η οργάνωση της άτυπης βιομηχανικής περιοχής των Οινοφύτων – Σχηματαρίου και η ρύπανση του Ασωπού παραμένουν επί δεκαετίες άλυτα προβλήματα.
Η πολιτεία ξανά απούσα παρά τις εξαγγελλόμενες πανάκριβες και αναποτελεσματικές μελέτες επί μελετών.
Το λόγο έχει τώρα η αιρετή Περιφέρεια.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Επίσης η απένταξη της Στερεάς Ελλάδας από το στόχο 1 στερεί καθημερινά σημαντικούς πόρους από την τοπική επιχειρηματικότητα. Και εδώ η απουσία μιας δυναμικής διεκδίκησης αυτών των πόρων, από τις περιφερειακές αρχές είναι εμφανής.
ΕΜΠΟΡΙΟ
Μπορεί το καθημερινό φαινόμενο των λουκέτων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να είναι πανελλαδικό, όμως από τη Στερεά Ελλάδα ελλείπουν παντελώς συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που θα ανακούφιζαν τον τοπικό πληθυσμό και θα δημιουργούσαν δίκτυα αλληλεγγύης και προώθησης των τοπικών προϊόντων .
Γενικά λείπει οποιαδήποτε πολιτική που θα προετοιμάζει τους κατοίκους και την κοινωνία της Στερεάς Ελλάδας για την ανθρωπιστική κρίση, που είναι προ των θυρών.
ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΣΤΟΝ ΠΑΡΝΑΣΣΟ
- Σύμφωνα με δημοσιεύματα και πληροφορίες, επίκειται η παράταση της αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών που επιβλήθηκε ένα χρόνο πριν στην περιοχή του Παρνασσού, όπως με ενημέρωσαν οι συνάδελφοί μου κ. Καράμπελας και κ. Παπαθανασίου.
- Μία τέτοια εξέλιξη θα είναι ένα ακόμη χτύπημα στην χειμαζόμενη οικονομία της περιοχής. Το καθεστώς προστασίας του Παρνασσού που προβλέπεται μέσω του νομοσχεδίου για την βιοποικιλότητα είναι αρκετό και συνεπώς η παράταση του κατασταλτικού μέτρου της απαγόρευσης έκδοσης οικοδομικών είναι χωρίς ουσιαστικό νόημα.
- Προτείνω να εκφράσει το περιφερειακό Συμβούλιο την αντίθεσή του στην εξέλιξη αυτή.
ΣΥΝΤΑΞΗ ΧΑΡΤΩΝ ΓΗΣ ΥΨΗΛΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ
- Γινόμαστε συνεχώς δέκτες πληροφοριών και παραπόνων για επενδύσεις που ακυρώνονται στην περιοχή της Βοιωτίας λόγω του προβλήματος της Γης Υψηλής Παραγωγικότητας, το οποίο έχει εξελιχθεί σε μάστιγα για την ανάπτυξη της περιοχής σε μια περίοδο που η ανεργία βρίσκεται σε πρωτοφανή επίπεδα.
- Το 2010 εκδόθηκε η ΚΥΑ που καθορίζει τα κριτήρια διαβάθμισης της αγροτικής γης σε κατηγορίες παραγωγικότητας, εκκρεμεί όμως η ΚΥΑ που θα καθορίσει τα γεωγραφικά όρια της γης υψηλής παραγωγικότητας.
- Σύμφωνα με δημοσιεύματα , οι χάρτες της γης υψηλής παραγωγικότητας βρίσκονται υπό σύνταξη. Θα ήθελα να πληροφορηθώ :
α) Αν έχουν ερωτηθεί σχετικά , αν εμπλέκονται και αν έχουν εκφράσει απόψεις οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας σχετικά με τη σύνταξη των χαρτών της ΓΥΠ;
β) Αν ένα τόσο σοβαρό θέμα θα τεθεί σε διαβούλευση , ώστε να λάβουν γνώση κα να εκφράσουν τις απόψεις τους στο Περιφερειακό Συμβούλιο , τα Δημοτικά συμβούλια , οι φορείς και οι πολίτες.
Η πολιτική παρέμβαση του περιφερειακού Συμβουλίου στο σημαντικό αυτό θέμα είναι αναγκαία και θα αποτελέσει ευκαιρία οριστικής επίλυσης ενός προβλήματος που ταλαιπωρεί από χρόνια την περιοχή μας.
ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Όπως είχαμε επισημάνει ο θεσμός του Καλλικράτη χωρίς τους απαραίτητους πόρους, θα αποβεί τελικά αρνητικός για τους πολίτες και την τοπική οικονομία της Βοιωτίας .
Σε συνδυασμό με την δημοσιονομική κρίση οι τοπικές και οι περιφερειακές αρχές παρακολουθούν αδιάφορα.
Την υποβάθμιση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγείας ( κέντρα Υγείας, νοσοκομεία Θήβας Λιβαδειάς )
Την υποβάθμιση των δομών πρωτοβάθμιας , δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ( Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας )
Την υποβάθμιση των δομών μαζικού αθλητισμού ( κολυμβητήρια , στάδια κ.λ.π.)
Το επικείμενο κλείσιμο της ΔΥΟ Θήβας , του ΙΚΑ Θήβας , της Τεχνικής & Υγειονομικής Επιθεώρησης Εργασίας Λιβαδειάς .
Τέλος κλείνοντας τόνισε :
« Αυτές είναι επιγραμματικά οι παρατηρήσεις , θέσεις και προτάσεις της παράταξης μας, η οποία αγωνίζεται από τη θέση που την έταξαν οι πολίτες της Περιφέρειας για την ανάπτυξη του τόπου μας.
Ευχαριστώ ιδιαίτερα τους Βοιωτούς συνεργάτες μου , Π. Αγνιάδη και Ι. Καράμπελα, για τη συνεισφορά τους στην πρότασή μας. »