Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

Οι ανησυχίες της Αθήνας για τη Σένγκεν...

Ανήσυχος για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν εμφανίζεται τις τελευταίες μέρες ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, παρά το γεγονός ότι...
όπως υποστηρίζει, «αυτή δεν είναι η επίσημη θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Στην κυβέρνηση έχει σημάνει συναγερμός και θα γίνουν συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων προκειμένου να χαραχθεί μια κοινή γραμμή άμυνας της χώρας, ενώ ταυτόχρονα ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος τονίζει πως: «Ούτε τέθηκε, ούτε συζητήθηκε έξοδος καμίας χώρας από την συνθήκη Σένγκεν».

Ωστόσο ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης,....

μιλώντας για τα σενάρια περί εξόδου της χώρας μας από την Σένγκεν, κάνει λόγο για παραπληροφόρηση που πυροδοτούν «κύκλοι» που επιθυμούν μία τέτοια εξέλιξη.

Ο πρόεδρος της Βουλής έκανε χθες λόγο για «παραμύθι» που εκπορεύεται από συγκεκριμένους κύκλους εναντίον της χώρας μας την φημολογία περί εξόδου της Ελλάδας από την Συνθήκη Σένγκεν, καλώντας μάλιστα όλους, και ιδίως τους βουλευτές, «να μην πέφτουμε θύματα της συνειδητής από ορισμένους παραπληροφόρησης».

Παρεμβαίνοντας για το θέμα, στην Ολομέλεια, ο Νίκος Βούτσης ξεκαθάρισε μεν πως δεν είναι πλειοψηφική αυτή η κίνηση που εξελίσσεται «να σπρώξουν τη χώρα εκτός Σένγκεν και να γίνουμε στρατόπεδο για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους», επειδή, ωστόσο, είναι υπαρκτοί οι κύκλοι «που θα εντείνουν το θέμα και θέλουν να δημιουργήσουν κατάσταση ενοχής για τη χώρα μας», κάλεσε να μην επαναλαμβάνεται τέτοιο ζήτημα μέσα σε αυτή την αίθουσα.

Ο στόχος είναι «να καταγράψουμε τους μετανάστες, όχι να κλείσουμε τα σύνορα», δηλώνει εξάλλου ο επικεφαλής της Frontex Φαμπρίς Λεγκερί και εξηγεί ότι πρώτη προτεραιότητα παραμένει η φύλαξη των συνόρων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας.

«Αν δεν φυλάξουμε τα εξωτερικά σύνορα, η Σένγκεν θα αποτύχει», προειδοποιεί ο κ. Λεγκερί και τονίζει ότι η Τουρκία δεν κάνει αρκετά προκειμένου να ανακόψει το προσφυγικό κύμα.

Τι είναι η Συνθήκη Σένγκεν

Ο χώρος και η συνεργασία Σένγκεν βασίζονται στη συνθήκη του Σένγκεν του 1985. Ο χώρος Σένγκεν αποτελεί έδαφος όπου εξασφαλίζεται η ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων.

Η συμφωνία υπεγράφη στις 14 Ιουνίου 1985 στην κωμόπολη Σένγκεν του Λουξεμβούργου ανάμεσα σε πέντε κράτη μέλη των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (Βέλγιο, Γερμανία, Γαλλία, Λουξεμβούργο και Ολλανδία) και είχε ως στόχο την προοδευτική κατάργηση των ελέγχων στα κοινά σύνορα, την καθιέρωση της ελεύθερης κυκλοφορίας για όλα τα πρόσωπα, υπηκόους των κρατών που υπέγραψαν τη Συμφωνία, καθώς και την αστυνομική και δικαστική συνεργασία.

Οι χώρες που έχουν υπογράψει τη συμφωνία κατήργησαν τα εσωτερικά τους σύνορα, αντικαθιστώντας τα με ενιαία εξωτερικά σύνορα. Εντός του χώρου Σένγκεν εφαρμόζονται κοινοί κανόνες και διαδικασίες όσον αφορά τις θεωρήσεις για διαμονές σύντομης διάρκειας, τις αιτήσεις ασύλου και τους ελέγχους στα σύνορα. Ταυτόχρονα, για τη διασφάλιση της ασφάλειας εντός του χώρου Σένγκεν, ενισχύθηκαν η συνεργασία και ο συντονισμός μεταξύ των αστυνομικών υπηρεσιών και των δικαστικών αρχών.

Ποιές χώρες μετέχουν στην Σένγκεν;

Σήμερα ο χώρος Σένγκεν αποτελείται από 26 ευρωπαϊκές χώρες, 22 από τις οποίες είναι κράτη - μέλη της ΕΕ: Βέλγιο, Τσεχία, Δανία, Γερμανία, Εσθονία, Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ουγγαρία, Μάλτα, Κάτω Χώρες, Αυστρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σλοβενία, Φινλανδία και Σουηδία, μαζί με την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία.

Τι σημαίνει για τις χώρες να είναι μέλη της Συνθήκης Σένγκεν;

-κύριο χαρακτηριστικό είναι η κατάργηση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα και η ενίσχυση των ελέγχων στα κοινά εξωτερικά σύνορα.

-Κοινοί κανόνες περί ασύλου

-Το δικαίωμα της αστυνομίας να καταδιώξει άτομα και έξω από τα σύνορα της χώρας

-Διαχωρισμός στα αεροδρόμια σε «πτήσεις εντός Σένγκεν» και «πτήσεις εκτός Σένγκεν»

-Κοινή λίστα χωρών των οποίων οι πολίτες χρειάζονται βίζα

-Δημιουργία του συστήματος πληροφοριών Σένγκεν, το οποίο επιτρέπει σε αστυνομικά τμήματα να μοιράζονται κοινό τμήμα αρχείων καταζητούμενων και ανεπιθύμητων ανθρώπων καθώς και κλεμμένων αντικειμένων

-Κοινές προσπάθειες καταπολέμησης της διακίνησης ναρκωτικών
Οι πολίτες χωρών της Ζώνης Σένγκεν έχουν το δικαίωμα να ταξιδεύουν σε οποιαδήποτε χώρα της Ζώνης χωρίς την επίδειξη ταυτότητας ή διαβατηρίου, αν και συμβουλεύονται να έχουν ένα από τα δύο μαζί τους, αφού μπορεί να τους ζητηθεί να αποδείξουν την ταυτότητά τους, πχ. κατά την επιβίβαση σε αεροσκάφος ή σε έλεγχο της αστυνομίας. Ωστόσο θα χρειαστεί να επιδείξουν την ταυτότητά τους κατά την είσοδό τους στις χώρες της ΕΕ που δεν ανήκουν στη Ζώνη Σένγκεν.