Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016

Ποιος είναι τώρα ο γερμανοτσολιάς κύριε Τσίπρα;

Το σχέδιο για τις συντάξεις που κατέθεσε ο Γ. Κατρούγκαλος απλά επιβεβαιώνει την
μεγαλύτερη πολιτική απάτη της μεταπολίτευσης που ακούει στο όνομα ΣΥΡΙΖΑ

Αυτοί που φώναζαν ότι δεν θα μειώσουν ποτέ τις συντάξεις, δεν θα εφαρμόσουν μνημονιακές πολιτικές λιτότητας, ετοιμάζονται να κάνουν όλα όσα κατηγορούσαν τους προηγούμενους ως «γερμανοτσολιάδες». Μόνο που τώρα βάζουν... φερετζέ για να κρύψουν τις πομπές τους, για να μην αποκαλύψουν το μέγεθος της πολιτικής απάτης.

Αν δείτε να βγαίνουν στα κανάλια...
τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και να λένε «εμείς δεν μειώσαμε τις κύριες συντάξεις» μην τους πιστέψετε. Πρόκειται για ένα τεράστιο επικοινωνιακό κόλπο που στόχο έχει να μην καταλάβει ο κόσμος τι συμβαίνει. Κυρίως να μην καταλάβουν οι βουλευτές τι πρόκειται να ψηφίσουν.
Μέσα από διάφορες εξισώσεις, νούμερα και «κρυφές» ρυθμίσεις τελικά θα μειωθούν όλες οι συντάξεις και θα παίρνουν λιγότερα χρήματα εκατομμύρια πολίτες.
Ότι το μάρμαρο θα το πληρώσουν οι νέοι συνταξιούχοι είναι σίγουρο, ακόμη και αυτοί που πλήρωσαν εισφορές για να πάρουν περισσότερα χρήματα και τώρα βλέπουν να χάνονται οι κόποι τους. Το σχέδιο Κατρούγκαλου προβλέπει μείωση κατά 15% στις συντάξεις άνω των 750 ευρώ για τους νέους συνταξιούχους.
Επίσης, μειώσεις θα υπάρξουν για συντάξεις πάνω από 2.000 ευρώ. Η μείωση θα φτάσει το 30% και όποιος πει ότι είναι δίκαιο τότε ας δει τι εισφορές πλήρωσε ο κάθε συνταξιούχος για να φτάσει να παίρνει τόσα χρήματα. Ουσιαστικά αν ήσουν άξιος, δουλευταράς, είχες δύο – τρεις εισφορές για να πάρεις μεγαλύτερη σύνταξη τώρα εξισώνεσαι με κάποιον που δεν το έκανε αυτό. Όχι ότι δεν υπάρχουν και «λαμόγια» που δεν έπρεπε να παίρνουν τέτοιες συντάξεις, όμως, στην πλειοψηφία τους είναι ασφαλισμένοι που έδιναν τεράστια ποσά κάθε μήνα, ποσά που αν τα διέθεταν σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία θα είχαν πολύ καλύτερες απολαβές και θα είχαν εξασφαλίσει το μέλλον τους.
Το ποσοστό αναπλήρωσης είναι κλιμακωτό και προβλέπει:
-Από 0 έως 15 χρόνια συντελεστή 0,80% για κάθε έτος
-Από 15 έως 18 χρόνια συντελεστή 0,92% για κάθε έτος
-Από 18 έως 21 χρόνια συντελεστή 1,04% για κάθε έτος
-Από 21 έως 24 συντελεστή 1,16% για κάθε έτος
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, για 40 χρόνια ασφάλισης, το ποσοστό αναπλήρωσης ορίζεται στο 60% του συντάξιμου μισθού.
Ο νέος τρόπος υπολογισμού θα βασίζεται στις εισφορές ολόκληρου του ασφαλιστικού βίου, ενώ θα ισχύουν χαμηλότεροι συντελεστές υπολογισμού.
Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Γιώργο Κουτρουμάνη, αυτό σημαίνει, ότι στις υψηλές συντάξεις πάνω από 2.000 ευρώ η μείωση θα αγγίζει το 30%.
Δηλαδή, ένας εργαζόμενος που έπαιρνε πριν από το 2011 μισθό 2.500 και τώρα παίρνει 1.000 ευρώ θα πάρει τη μισή σύνταξη από αυτή που προσδοκούσε!
Η διαφορά που θα προκύψει θα παραμείνει ως προσωπική διαφορά για τον συνταξιούχο, ο οποίος δεν θα υποστεί άμεσα μειώσεις, σε αντίθεση με το νέο συνταξιούχο. Για παράδειγμα, ένας ασφαλισμένος με 40 χρόνια με καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών, παίρνει σύνταξη σήμερα 1.100, με τον επανυπολογισμό, δικαιούται 900. Τα 200 ευρώ παραμένουν ως προσωπική διαφορά.
Αν όμως το σύστημα δεν πάει καλά τότε θα του κοπεί και αυτή η προσωπική διαφορά. Πρόκειται δηλαδή για ένα «τυράκι» που θα κόβεται σταδιακά αφού κανείς δεν πιστεύει ότι του χρόνου τα Ταμεία θα είναι υγιή.
Αντίθετα, ο νέος συνταξιούχος με βαρέα και ανθυγιεινά, θα εισπράξει 900 ευρώ. Συνεπώς θα έχουμε και πάλι συνταξιούχους δυο ταχυτήτων, με το βάρος να πέφτει στη νέα γενιά.
Σε βάθος δεκαετίας θα θεσπιστούν ενιαίοι κανόνες για όλους. Σύμφωνα με τα παραδείγματα που έδωσε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, με μισθό 1.000 ευρώ η σύνταξη ορίζεται στα 784 ευρώ, ενώ με μισθό 2.000 στα 800 ευρώ.
Και αυτά είναι μόνο λίγα από τα σημεία του σχεδίου Κατρούγκαλου, ένα σχέδιο που είναι αμφίβολο αν θα καταστήσει βιώσιμο το σύστημα ή αν είναι «μπάλωμα». Και βεβαίως κουβέντα δε γίνεται για το πώς θα βρεθούν χρήματα για να χρηματοδοτηθεί το Ασφαλιστικό. Κανείς δε θέλει φόρο στις συναλλαγές, όμως, ποιος ξέρει τι τελικά θα σκαρφιστεί η κυβέρνηση;
Το ΕΚΑΣ
Ανατροπές υπάρχουν και στο ΕΚΑΣ οι οποίες θα οδηγήσουν στην απώλειά του για χιλιάδες συνταξιούχους.
1) Από 01/01/2016 και έως τις 31/12/2019 το ΕΚΑΣ όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει καταβάλλεται στους ήδη συνταξιούχους και στους δικαιούχους σύνταξης γήρατος αναπηρίας και Θανάτου των οργανισμών κύριας ασφάλισης εκτός του ΟΓΑ οι οποίοι εντάσσονται στον ΕΦΚΑ. Για την καταβολή του επιδόματος πρέπει να πληρούνται οι έξης προϋποθέσεις:
Α) Να έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους . Για τους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω καθώς και για τα τέκνα που λαμβάνουν σύνταξη λόγω Θανάτου του γονέα τους δεν απαιτείται όριο ηλικίας.
Β) Το συνολικό ετήσιο καθαρό εισόδημά τους από συντάξεις (κύριες, επικουρικές και βοηθήματα καταβαλλόμενα σε χρήμα) μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα να μην υπερβαίνει το ποσό των 7.972 ευρώ.
Για τον προσδιορισμό του εισοδήματος αυτού δεν λαμβάνονται υπόψη τα ποσά που αντιστοιχούν στην σύνταξη αναπήρων, θυμάτων πολεμικής Περιόδου και κατά την εκτέλεση της στρατιωτικής υπηρεσίας, θυμάτων τρομοκρατίας καθώς και στα προνοιακά βοηθήματα.
Γ) Το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του συνταξιούχου να μην υπερβαίνει το ποσό των 8.884 ευρώ.
Δ) Το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα να μην υπερβαίνει το ποσό των 11.000 ευρώ. Τα παραπάνω ποσά αφορούν εισοδήματα του προηγούμενου φορολογικού έτους.
Ε) Το συνολικό ακαθάριστο ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης που καταβάλλεται κατά την δημοσίευση του νόμου αυτού, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και τα πάσης φύσεως επιδόματα πλην των επιδομάτων των εορτών Χριστουγέννων – Πάσχα και επιδόματος άδειας να μην υπερβαίνει τα 664 ευρώ.
Για Κάθε έτος αρχής γενομένης από 01/01/2017 και μέχρι 31/12/2019 εξετάζεται το καταβαλλόμενο ως ανωτέρω ποσό συντάξεων κατά το μήνα έκδοσης της υπουργικής απόφασης της παραγράφου 4 ή το δικαιούμενο ποσό συντάξεων κατά τον πρώτο πλήρη μήνα συνταξιοδότησης αν η συνταξιοδότηση χωρεί μετά την έκδοση της υπουργικής απόφασης.
ΣΤ) Προκειμένου περί αλλοδαπών να διαμένουν Νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα.
2) Ποσά επιδόματος:
Α) Για τα συνολικά ποσά εισοδήματος από συντάξεις (κύριες και επικουρικές) μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα ή βοηθήματα και μέχρι 7.216 ευρώ καταβάλλεται επίδομα 230 ευρώ μηνιαίως.
Β) Για συνολικά ποσά εισοδήματος από 7.216 ευρώ και ένα λεπτό και μέχρι του ποσού των 7.972 ευρώ καταβάλλεται ποσό μηνιαίου ΕΚΑΣ σύμφωνα με τα παρακάτω:
βα. Από 7.216 ευρώ και ένα λεπτό μέχρι και 7.518 ευρώ το ποσό των 172 ,50.
ββ. Από 7.518 ευρώ και ένα λεπτό μέχρι και 7.720 ευρώ ποσό 115 ευρώ
βγ. Από 7.720 ευρώ και ένα λεπτό μέχρι και 7.972 το ποσό των 57.50 ευρώ.
Γ. Τα ίδια ως άνω ποσά επιδόματος χορηγούνται και στους συνταξιούχους αναπηρίας που λαμβάνουν πλήρη σύνταξη.
Δ. Στους συνταξιούχους γήρατος και αναπηρίας που λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη καθώς και σε όσους συνταξιούχους λόγω γήρατος δεν θεμελιώνουν αυτοτελές δικαίωμα συνταξιοδότησης με χρόνο ασφάλισης που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα το επίδομα ισούται με τα 2/3 των ανωτέρω ποσών. Για τους τελευταίους η διαφορά του 1/3 ποσού ΕΚΑΣ που τυχόν δεν είχε καταβληθεί πριν από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της Παρούσης διάταξης σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο δεν χορηγείται.
Προκειμένου για συνταξιούχους λόγω αναπηρίας οποιαδήποτε μεταβολή στο ποσοστό αναπηρίας του δικαιούχου εντός του ίδιου ημερολογιακού έτους στο οποίο καταβάλλεται το ΕΚΑΣ δεν επιφέρει οποιαδήποτε μεταβολή στο ποσό του επιδόματος.