Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

Πατριώτες και κομματάρχες

Τώρα που η ΝΔ βρίσκει το δρόμο της, δείχνει στην κοινωνία ότι είναι σε θέση να
αλλάξει προτού βουλιάξει και κάθε κατεργάρης πάει στον πάγκο του, καιρός είναι να δούμε πώς ο Μητσοτάκης νίκησε. 

Και δε μιλάμε για την προσωπική του στρατηγική που αποδείχθηκε εξαιρετική, ούτε για τα λάθη του αντιπάλου που ήταν πέρα για πέρα ερασιτεχνικά.
Μιλάμε και για εκείνους που έχουν ένα σημαντικό μερίδιο της επιτυχίας του νέου αρχηγού και που κινήθηκαν πέρα για πέρα κομματικά. Δηλαδή πώς η ΝΔ να μπορέσει να γίνει ένα μεγάλο κόμμα εξουσίας που θα φέρει σε λίγους μήνες τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλ. Τσίπρα σε δύσκολη θέση.
Κάποιους που πήγαν κόντρα στο ρεύμα,...
στις πιέσεις και τους εκβιασμούς ορισμένων καθώς και σε πιθανές εκδικητικές τάσεις αν επικρατούσε η καραμανλική πλευρά.
Λένε π.χ. τις τελευταίες ώρες ότι η ιστορία τα έφερε έτσι ώστε ο Αντώνης Σαμαράς να στηρίξει έναν Μητσοτάκη, δεδομένης και της έχθρας που έχει με την οικογένεια. Άλλοι έλεγαν ότι δεν είναι δυνατόν να στηριχθεί ο αδερφός της Ντόρας, ο γόνος μιας μεγάλης πολιτικής οικογένειας. Και ορισμένοι που δεν καταλαβαίνουν καν την κρισιμότητα της στιγμής για τη ΝΔ και τη χώρα συνεχίζουν να μιλούν για συμμαχία που δεν έπρεπε να γίνει γιατί ο Μητσοτάκης θα στρίψει πιο... δεξιά το κόμμα σε αντίθεση με τον Βαγγέλα που θα το έκανε πιο κεντρώο. Φυσικά δε λένε ότι το δεύτερο σημαίνει ότι η ΝΔ δεν θα είχε πολλές διαφορές με τον ΣΥΡΙΖΑ ή το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Και γιατί να το ψήφιζε ο κόσμος αφού έχει το πιο φρέσκο κεντρώο κόμμα, δηλαδή τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα που του πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες;
Ο Αντώνης Σαμαράς βοήθησε από την αρχή και κάποιες πληροφορίες λένε ότι συνέβαλε ακόμη και στη συλλογή των υπογραφών. Ο πρώην πρωθυπουργός πίστευε εξ αρχής στην ανανέωση του κόμματος και σε καμιά περίπτωση δεν έβλεπε ότι θα μπορούσε ο Μεϊμαράκης να γίνει ο ανανεωτής της παράταξης. Ο κ. Σαμαράς άφησε ένα οργανωμένο κόμμα που πριν από ένα χρόνο ήταν στην κυβέρνηση και σήμερα ο Μητσοτάκης βρήκε ένα κόμμα που ήταν στα όρια της διάσπασης. Αν είναι κάποιος που συνέβαλε τα μέγιστα στο να διατηρηθεί η ενότητα είναι ο κ. Σαμαράς. Με την εν γένει στάση του. Με τις δηλώσεις του που δεν «έδειχναν» κανέναν υποψήφιο αλλά τόνιζαν ότι προέχει η ενότητα του κόμματος και να αποφευχθεί η διάλυση της ΝΔ.
Και κυρίως με το γεγονός ότι ο ίδιος δεν απάντησε στις επιθέσεις και τα χτυπήματα κάτω από τη μέση. Αλλά και με το ότι δεν διεκδίκησε ποτέ κάτι παραπάνω για τον εαυτό του παρά το γεγονός ότι ορισμένοι έλεγαν ότι θέλει να φτιάξει κόμμα, να ηγηθεί ξανά της παράταξης και άλλες τέτοιες ανοησίες.
Ο κ. Σαμαράς, όπως έδειξε και η πορεία του από το 2009 και έπειτα δεν διεκδίκησε κάτι περισσότερο από το να σώσει τη χώρα, κάτι που σε μεγάλο βαθμό πέτυχε και να μη γίνει η ΝΔ... ΠΑΣΟΚ, κάτι που επίσης πέτυχε. Διότι για να πούμε την αλήθεια και η ΝΔ έχει τα βάρη του παρελθόντος για το πώς έφτασε η χώρα εδώ που έφτασε, θα μπορούσε κάλλιστα να μετατραπεί σε ΠΑΣΟΚ με «πολικά» ποσοστά.
Όμως η ΝΔ κρατήθηκε όρθια, πολέμησε μέχρι το τέλος εξωτερικούς και εσωτερικούς εχθρούς και έχει την ευκαιρία να πάει σε μια νέα μάχη με τις δυνάμεις του αριστερού σκότους. Κι αυτό το οφείλει στον κ. Σαμαρά καθώς και σε καθοριστικούς παίκτες όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Βεβαίως αναγνωρίζουμε ότι ο Τζιτζικώστας και οι ψήφοι του συνέβαλαν καθοριστικά στην εκλογή του Κυρ. Μητσοτάκη. Άλλωστε, δεν είχε κι άλλα περιθώρια, ποιον θα στήριζαν οι ψηφοφόροι του που υποτίθεται ότι επέλεξαν την ανανέωση; Τον Μεϊμαράκη;
Αλλά υπάρχει και κάτι τελευταίο σε όλα αυτά. Ούτε ο Σαμαράς χρώσταγε κάτι στους Μητσοτάκηδες και το ξεπλήρωσε, ούτε θέλησε να εκδικηθεί τον καραμανλισμό. Αυτός από μόνος του καταστράφηκε από τη στιγμή που νόμιζε ότι μπορεί να είναι ισόβιος ιδιοκτήτης σε ένα ελεύθερο κόμμα. Ο Αντώνης Σαμαράς έκανε αυτό που του επέβαλε το κομματικό και πατριωτικό καθήκον, όπως έκανε και πάντα. Δεν ήθελε μια χώρα μονίμως έρμαιο στα χέρια του Τσίπρα. Δεν ήθελε την πατρίδα του να γίνεται βορά κανενός. Δεν ήθελε βρόμικες πολιτικές συναλλαγές και πολιτικά σύμφωνα συμβίωσης ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ήθελε να βλέπει να κάνουν κουμάντο για πάντα αυτοί που καταστρέφουν τη χώρα, με τη βοήθεια των καραμανλικών που έκλεισαν την «Βάρκιζα της Δεξιάς» όπως γράφαμε σε παλαιότερη ανάρτηση.
Τέλος, ο πρώην πρωθυπουργός δεν ήθελε να δει να χάνεται η κεντροδεξιά παράταξη, η μοναδική ελπίδα για τη χώρα. Η ιστορία θα καταγράψει τι έγινε τα τελευταία χρόνια στη ΝΔ και ποιος ήταν αυτός που βοήθησε περισσότερο στο να αντέξει ένα κόμμα που έχει 41 χρόνια ζωής, που έχει μεγάλο μέρος από τα βάρη της Μεταπολίτευσης, που έχει οικογένειες να βρίσκουν πάντα τρόπο να εμπλέκονται, που μπήκε στη δίνη των μνημονίων. Ποιοι ήταν οι πατριώτες και ποιοι οι κομματάρχες...