Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016

ΔΥΣΚΟΛΑ ΘΑ ΠΟΥΝ "ΝΑΙ" ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Το κυβερνητικό σχέδιο για τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού θέτει, ξανά, στο ...τραπέζι με τους αρχηγούς των κομμάτων η κυβέρνηση πριν από την τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς... 
Το σχέδιο θα παρουσιάσει ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος τη Δευτέρα,  από τις 11 το πρωί, στους αρχηγούς των κομμάτων και στις 6 το απόγευμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.
Στόχος της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργού είναι να αποσπάσουν μια "μίνιμουμ" πολιτική συναίνεση που, όπως υπογραμμίζουν κορυφαία στελέχη, "θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση...

απέναντι στους Θεσμούς ιδιαίτερα για την αποφυγή νέων μειώσεων στις καταβαλλόμενες συντάξεις".
Πάντως, αποφάσισμενη για σκληρή κόντρα με τους δανειστές δηλώνει η κυβέρνηση ώστε να μην μειωθούν ξανά οι συντάξεις παρά τις πιέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Ο Αλέξης Τσίπρας ενόψει της άφιξης των δανειστών στην Αθήνα έχει δώσει σαφή εντολή στον υπουργό Εργασίας να μην υπάρξει καμία περικοπή σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.
Ωστόσο, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι δεν θα υπάρξουν περικοπές στις συντάξεις υπάρχει προβληματισμός στο κυβερνητικό στρατόπεδο για το τι θα συμβεί κατά την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή.
Ο κ. Τσίπρας δηλώνει βέβαιος σε συνέντευξή του στη Real News, οτι το νομοσχέδιο οχι απλώς θα ψηφιστεί απο τους βουλευτές της πλειοψηφίας αλλά θα υπάρξουν και άλλοι που θα το ψηφίσουν.
Ανάλογη αισιοδοξία εκφράζει και ο Γ. Κατρούγκαλος στο Έθνος της Κυριακής ενώ ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Α. Νεφελούδης τόνισε στο "MEGA Σαββατοκύριακο" ότι εάν το ασφαλιστικό δεν ρυθμιστεί δεν θα είναι δυνατή η καταβολή συντάξεων σε ένα χρόνο.
Σε έρευνα πάντως της ΚΑΠΑ RESEARCH για το Βήμα της Κυριακής, οι πολίτες δηλώνουν απαισιόδοξοι για τη νέα χρονιά. Το 57,7% των νοικοκυριών εκτιμά ότι η οικονομική κατάσταση θα χειροτερέψει, το 25,5% ότι θα παραμείνει ίδια, ενώ μόνο το 12,1% πιστεύει ότι θα βελτιωθεί.
Προτεινόμενες αλλαγές της ελληνικής πρότασης
Σύμφωνα με το Mega, στην ελληνική πρόταση, το ποσοστό αναπλήρωσης θα κινηθεί περίπου στο 60-65% για 40 χρόνια ασφάλισης και για να μην μειωθούν οι παλιές συντάξεις θα υπάρξει προσωπικό ποσοστό αναπλήρωσης που θα καλύψει τη διαφορά.
* Το ποσοστό αναπλήρωσης θα είναι υψηλότερο για τις χαμηλές συντάξεις απ' οτι για τις υψηλές, δηλαδή αν κάποιος έχει μισθό 800 ευρώ θα έχει υψηλότερο ποσοστό αναπλήρωσης απο κάποιον που εχει μισθό 2.500 ευρω. Με το νέο σχεδιο θα επιβάλλεται πλαφόν για όσους εισπράττουν σύνταξη πάνω απο 2.500 ευρώ.
* Θα χορηγείται εθνική σύνταξη 384 ευρω στα 67 έτη, για όσους έχουν τουλάχιστον 15 χρόνια εργασίας.
* Προτείνεται αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών 1% για τους εργοδότες και 0,5% για τους εργαζόμενους, αλλά και επιβολή φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές που μπορεί να φθάσει και το 0,1%.
* Όσον αφορά στις επικουρικές συντάξεις, θα γίνει προσπάθεια να μην υπάρξουν μειώσεις αλλά εάν οι πιέσεις των δανειστών είναι ισχυρές, τότε θα προστατευτούν μόνο όσες είναι κάτω από 170 ευρώ.


fimotro